Türk zenginlerin Avrupa daki evleri işgal ediliyor! Okupa korkusu sardı
Halktv sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Yurt dışında milyarlar vererek ev alanları "Okupa" (Evsizler tarafından evin işgal edilmesi) korkusu sardı.
Türkiye'den bir çok varlıklı kişi ve ünlü isimler İspanya başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde aldıkları evleri kaybetme riski ile karşı karşıya. Avrupa'da evsizler, belli bir süre boş kalan daireleri işgal ederek buralara yerleşebiliyor. Bu durum gerçekleştiğinde evi geri almak ciddi mesele. Yasalara göre polis igale müdahale edemiyor. Okupaları evden çıkarmak ise maliyetli hem de zaman alıyor.
Patronlar Dünyası'nın haberine göre son bir yılda yurt dışına gayrimenkul için Türkiye'den aktarılan para 2,5 milyar doları geçti.
Türklerin Avrupa'da en fazla konut aldıkları ülkelerin başında İspanya yer alırken İtalya, ABD, Portekiz, Yunanistan ve Dubai en çok konut alınan diğer ülkeler arasında yer alıyor. Ancak yüksek maliyetlerle alınan bu gayrimenkullerin hem getirisi sınırlı hem yüksek sigorta, emlakçı komisyonları, aidatlar ve bakım ücretleri ödenmesi gerekiyor. Muhtemel hukuki problemler de cabası.
48 SAAT İZİNSİZ İŞGAL EDİNCE POLİS BİR ŞEY YAPAMIYORTüm bunların yanında bir de “Okupalar” var.
1984 yılında İspanya’da başlatılan ve Avrupa’ya yayılan "Okupa" akımı, boş olan evlerin işgalciler tarafından ele geçirilmesi anlamına geliyor. Yasalara göre işgalciler boş bir evi 48 saat izinsiz işgal ettiğinde polisin doğrudan müdahalesi mümkün değil. Evi geri almak için tahliye davası açmak gerekiyor ve bu süreç 6 ay ile 2 yıla kadar sürebiliyor.
EZGİ MOLA'NIN EVİ DE İŞGAL EDİLDİ
Yasaların işgalcileri koruduğu İspanya’da özellikle Katalunya ve Costa Blanca gibi bölgelerde evi olup “Okupa” (squatter) mağduru olan Türk vatandaşlarının sayısı da oldukça fazla.
Son olarak Sanatçı Ezgi Mola’nın İspanya’da aldığı ve oturmadığı evinin Okupalar tarafından işgal edildiği iddia edildi. Türklerin sahip olduğu Alicante, Barcelona, Malaga gibi bölgelerdeki yazlık evler, sahipleri uzun süre gitmediğinde Okupalar tarafından işgal edilebiliyor. Ayrıca, işgalciler “elektrik-su faturası ödeyerek” yasal hak iddia edebiliyor. İşgalcileri evden çıkarmak için ise avukat ve mahkeme masrafları 5.000-15.000 euroya kadar çıkabiliyor.
-İspanya: En çok bilinen Okupa sorunu burada. Bir mülk 2 günden fazla işgal edilirse, polis doğrudan müdahale edemiyor. Barcelona, Madrid, Valencia gibi şehirlerde özellikle turistik bölgelerde sık yaşanıyor.
-İtalya: Özellikle Roma ve Milano’da terk edilmiş binalar işgal ediliyor. “Occupazioni abusive” adı verilen bu durum, kiralık konut sıkıntısı sebebiyle artıyor.
-Hollanda: Amsterdam’da boş duran binalar sosyal aktivistler tarafından işgal edilebiliyor. “Kraken” adı verilen bu hareket, 2010’a kadar yasaldı, şimdi yasak ama fiilen devam ediyor.
-ABD: Özellikle Detroit, Los Angeles ve New York’ta terk edilmiş evler işgal ediliyor. Bazı eyaletlerde bir mülkü uzun süre (7-20 yıl) işgal edenler yasal sahip olabiliyor.
-İngiltere: Londra’da lüks evler bile hedefte. “Squatter’s rights” denen yasal boşluklar sebebiyle tahliye süreci zor.
-Fransa: Paris’te sosyal konut sıkıntısı yüzünden işgaller yaygın. “Squat” olaylarına karşı polis müdahalesi var, ancak süreç yavaş.
-Portekiz: Lizbon’da turizm patlaması sonrası boş evler Okupaların hedefinde. Hükûmet, işgalcileri sosyal konuta yönlendirme politikası izliyor.
İŞGALDEN NASIL KORUNULUR?-Boş evlerde alarm ve güvenlik kamerası sistemi kurmak.
-Komşularla iş birliği yaparak şüpheli durumları bildirmek.
-Evi sigortalatmak (Okupa riskine karşı özel sigorta poliçeleri var).
-Düzenli kontrol veya emanetçi bırakmak.


