Türk bankalar için kritik risk uyarısı
Halktv sayfasından alınan bilgilere göre, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türk bankalarına yönelik yayınladığı son değerlendirme raporunda önemli uyarılarda bulundu. Kuruluş, piyasalardaki oynaklığın devam etmesi veya ekonomi politikasında olası bir yön değişikliğinin, bankaların refinansman risklerini artırabileceği konusunda dikkat çekti.
Net Faiz Marjlarında Toparlanma Sinyalleri
Fitch’in “Türk Bankaları Gözlem Raporu”na göre, 2024 yılı dördüncü çeyreğinde Türk bankalarının net faiz marjları (NIM), menkul kıymet getirilerindeki artış sayesinde hafif bir toparlanma gösterdi. Bu gelişme, bankaların faaliyet kârlılığı üzerinde olumlu etki yarattı.
FAİZ ORANLARI YAVAŞLATABİLİROrtalama faaliyet kârının, risk ağırlıklı varlıklara oranla yüzde 4,7’ye yükseldiğini belirten kuruluş, 2025 yılının ilk çeyreğinde de faiz marjlarındaki iyileşmenin sürdüğünü, ancak yüksek seyreden TL faiz oranları nedeniyle bu artışın yavaşlayabileceği uyarısında bulundu.
KREDİ BÜYÜMESİNDE YAVAŞLAMA EĞİLİMİRaporda öne çıkan bir diğer başlık ise kredi büyümesine dair oldu. 2024’ün dördüncü çeyreğinde, döviz etkisinden arındırılmış bazda kredi büyümesi yüzde 5,8’e gerilerken; TL cinsinden kredi büyümesi yüzde 7,9 olarak kaydedildi. Öte yandan, döviz kredileri dolar bazında yalnızca yüzde 1,5 artış gösterdi.
Fitch, yasal sınırlamalar ve süregelen dezenflasyon süreci nedeniyle kredi büyümesindeki bu yavaşlamanın önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyor.
TAKİPTEKİ KREDİLER RİSKİRaporda ayrıca, takipteki krediler (TGA) ile ilgili önemli bir değerlendirme de yer aldı. Ortalama sorunlu kredi yaratma oranı azalmış olsa da, yeni TGA girişlerinin hâlâ yüksek düzeyde kalmaya devam ettiği vurgulandı. Bu durum, bankacılık sektörünün varlık kalitesinde temkinli olunması gerektiğini ortaya koyuyor.
Fitch, 2025’in ilk çeyreğinde yaşanan siyasi belirsizliklerin, piyasa oynaklığını artırdığını belirtti. Bu durumun sürmesi veya ekonomi politikasında öngörülemeyen değişimlerin yaşanması halinde, Türk bankalarının fonlama maliyetleri ve likidite yönetiminde zorluklarla karşılaşabileceği ifade edildi.


