Türkiye nin gururu oldu, 10 yaşındaki dahi dünya birincisi
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
İstanbul'da özel bir eğitim kurumunda 5. sınıf öğrencisi olan 10 yaşındaki Sidar Cem Kılagöz, İspanya'da düzenlenen ve 1. sınıftan 12. sınıfa kadar olan öğrencilerin katıldığı STEM Olimpiyatları’nda 36 ülkeden 980 öğrenci arasında birinci oldu. Sidar aynı yarışmada ayrıca bilim kategorisinde de altın madalya kazandı. Bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik (STEM) alanlarında çok yönlü sorularla yarışan Sidar Cem, matematik kategorisinde ulaştığı dünya birinciliği ile Türkiye’nin adını zirveye yazdırdı.

STEM Olimpiyatları Sidar Cem'in ilk başarısı değil. Dahi Türk çocuk daha önce Türkiye'yi bir çok prestijli uluslararası bilim platformunda temsil etti. Sidar Cem 2025 yılında 42 ülkeden öğrencilerin katıldığı FISO Olimpiyatlarında dünya üçüncüsü oldu. Türkiye'nin gururu Sidar 42 ülkeden 65 binden fazla öğrencinin katıldığı SASMO Olimpiyatları'nda, 350 binden fazla öğrencinin katılımıyla gerçekleşen Amerika Matematik Olimpiyatları'nda ve Copernicus Matematik Olimpiyatları'nda da altın madalyalar elde etti.
ZORLU YARIŞMAYA HAZIRLANIYORSidar, şimdi de Japonya'da yapılacak ve 70 ülkenin katılacağı uluslararası matematik yarışmalarında Türkiye’yi temsil etmeye hazırlanıyor. Çin ve Hindistan gibi matematik eğitimi alanında zirvede bulunan ülkelerden çok sayıda genç beynin katılacağı yarışmanın ABD ve Avrupa merkezli yarışmalardan daha zorlayıcı olacağını ifade eden anne Seda Kılagöz ise Sidar'ın başarısının sistemli çalışması ve ilgi alanlarının desteklenmesiyle güçlendiğini ifade ediyor. Sidar Cem'e el uzatanlar arasında özel yetenekli çocuklara destek veren BİLSEM (Bilim ve Sanat Merkezi) kurumu da yer alıyor.

Okulunun satranç kulübünün kurucusu olan Sidar Cem fen bilimlerine de meraklı. Seda Kılagöz tüm canlıları çok seven Sidar Cem'in hayvanlar için yeni icatlar yapmak istediğini ifade ediyor. Teknolojiyle de yakından ilgilenen Sidar, Roblox oyun tasarımı yapabiliyor ve Python yazılım dili eğitimi almış durumda. Baba Metin Kılagöz ve anne Seda Kılagöz ise hem Sidar Cem hem de kardeşi Seden Lisa'ya her alanda özgürlük tanıyarak destek oluyorlar. Sidar'ın gelecekteki hedefi ise “matematiğin Nobel'i” olarak kabul edilen Field Madalyası'nı ve Nobel Ödülü'nü kazanmak. Sidar'ı en çok etkileyen bilim insanı ise Radyoaktivite biliminin öncüsü kabul edilen iki Nobel ödüllü Marie Curie.
AMACI İNSANLIĞA KATKIAnne Seda Kılagöz, Sidar'ın insanlara katkı sunmak istediğini şu sözlerle dile getiriyor: “En büyük hayali gelecekte insanlara katkı sunabilen bir bilim insanı olmak. Küçük yaşlarından itibaren ne yapması gerektiğini bilen, sorumluluk sahibi bir çocuktu. Arkadaş çevresiyle güçlü ilişkileri olan ve her şeyini paylaşan Sidar kendi hayallerinin peşinde yılmadan çalışıyor. Ben de bir öğretmen olarak duygusal gelişimi için elimden geleni yapıyorum.”
Kaynak: Web Özel


