SonTurkHaber.com
close
up
Türkiye nin elektronik harp gücü: Avrupa kapımızı çalabilir

Türkiye nin elektronik harp gücü: Avrupa kapımızı çalabilir

SonTurkHaber.com, Trthaber kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.

İkinci Dünya Savaşı’nın ardından inşa edilen, 1991’de Sovyetler’in yıkılmasıyla kendi içinde ciddi dönüşüm geçiren küresel düzen bir kez daha yol ayrımında. Savaşın ardından özellikle askeri meselelerde neredeyse tamamen ABD’nin güdümüne giren Avrupa, bugün gelinen noktada kendi kendine yetebilmeyi hedefliyor.

Elbette bu kolay ve hemen ulaşılabilir bir yol değil. Ayrıca teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte harp sahası da bir hayli değişti. Bu noktada yeni dönemin başrol oyuncularından biri de elektronik harp...
Peki, nedir bu elektronik harp? Hangi unsurları içerir? Türkiye’nin elektronik harp imkan ve kabiliyetleri ne durumda? Hem bu soruların yanıtı hem de gelecek döneme ilişkin muhtemel beklentileri Savunma Sanayii Uzmanı Ahmet Alemdar ile konuştuk.

[Türkiye'de 'elektronik harp' dendiğinde akla gelen ilk ürünlerden biri ASELSAN imzalı Koral oluyor. Foto: AA]

Elektronik harp nedir?

Bu soruya sayfalar dolusu cevap yazmak mümkün olsa da biz en genel haliyle anlatıp öyle devam edelim. Bilindiği üzere, temelde haberleşme için kullanılan telsizler belirli radyo dalgalarıyla işletiliyor. Elektronik harp uygulamaları ise bahse konu radyo dalgalarını tespiti, takibi, dinlenmesi ve hatta manipüle edilmesi gibi maksatlarla yapılıyor.

“Elektronik harp, askeri uygulamalarda dost unsurların korunması, düşman unsurlarınsa dezavantajlı konuma getirilmesi adına da kritik bir kabiliyet.” diyor Alemdar.

Temel amaç, düşmanın elektronik sistemlerini etkisiz hale getirmek. Dost ve müttefik unsurların ise elektronik kabiliyetlerini korumak.

[Ankara'nın elektronik harp konusunda elinde çok sayıda alternatif var. Foto: Defence Turk]

Elektronik harp ile neler yapılabilir?

Elektronik harp uygulamalarıyla radar, telsiz, GPS ve diğer elektronik unsurlar hedef alınabiliyor. Uygulamalara baktığımızda üç ana ayrım olduğundan bahsediyor Alemdar. Elektronik destek, elektronik taarruz ve öz savunma...

Elektronik destekle tespit, takip, dinleme gibi pasif eylemlerin icra edildiğine değinip, devam ediyor:
“Elektronik taarruzda ise tespiti yapılmış sistemleri işlevini yapamayacak hale getirmek için karıştırma/bozma faaliyetleri yapılır. Öz savunma, sistemin kendisine yönelik elektronik harp faaliyetlerinden korunmasını amaçlar.

Günümüzde elektronik harp sistemlerine ve uygulamalarına yönelimde önemli bir artış var. Teknoloji gelişti ve platformlar artık daha sofistike elektronik donatılara sahip. Bu durum elektronik müdahalelere de zemin hazırlıyor. Çünkü elektronik harp, düşmanla fiziki temasa girmeden sonuç alınabilen bir imkan sağlıyor.”

[Türkiye, İHA'larla elektronik harp uygulama kabiliyetine sahip ülkelerden biri. Foto: Defence Turk]

Türkiye'nin elektronik harp kabiliyeti ne durumda?

Ahmet Alemdar, burada parantezi biraz geriden açıyor. “1980’li yıllarda o dönem Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı bu işlerle ilgileniyordu. Envanterinde ABD menşei sistemler eskimişti. Yeni sistemler parasıyla satın alınmak istendi. Ancak ABD bunları satmadı.” hatırlatmasında bulunuyor.

Bunun üzerine Aselsan’a eski sitemlerin modernizasyonu görevi veriliyor. Türkiye’nin elektronik harp sistemlerinde ilk ve öncel kabiliyetleri kazanması da böyle başlıyor. O günden sonra Türkiye hem çeşitli hem de kritik elektronik harp sistem ve uygulamaları geliştirme yönünde adımlar atıyor.

Gelinen noktada Türkiye’nin NATO içerisinde kara, hava ve deniz tabanlı elektronik harp sistemleri geliştiren ve kullanın az sayıda ülkeden biri olduğunun altını çiziyor Alemdar. Bilhassa kara tabanlı elektronik harp çözümlerinin niteliğine ve niceliğine baktığımızda sadece NATO değil dünya ülkeleri arasında en geniş yelpazeye sahip ülkelerden birisi olduğumuzu vurguluyor.

[Türk insansız deniz araçları da elektronik harp kabiliyetleriyle öne çıkıyor.]

Türkiye’nin milli elektronik harp sistemleri

Bu noktada daha somut örnekler üzerinden ilerliyor Alemdar. KORAL, REDET/VURAL gibi sistemlerden bahsediyor. Elbette hepsini detaylıca anlatmak mümkün değil ancak envanter bir hayli geniş. ILGAR, PUHU, SÖKME yine Türkiye’nin elektronik harp sistemleri arasında sayılabilir.

MİLKAR, ILGAR, KORAL gibi çok gelişmiş donanımlara da değiniyor Alemdar. Açık mimarisi ile sürekli olarak tehdit kütüphaneleri güncellenen ve diğer sistemlerle müşterek çalışabilen elektronik harp sistemlerinin sahada önemli güç çarpanı olduğunu vurguluyor.

Ankara’nın elektronik harp alanında hava ve deniz platformlarına yönelik çalışmaları olduğunu da öğreniyoruz. “Mesela Hava Kuvvetlerinin envanterine girecek HAVASOJ/HİK uçaklarında ASELSAN’ın ARES 2-A elektronik destek tedbir sistemi kullanılacak.” diyor Alemdar.

İHA sistemleri için de ürünler geliştirildiğinden bahsediyor. “MAM-L mühimmatı formundaki elektronik harp podundan sonra ANTIDOT 2 ailesi elektronik harp podlarını Aselsan geliştirdi. Aselsan bu kabiliyetlerini İHA-SOJ yani inansız hava aracıyla havada erken ihbar uçağı projesiyle taçlandıracak.” bilgisini paylaşıyor.

Deniz Kuvvetleri tarafındaysa bütünleşik ARES 2-NC elektronik harp sistemi kullanıldığını paylaşıyor Alemdar. Çok gelişmiş elektronik harp kabiliyetleri bulunan TCG UFUK gemisinin envanterde olduğunu hatırlatıyor. Halihazırda TSK envanterinde elektronik harp kabiliyetli MARLİN Silahlı İnsansız Deniz Aracı’nın da görev yaptığına dikkat çekiyor.

[Özellikle son dönemlerde artan Kamikaze Drone tehdidine karşı Türk mühendisler 'taşınabilir' ürünlere de yöneldi.]

“Avrupa’nın elektronik harp bileti Türkiye’de olabilir”

Tüm bunların ardından geliyoruz siyasi, askeri etkisinin yanı sıra ekonomik olarak da belki de milyarlarca dolar değerindeki soruya… Avrupa, yeni bir güvenlik mimarisi kurarken Türkiye’nin ürettiği elektronik harp sistemlerinden faydalanabilir mi?

Bu soruya cevap vermeden önce Avrupa’daki durumla ilgili kritik bir gözlemini paylaşıyor Ahmet Alemdar. “Havadan elektronik harp uygulamalarına çok güveniyorlar. Ancak Avrupa ülkelerinde hava kuvvetlerinin yeterliliği de tartışılıyor.” diyor.

Avrupa’nın son dönemde kara tabanlı ve güncel harp ortamına yönelik yeni konseptlere yöneldiğini vurgulayıp, sözlerini şöyle tamamlıyor:

“Örneğin FPV drone tehdidi karşısında elektronik harp uygulamalarını nasıl piyade düzeyinde ya da hava savunma sistemleriyle işleteceklerine dair sorunlar yaşıyorlar. Türkiye’nin gerek teknolojik kabiliyetleri gerek operasyonel kazanımları Avrupa ülkeleri için son derece cazip görünüyor.

Bu bağlamda Türkiye’nin KORAL gibi büyük; KANGAL, MERTER gibi piyade tipi çeşitli elektronik harp çözümleri yıllardır çeşitli coğrafyalarda görev yapıyor. Ayrıca bunlar zırhlı birlikler, hava savunma unsurları, İHA filolarıyla birlikte çalışabiliyor.

Avrupa ülkelerinin son dönemde Türk savunma sanayiine bakışının günden güne hızla değiştiğini görüyoruz. Uçaklarımıza, İHA’larımıza, kara araçlarımıza olduğu gibi elektronik harp çözümlerimize ilgileri de artarak devam edecek.

Bu noktada gerek kullanım konseptleri gerekse ürün bazında Avrupa’ya özelleştirilmiş çözümler sunabiliriz. Türkiye’nin elektronik harp konusunda eli güçlü ve önü bir hayli açık. Yakın gelecekte bu alanda ihracat haberleri de duyabiliriz.”

SİHA’ların arka sahası: Elektronik harp sistemleri

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:107
embedKaynak:https://www.trthaber.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 13 Mayıs 2025 11:21 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Göztepe den Çeşme çıkarması İzmir Haberleri

12 Temmuz 2025 12:04see138

Belediyenin Grup Şantiye si konsere hazırlanıyor Son dakika haberleri

12 Temmuz 2025 15:30see137

Adana da kız arkadaşına vurulma mizansenli evlenme teklifi eden genç polis merkezine götürüldü Güncel haberler

12 Temmuz 2025 02:29see137

Okan Buruk: Yabancı sayımızı hafifletmemiz gerekiyor Galatasaray Haberleri

13 Temmuz 2025 00:26see134

Galatasaray da Erden Timur depremi

12 Temmuz 2025 00:04see133

ABD basınından Netanyahu yu zora sokacak iddia

13 Temmuz 2025 00:27see133

Okan Buruk tan ayrılık açıklaması! Bu maçlar onlar için önemli

13 Temmuz 2025 01:40see133

Haziranda otomotiv üretimi arttı, otomobil üretimi düştü Sözcü Gazetesi

12 Temmuz 2025 14:04see132

Erdoğan’ın konuşması sonrası Emine Erdoğan gözyaşlarını tutamadı Sözcü Gazetesi

12 Temmuz 2025 14:41see132

Özge Özder den radikal imaj değişikliği

12 Temmuz 2025 16:02see130

Başsavcılık Özel hakkındaki milletvekili kişi ifadesini düzeltti

12 Temmuz 2025 01:14see129

Almanya: Rusya huzur içinde yaşamamıza izin vermiyor Dış Haberler

13 Temmuz 2025 01:04see129

Restoranda hesap tartışması kavgaya dönüştü: 7 yaralı

13 Temmuz 2025 02:37see128

Kredi kartı sahipleri için yeni karar! Borcu kısmen veya tamamen ödemeyenlere...

12 Temmuz 2025 15:51see128

Hatay Yayladağı ndaki yangınlara müdahale sürüyor: 734 personel, 7 uçak, 14 helikopter, 215 araç

12 Temmuz 2025 16:08see127

ABD li Özel Temsilci Barrack: Lübnan da silahsızlanma hükümetin yönetiminde Hizbullah ın tam onayıyla başlamalı Dış Haberler

12 Temmuz 2025 14:50see127

İmamoğlu’ndan konut müjdesi

13 Temmuz 2025 14:27see126

Yiğit Bulut son yolculuğuna uğurlandı Yerel Gündem Haberleri

13 Temmuz 2025 04:03see125

Son eylemleri 12 askerimizi şehit etmek oldu Sözcü Gazetesi

12 Temmuz 2025 05:02see124

İBB ye yönelik yolsuzluk soruşturmasında 8 şüpheli tutuklandı Güncel haberler Son dakika haberleri

12 Temmuz 2025 00:39see123
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları