Türkiye’ye karşı işbirliği arayışı… Atina’dan Hafter’i ikna etme ziyareti
Hurriyet sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
YUNANİSTAN Dışişleri Bakanı Yorgo Yerapetritis, Türkiye ile Libya arasında, deniz yetki sınırlarının belirlenmesine ilişkin 27 Kasım 2019’da imzalanan anlaşmanın Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nde onaylanmasını engellemek ya da en azından ertelenmesini sağlamak amacıyla Bingazi’de doğu Libya’yı kontrolünde tutan Halefi Hafter ile görüştü.
YUNANİSTAN’IN AÇIKLAMASI
Yerapetritis, önceki gün Bingazi’de bir saat süren görüşmenin içeriği hakkında “Yasadışı göç, deniz yetki sınırları ve ikili işbirliğini konuştuk. Libya ile ortak tarihi geleneklerimiz, bağlarımız var. Uuslarararası hukuka bağlılığımız da bir başka ortak yönümüz. Bu çerçevede de, ilişkilerimizi geliştirmeye devam edeceğiz. İlişkilerimizin gelişmesi ile ilgili olarak yakın gelecekte somut sonuçlar sağlanacağını ümit ediyoruz” demekle yetindi.
İŞİNSANLARI DA GİDECEK
Yunan medyasında yeralan haberlerde iseYunan Dışişleri kaynaklarının, Hafter-Yerapetritis görüşmesinden sonra Libya Temsilciler Meclisi’inin anlaşmayı onaylaması olasılığı için “yakın gelecekte tatsız sürprizler olmayacağına dair ölçülü bir iyimserlik içindeyiz” dediği öne sürüldü. Aynı kaynaklar “Anlaşmanın onaylanması Yunanistan-Libya ilişkilerinde yeni ve ciddi sorunlar yaratır” diye konuştu. Yunan işinsanlarından oluşan bir heyetin önümüzdeki dönemde Bingazi’yi ziyaret edeceği de açıklandı.
KAHİRE’YE BASKI YAPIYOR
Yunan kaynaklar, Libya’nın atacağı adımların daha sağlıklı değerlendirilebilmesi için Yerepatritis’in 15 Temmuz’da Trablus’ta Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile yapacağı görüşmelerin beklenmesi gerektiğini de kaydettiler. Yunanistan, Türkiye-Libya anlaşmasının onaylanmak üzere Temsilciler Meclisi’ne gelmesini engelleme çabasında, Mısır’ın desteğine de büyük önem veriyor. Halefi Hafter ve Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, imzaların atıldığı dönemde Atina’ya açık destek vererek, anlaşmayı tanımadıklarını açıklamışlardı. Yunanistan da diğer iddialarının yanısıra “Temsilciler Meclisi tarafından onaylamadığından geçersizdir” de diyerek anlaşmanın yok hükmünde olduğunu öne sürmüştü. Dolayısıyla, anlaşmanın, Temsilciler Meclisi tarafından onaylanması, Yunanistan’ın önemli bir “argümanını” kaybetmiş olacağı anlamına geliyor.

