Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli dünyaya örnek olacak
SonTurkHaber.com, Sabah kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) tarafından yürütülen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) 59'uncu Yönetim Kurulu Toplantısı bu yıl İstanbul'da düzenlendi.
7 Mayıs'ta başlayan ve 3 gün süren toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı ev sahipliği yaptı. Türkiye'de ilk kez düzenlenen, 90 ülkenin katıldığı toplantıda en çok konuşulan ve incelenen konuların başında Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli geldi.
Her yıl 2 kez düzenlenen toplantıda PISA'nın analiz ve raporlama çalışmaları, üye ülkelerin ilerleme durumu ve önümüzdeki yıllarda yapılacak çalışmalar değerlendiriliyor. Ancak daha önceki toplantıların gündemlerinden farklı olarak PISA yönetim kurulu üyeleri, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni anlamak ve tanımak için de toplandı.
Türkiye'nin geleceğine yön verecek eğitim vizyonunu inşa etme hedefiyle öğretim programlarında köklü bir değişikliğe giderek oluşturulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni oldukça önemseyen PISA yetkilileri bilişsel, sosyalduygusal, ahlaki ve farklı alanlardaki okuryazarlık becerilerini bir bütün olarak ele alan bu modeli incelemek ve örnek almak için İstanbul'da toplandı.

DİREKTÖRDEN TÜRKİYE'YE ÖVGÜ
TOPLANTI kapsamında, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci ile OECD Eğitim ve Beceriler Direktörü Andreas Schleicher arasında ikili bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmede şu başlıkların öne çıktığı öğrenildi.
1Schleicher, PISA araştırması gibi uzun soluklu işbirlikleri ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı ve OECD tarafından gerçekleştirilen çevrim içi seminer serisinin her iki kurum arasındaki işbirliğini güçlendirdiği belirtti.
2 Schleicher, Türkiye'nin 2003 yılından itibaren katıldığı PISA araştırmasında Türkiye'nin performansını artıran ülkeler kategorisinde yer aldığını ifade etti. Özellikle en son uygulanan PISA 2022 sonuçlarına göre pandeminin de etkisiyle diğer ülkelerin genel olarak performansında düşüş olmasına rağmen Türkiye'nin performansındaki artışın önemli olduğunu vurguladı.
3 Schleicher, Uluslararası Yetişkin Beceriler Araştırması'nın ilgi çekici sonuçlarından bahsetti.
Schleicher, Türkiye'nin bu araştırmaya katılmasından duyacağı memnuniyeti dile getirdi.
4 Öğretmenlere yönelik gerçekleştirilen TALIS araştırması, okulların bireysel olarak katılmasına imkân sağlayan okullar için PISA (PISA For Schools) ve öğrencilerin sosyal ve duygusal gelişimini ölçmeyi hedefleyen Sosyal ve Duygusal Becerileri Araştırması çalışmalarına Türkiye'nin katılım sağlamasına yönelik görüş alışverişinde bulunuldu.
5 Yelkenci ise öğrencilerin sadece akademik değil sosyal, duygusal ve okuryazarlık becerilerinin gelişiminin de ön planda olduğu Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile birlikte OECD'nin Sosyal ve Duygusal Becerileri Araştırması'ndan elde edilecek sonuçların Türkiye için daha anlamlı olacağını ifade etti.


