Tesadüfen kapının arkasında bulundu: Sırlarla dolu Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Mısır’daki Sakkara arkeolojik alanında yapılan kazılarda, arkeologlar tarihi bir gizemin izine rastladı. Sahte bir kapının ardında saklanan, yaklaşık 4500 yıl öncesine ait bir Mısır prensinin mezarı gün yüzüne çıkarıldı.
USERKAF'IN OĞLUNA AİT MEZARKazı çalışmaları, M.Ö. 25. yüzyılın başlarından M.Ö. 24. yüzyılın ortalarına kadar hüküm süren Beşinci Hanedanlığın kurucusu Kral Userkaf’ın oğlu “Userefre” ya da “Waser Ef Ra” isimli prense ait mezara ulaştı. Arkeologlar için bu mezar sadece tarihi bir kalıntı değil aynı zamanda antik Mısır’ın sosyal yapısına ve inanç sistemine dair yeni ipuçları da sunuyor.
Mezarın arkasında bulunan yaklaşık 4 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğinde bir "sahte kapı", keşfin dikkat çeken parçası oldu. Pembe granitten yapılmış bu yapı, prensin unvanlarını içeren hiyeroglif yazıtlarla süslenmişti. Yazıtlarda Userefre; kalıtsal prens, Buto ve Nekheb'in bölge valisi, kraliyet katibi, yargıç, rahip ve bakan olarak tanımlanıyor.
Bu tarz sahte kapılar, ölülerin ruhlarının geçişi için sembolik bir geçit olarak kullanılırdı. Uzmanlara göre, bu örnek hem boyut hem de detay bakımından "türünün ilk örneği" olarak değerlendiriliyor.
HEYKELLER VE SUNAKLARLA DOLU BİR MEZAR ODASIMezar içinde yapılan incelemelerde, Kral Djoser’in, eşinin ve 10 kızının heykelleri, cenaze sunularının listelendiği kırmızı granit bir sunak masası, ve devrilmiş halde bulunan siyah granit bir heykel bulundu. Ayrıca 13 adet pembe granit heykel ile mezar sahibinin eşlerini temsil eden heykel başları da gün yüzüne çıkarıldı.
Arkeologlar, bu figürlerin oturdukları yüksek arkalıklı taş banklar üzerinde sıralandığını ve kompozisyonun mezarın sosyal yapısı hakkında ipuçları verdiğini belirtti.


