Turizm sektöründe kölelik düzeni! Emekçi artık 10 günde bir tatil yapabilecek
Halktv sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Anayasa ve İş Kanunu’na göre işçilere hafta tatili verilmesi zorunlu. İş Kanunu’nun 46’ncı maddesi, işçilerin her 7 günlük çalışma döneminde en az 24 saat kesintisiz hafta tatili hakkına sahip olduğunu düzenliyor. Hafta tatili öncesinde 6 gün çalışılması gerekiyor. Mazeret izinleri ve raporlu günler de çalışılmış sayılıyor.
Yargıtay kararlarına göre işçiye kesintisiz 24 saatten az tatil verilirse bu hak kullandırılmamış kabul ediliyor. İşçi hafta tatilinde bir saat bile çalışırsa, tatil yapmamış sayılıyor.
Yasa gereği işçi hafta tatilinde çalıştırılamaz ancak onay verirse çalışabilir. Uygulamada işçilerden işe başlarken bu onay alınıyor.
İş Kanunu’nda hafta tatilinde çalışmaya ilişkin özel bir ücret düzenlemesi yok. Ancak fazla mesai yüzde 50 zamlı ödeniyor. Yargıtay, hafta tatilindeki çalışmayı fazla mesai kabul ediyor. Buna göre işçiye, çalışmasa da ödenmesi gereken 1 günlük ücrete ek olarak 1,5 günlük fazla çalışma ücreti veriliyor. İsteyen işçiler ücret yerine fazla çalışma karşılığı 1,5 gün izin kullanabiliyor.
TURİZM SEKTÖRÜNE KÖLELİK DÜZENİ GELDİHaberturk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; TBMM’de kabul edilen yeni yasayla turizm sektöründe hafta tatili uygulaması değişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan işletme belgesi olan konaklama tesislerinde çalışanlar için artık 6+1 yerine 10+1 kuralı geçerli olacak. Yani işçiler 10 gün çalışıp 11’inci gün tatil yapacak.
Yeni düzenlemeye göre, hafta tatilinde yapılan normal çalışma süresi kadarlık bölüm fazla mesai sayılmayacak. Böylece turizm işçileri, hafta tatilinde çalıştıklarında fazla çalışma ücretine hak kazanamayacak.
Kanunda kullanılmayan hafta tatillerinin ne zaman kullandırılacağına dair bir hüküm yer almıyor. Yargıtay bu konuda bir karar vermedikçe, işverenler sezon boyunca işçiye yalnızca 11’inci gün tatil verebilecek.
DİĞER SEKTÖRLERE DE BU KÖLELİK DÜZENİ GELEBİLİR
Turizm sektöründeki bu düzenlemenin ardından inşaat başta olmak üzere başka sektörlerden de benzer talepler geldiği belirtiliyor. Çalışma Bakanlığı’na farklı sektörlerin de bu düzen için talepte bulunduğu öğrenildi.
Kısa süre içinde başka sektörlerde de hafta tatilinin ertelenmesine yönelik düzenlemelerin Meclis gündemine gelmesi bekleniyor.


