Uzmanlar uyarıyor: Yapay zeka psikoloğunuz değil
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Uzman Psikolog Arzu Hamurcu, yapay zeka ile çözüm arayarak iyi hissetmeye çalışmanın iyileşmekle aynı şey olmadığını söyleyerek, "Hızlı tüketim çağında duygular da çabuk tükeniyor" dedi.
İnsanların duygularını hemen iyileşmek üzerine kurduğunu söyleyen Arzu Hamurcu, "Günümüzde neredeyse her birimiz artık duygusal olarak çok yorgunluk yaşıyoruz ama bu yorgunluğu sindirerek bile yaşayamıyoruz. Artık hızlı tüketim çağının verdiği bir dezavantaj, duygularımız da hızlı tükeniyor. Biz yorgunluğumuzu da hemen iyileşmek üzerine kuruyoruz. Herkes hızlıca bir yerlerde çözüm arayarak iyi hissetmek istiyor. Bu çözümler bazen fal oluyor bazen uygulamalar oluyor ve bazen o anda en hızlı cevap verecek tekniklere başvuruluyor. Ya da şu anda en popüler olan yapay zeka dinamikleri ile uğraşıyorlar. Bakıldığında gerçekten anlaşılabilir ve yapay zeka sizi dinleyebilir, sırtınızı sıvazlayabilir. Hatta size çok iyi tavsiyeler verebilir ve gerçekten kendinizi iyi hissedebilirsiniz ama iyi hissetmek iyileşmek midir buna bakmak lazım" dedi.
Hamurcu, yapay zekanın sadece kişilerin kelimeleri ile oluşan bir yer olduğunu söyleyerek, "İyi hissetmekle iyileşmek aynı şey değil. Gerçek iyileşme çoğu zaman can acıtan bir süreçtir. Yüzleşmek ister. Sabır ve emek gerektirir ve sizin çabanızla oluşan bir süreçtir. O yüzden yapay zekanın sizi gördüğü yer sadece sizin kelimelerinizle oluşan yerdir. Siz o an ne veriyorsanız, neyi soruyorsanız ona cevap verir ve o anlık iyileşme bir süre sonra tekrar duygusal boşluğu oluşturur. O yüzden burada ayırt etmemiz gereken hatta yüzleşmemiz gereken bir soru var. Anlatmak mı istiyoruz yoksa değişmek mi? Eğer anlatmak istiyorsanız evet yapay zeka harika bir dosttur. Anlatabilir, onunla dertleşebilir ve inanılmaz sorular sorup cevap alabilirsiniz. Hatta kendinizle ilgili araştırmalar da yapabilirsiniz. Fakat günün sonunda aynı döngülerin tekrar ettiğini, aynı soruların yine hayatınızda var olduğunu fark ediyorsanız o zaman artık terapi, uzmanla görüşme tarafını düşünebilirsiniz. Çünkü terapide sizi anlatmadıklarınızla bile karşılayan bir uzman vardır. Siz konuşmasanız bile sizi tahmin eden değil, sizi zaten tanıyan bir uzmanla konuşursunuz" ifadelerini kullandı.
Yapay zekanın bir terapist olmadığını söyleyen Arzu Hamurcu, "Sizin geçmişinizi bilen, sizin beden dilinizi bile tanıyan bir kişiyle duygusal bir eşlikçi ile çalışırsınız. O yüzden yapay zekayı elbette hayatımızda kullanabilir ve onun kolaylıklarını günümüze uyarlayabiliriz. Fakat ruhsal açıdan onun bir terapist olmadığını, sadece bir arkadaş olduğunu vurgulamak isterim bu noktada. Gerçek terapi bir cesaretle, dönüşümle başlar. O yüzden eğer hayatınızda sürekli tekrar ettiğini düşündüğünüz döngüleriniz var ise ve onlarla nasıl başa çıkacağınızı bilmediğiniz bir noktadaysanız yapay zekayı bir kenara bırakarak gerçek bir uzmandan profesyonel bir destek almalıyız. Çünkü yapay zeka sizi bilgilendirir ama terapi sizi dönüştürür" dedi.


