Türkiye barışın mimarı, Asya denkleminde Ankara etkisi
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
ABD Başkanı Donald Trump'ın partisi Cumhuriyetçilerin yazılı basındaki en büyük kalesi kabul edilen The National Interest (NI) yayın organı Türkiye'nin Hindistan-Pakistan çatışmasının en büyük kazananları arasında olduğunu iddia etti. Analiz yazısında Türkiye'nin savaşın şiddetlenmesinin önüne geçtiği ve barışa arabuluculuk yaptığı ifadelerine yer verildi. Hindistan basını ise Yeni Delhi'nin, Türkiye'nin Pakistan'a verdiği destek karşısında Ankara'ya karşı toplu bir boykot kampanyasına giriştiğini iddia etti. Yunanistan ise boykotu fırsat bilip Hindistan medyasında “Türkiye yerine bize gelin” reklamları vermeye başladı.

ABD'de Cumhuriyetçilerin yazılı basındaki kalesi olarak kabul edilen NI'da yayınlanan yazıda iki nükleer güç olmaları dolayısıyla küresel dengeleri geren bir çatışma yaşayan Hindistan ile Pakistan arasındaki gerilimden Türkiye'nin güçlü olarak çıktığını iddia etti. “Ankara, savaşın kızışmasını önleyerek ve barışa kapı aralayarak, küresel düzende yükselen bir güç olarak konumunu pekiştirdi” ifadelerine yer verilen analiz yazısında Türkiye'nin rolüne ilişkin şu yorumda bulunuldu:
“Hindistan çatışmaların bütünüyle şiddetlendiği bir dönemde yüksek tahribat gücüne sahip füzelerle donatılmış donanmasını Pakistan'ın en büyük kenti ve ekonomik kalbi olan Karaçi’ye yanaştırdı. Ülkenin dış ticaretinin yüzde 76’sını üstlenen bu liman kenti, Hindistan’ın hedefi olsaydı Pakistan ekonomisi ciddi bir çöküş yaşayabilirdi. Bu noktada önce Çin devreye girdi. Çin'in temin ettiği üstün hava savunma sistemleri sayesinde Pakistan aynı anda Hindistan'ın hava gücüne darbe vurdu. Hindistan'ın havadaki başarısızlığı dolayısıyla ülkede Başbakan Narendra Modi’ye yönelik protestolar arttı ve siyasi baskı büyüdü. Bu karmaşada ise sıra Türkiye'ye geldi.”
TÜRKİYE ARABULUCU OLDUAnkara, uzun yıllardır diplomatik olarak yakın ilişkiler kurduğu Pakistan’a askeri ve teknolojik destek sundu. Türkiye’nin denizaltı savunma korveti TCG BÜYÜKADA’nın savaş ihtimalinin en yüksek olduğu anda Karaçi limanında bulunması, Hindistan’ın saldırı planlarını ciddi şekilde karmaşıklaştırdı. Türk donanmasının ülkedeki varlığı, sadece sembolik değil aynı zamanda stratejik bir caydırıcılık sağladı. Türkiye askeri yardımın haricinde barış için diplomatik yolları da işaret etti. Çin ve Ankara'nın birlikte hareket etmesi karşısında Hindistan’da savaşı daha fazla büyütmeye yönelik planlar rafa kaldırıldı. Ancak Türkiye, Çin'den farklı olarak diplomatik çerçevede koyarak barış arabuluculuğu yaptı.”
“ABD Kongresi'nde Türkiye'nin ve Çin'in rolüne işaret edilerek Asya'daki Batı merkezli güç dengesinin artık değiştiği konuşuluyor. Ankara bölgede teknolojik olarak da yeni bir düzen kuruyor ve kendisine kilit arabulucu ve bölgesel güç rolü biçiyor.”
HİNDİSTAN'DA BOYKOT KARARIDünyanın en saygın ekonomi haber organlarından Nikke Asia ise Türkiye'nin bölgede sağlanan barışın ardından Pakistan ile ticaret yatırım gücünü arttırdığının altını çizdi. Hindistan yayın organlarında derlenen bilgilere göre Pakistan'a verdiği destek dolayısıyla Ankara'ya kızgın olan Başbakan Modi ülke çapında “Türkiye turizmini boykot” kampanyası başlattı. Hindistan'dan Türkiye'ye yapılan tatil rezervasyonlarının ise durdurulduğu ifade edilmekte. 2024 yılında yaklaşık 330 bin Hintli turist Türkiye’yi ziyaret etmiş ve yaklaşık 3.5 milyar TL’lik harcama yapmıştı.

Hindistanlı ekonomi uzmanları Hindistan'ın Türkiye ile olan yaklaşık 13 milyar dolarlık ticaret hacmini yüzde 15'e kadar daraltmak istediğini iddia ederlerken medya kuruluşlarında ise Yunanistan'ın “Türkiye yerine Yunanistan'ı tercih edin” ifadeli reklamlarının yayınlandığı ifade ediliyor. Çatışmalarda Yunanistan'ın Hindistan'ın yanında yer aldığı biliniyor.
Kaynak: Web Özel


