Ürün ambalajları küçülüyor ve hafifliyor ama fiyatlar aynı kalıyor: Bir ülke bu uygulamaya “dur” dedi
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
Hiç yumuşatıcı alıp normalden daha hafif olduğunu fark ettiniz mi? Ya da krep pişirmeye başlamadan önce bir kilo un? Belki de cam silecek suyunuzun etkisi eskisinden biraz daha kısa sürüyordur?
Tüm bunlar, ürün paketlerinin küçülüp hafiflemesi ve fiyatların aynı kalması, hatta daha yüksek olması olayı olan shrinkflasyonla açıklanabilir.
AZALAN ÜRÜNLERAlmanya'da Rama margarini, ambalajının 500 gramdan 400 grama düşürülmesi nedeniyle yılın dolandırıcılığı ilan edildi; bu da fiyatının yüzde 25 artmasına neden oldu.

Fransa, Belçika veya Macaristan gibi bazı ülkeler, ürünlerin ağırlığı ve ambalajındaki değişiklikleri tüketicilere daha açık bir şekilde belirterek ulusal yasalarla mücadele etmeye çalışıyor.
Güney Kore düzenleyici kurumu, gizli fiyat artışlarına karşı sıkı önlemler almayı planladığını belirterek, gıda üreticilerine ve tedarikçilerine, ürün ambalajlarının azaltılması konusunda tüketicileri bilgilendirmeleri gerektiğini, ancak buna karşılık gelen fiyat indiriminin eşlik etmeyeceğini söyledi.
Fransa Maliye Bakanlığı, nisan ayı ortasında perakendecilere, ambalajı indirilen ancak fiyatı aynı kalan ürünler hakkında bundan sonra müşterilerini bilgilendirmek zorunda olduklarını bildirdi.
Bakanlık, Fransız perakende şirketlerinin temmuz-eylül ayları arasında, ambalaj indirimi uygulanmayan gıda ve diğer tüketici ürünleri hakkında tüketicileri bilgilendirmek zorunda kalacaklarını bildirdi.
Azalan ürün ambalajları nedeniyle gizli fiyat artışları, yüksek enflasyon ve borçlanma maliyetlerinin baskısı altında hanelerin alım gücünün zayıfladığı bir ortamda tüketimi engellediği için hem tüketiciler hem de hükümetler için baş ağrısıdır.

Güney Kore Adil Ticaret Komisyonu (FTC) da bu uygulamayı haksız buldu ve şirketleri para cezasıyla tehdit etti. Sonuç olarak, işlenmiş gıda ve ev eşyası üreten çoğu üretici, tüketicileri etiketlerinde ambalajın azaltıldığı konusunda üç ay boyunca uyarmak zorunda kalacak.
Düzenleyici kurum, şirketlere hazırlanmaları için üç ay süre verecek ve düzenleme Ağustos ayında yürürlüğe girecek. İlk ihlal şirkete beş milyon won (yaklaşık 3.400 avro), ikincisi ise on milyon won (6.800 avro) maliyet çıkaracak.
Shrinkflasyonla birlikte piyasada potansiyel olarak tehlikeli yeni bir olgu daha ortaya çıktı: Skimpflasyon. Yani fiyatı sabit tutarken ürün kalitesini düşürmek.
Ukrayna'daki savaşın başlamasından sonra artık bulunamadığı için ay çiçek yağının daha kötü bir yağla değiştirilmesi örnek gösteriliyor. Ancak, piyasaya geri döndüğünde üreticiler daha ucuz olanını kullanmaya devam etti. Daha ucuz içerikler genellikle daha az sağlıklı olduğu anlamına gelir, bu nedenle bu tür değişiklikler insan sağlığı üzerinde uzun vadeli olumsuz etkilere yol açabilir.
AB genelindeki tüketici merkezleri, gıda kalitesinde düşüş yaşandığını, aynı zamanda giyim ve hijyen ürünlerinde de düşüş yaşandığını bildiriyor.


