Rus korkusu büyüyor! Avrupa nın umudu Türk ordusu
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Rusya-Ukrayna savaşında barış umudu belirirken, 3 yıldır Kiev yönetimine askeri ve ali destekleyen Avrupa Birliği (AB) ülkelerini muhtemel bir "Rus intikamı" korkusu sardı. AB kamuoyunda, Ukrayna'da zaferini ilan eden Rusya lideri Vladimir Putin'in gözünü Avrupa'nın doğu sınırına dikeceği inancı hakim durumda. Tam üyelik için yıllardır oyalanan Türkiye ise Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) artan gücü nedeniyle dikkatleri üzerinde topluyor. Avrupa ve ABD medyasında TSK'nın modern yapısı ve operasyonel kapasitesiyle, AB'nin güvenliği için kilit önemde olduğu belirtiliyor.

"Trump'ın Amerikan ittifaklarını yeniden düzenlemesi ve Rusya tehdidi, Türkiye'nin stratejik öneme sahip bir ülke olarak rolünü sağlamlaştırıyor" tespitini yapan Batı medyasında, TCG Anadolu gemisinden havalanan TB3 tipi silahlı insansız hava aracının, kısa görevinin ardından güverteye güvenli inişi haberleştirildi. Haberde, "Bu Türkiye için askeri anlamda bir ilk. Uçuş, 16. yüzyılda Osmanlı donanmasının Barbaros Hayreddin komutasında Karadeniz ve Akdeniz'e hakim olduğu imparatorluk ihtişamına bir dönüş olarak selamlandı" ifadelerine yer verildi.
TÜRKİYE'SİZ DÜŞÜNÜLEMEZFinancial Times'ta yer verilen bir yorumda ise, NATO üyesi Türkiye'nin ordusunun "doğru yolda olduğu" belirtilerek, "Avrupa'nın güneydoğusunu Rusya'nın intikamından korumak için iyi silahlanmış bir müttefike ihtiyacı var" denildi. Haberde şu ifadeler yer aldı: "Cumhurbaşkanı Erdoğan birkaç gün önce, 'Avrupa güvenliğinin Türkiye olmadan, özellikle de savunma sanayisi olmadan düşünülemeyeceği artık netleşti' demişti. Antalya'da NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de, Erdoğan'ı doğrulayarak 'Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO içinde inanılmaz bir lider ve meslektaşlarından gerçek saygı gören biri' dedi. AB ülkelerinin, AB dışındaki Avrupa ülkeleriyle savunma sanayii konusunda girişimlere açık olması herkes için yararlı olacaktır."
Financial Times, Avrupalı bir diplomata dayandırdığı kulis haberinde ise Türkiye'nin "stratejik öneme sahip bir ülke olarak" rolünün arttığını belirterek Suriye'deki gelişmelere işaret etti. Trump, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Suriye'ye yönelik yaptırımları kaldırma kararı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik sözleriyle ilgili, "İsrail'de Benjamin Netanyahu kendini iyi hissetmemeye başladı" yorumu yapıldı.

Öte yandan Financial Times, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AB üyelik müzakerelerini yeniden başlatmanın bir yolu olarak gördüğü Türkiye'nin askeri ağırlığının inkar edilemez olduğu yorumunu yaptı. NATO dışişleri bakanlarını Antalya'da ağırlayan Türkiye'nin Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, artık AB savunma toplantılarına düzenli olarak davet edildiği vurgulanırken, Avrupalı bir yetkilinin, "Ankara ile daha yakın işbirliğine yönelik bir iştah var" sözleri aktarıldı. Yeni Almanya Başbakanı Friedrich Merz'in de aynı fikirde olduğunun altının çizildiği haberde Eurofighter'ların Ankara'ya satılmasını değerlendirdiği belirtiliyor.
AKILLI DIŞ POLİTİKATürkiye'nin artan askeri ve diplomatik nüfuzuna işaret edilirken Ukrayna ve Rusya devlet başkanlarının ve belki de ABD'nin katılacağı üçlü bir toplantının İstanbul'da yapılması ihtimalinin altı çizildi. New York Times'taki yorumda ise "Toplantı gerçekleşmemiş ve sadece heyetler arası görüşmelerle sınırlı kalmış olabilir ama Erdoğan, böyle bir zirveye ev sahipliği yapmayı teklif edebilecek dünyadaki birkaç liderden biri. Ayrıca Ukrayna'daki çatışma boyunca Kiev'e askeri destek sağladı. Aynı zamanda Moskova'ya yaptırımları da uygulamadı. Böylece 'akıllı bir tarafsız' olarak kalmayı başardı" denildi.
[email protected]
Kaynak: Web Özel


