Tuvalette 21 saniyeyi geçiyorsanız dikkat! Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Amerika'daki Georgia Teknoloji Enstitüsü'nde yapılan bir araştırma, insanların ortalama 21 saniyede idrarını tamamlaması gerektiğini ortaya koydu. Bilim dünyasında "İdrar Yasası" olarak adlandırılan bu bulgu, mesane sağlığına dair önemli ipuçları veriyor.
NEDEN 21 SANİYE?Araştırmacılar bu rakama ulaşmak için fillerden köpeklere kadar farklı büüyklükte birçok memelinin idrar yapma süresini inceledi. Sonuç oldukça dikkat çekiciydi: Vücut ağırlığı üç kilogramın üzerinde olan tüm memeliler, mesanelerini ortalama 21 saniyede boşaltıyor.
Bunun nedeni, büyük hayvanların daha uzun üretraya (idrar kanalı) sahip olması. Bu da idrarın daha hızlı akmasını sağlıyor. Yani hayvan büyüdükçe mesane kapasitesi artsa da akış hızı da arttığı için süre sabit kalıyor.
İnsanlar da memeli olduğu için bu kural tabii ki bizler için de geçerli... Araştırmacılara göre sürekli olarak 21 saniyeden daha uzun sürede idrar yapmak, mesanenin gereğinden fazla dolduğunu gösteriyor olabilir. Bu da zamanla mesane genişlemesi, idrar yolu enfeksiyonu ya da böbrek sorunlarına yol açabilir.
Tersine, her su içişinizden sonra tuvalete koşuyorsanız bu da aşırı aktif mesane belirtisi olabilir. Aşırı aktif mesane ise kişinin mesanesi tam dolmadan bile idrara çıkma ihtiyacı hissetmesine neden olur.
UZMANLAR UYARIYORAraştırmacılar, her tuvalette saniye saymanın elzem olmadığını ancak bu sürenin çok altında veya çok üstünde idrar yapmanın göz ardı edilmemesi gereken bir sağlık sinyali olduğunu belirtiyor.


