Yatırımlar artacak, ekonomik kalkınma dönemi başlar mı?
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
"Terörsüz Türkiye" olarak anılan süreçte önemli bir aşama kat edildi. Terör örgütü PKK beklendiği gibi kendini feshettiğini açıkladı. Kamuoyunda dikkatler terör örgütünün silah bırakma sürecine çevrilirken, finans ve ticaret piyasalarında da pozitif yönde beklentiler arttı. Ekonomist Prof. Dr. Sefer Şener, PKK terör örgütünün silah bırakmasının piyasalara etkisini değerlendirirken, bunun uzun soluklu olarak takip edilmesi gereken bir konu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şener şu değerlendirmeleri yaptı: "Elbette bu adım piyasaları olumlu anlamda etkileyecektir. İç piyasada yatırımlar orta ve uzun vadede artacaktır. Bölgede güven unsurunun hakim olmasıyla uluslararası projelerin de yönü buraya çevrilecektir. Irak'tan geçecek ticaret güzergahı da bunun önünü açacaktır. Bu güzergahla birlikte Ortadoğu'ya bağlantı Türkiye'den sağlanacak. Bu elbette orta ve uzun vadede bir proje ama etkisi olacaktır."

Bölgede istikrarın sağlanmasıyla yatırımların da önünün açılacağını belirten Şener, "Sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri değil, Türkiye'nin bütün bölgelerinde yatırımların artması mümkün olacaktır. Çünkü Türkiye'de girişimcilik ikliminin önü açılacaktır. Yatırım geldikçe büyüme rakamları üst seviyelere çıkacaktır. Bu durum Türkiye'nin risk primine de olumlu yansır, cari açığa da olumlu etki eder." dedi
KISA VADEDE ETKİLİProf. Dr. Şener; orta ve uzun vadede sonuç alınacak olsa da kısa vadede de pozitif etkiler göreceğimizi belirtirken, şöyle konuştu: "Bir kere olumlu yönde beklenti artmış oldu. Hükümet bugüne kadar Doğu ve Güneydoğu bölgesine yatırımlara öncelik veriyordu. İstihdam ve vergi anlamında ciddi teşvikler sağlanıyordu. Şimdi bunun artarak devam edeceği beklentisi oluştu. İş dünyasına önemli görevler düşüyor. Bu durumun fırsat bilinip yatırımların ülke geneline yayılması lazım. Yatırım ikliminin iyileşmesi bütün Türkiye'ye olumlu yansıyacaktır."
"ABD'nin Çin ve Rusya ile anlaşma adımlarının da piyasada etkileri söz konusu. Son dönemde ABD'de Donald Trump'ın başkanlığa seçilmesiyle beraber ülkelere yeni vergi tarifeleri getirildi. Aslında başta beklenti vergi artışının olmayacağı yönündeydi. Bu düşünceyle dolar da güçlenmişti. Ancak Trump'ın kararıyla birlikte piyasalar tedirgin oldu. Gümrük vergilerinin yükseltilmesiyle birlikte de dolar gücünü yitirmeye başladı. Küresel çapta tedirginlik yaşanırken hem enflasyon korkusu hem de fiyat artışları piyasaları etkilemeye başladı."
PİYASA DALGALANDIŞener, ayrıca, "Vergilerde indirime gidilmeye başlaması ve anlaşma ihtimali piyasaları olumlu etkiledi. Şunu vurgulamak lazım; şimdi anlaşma sağlansa da gümrük vergileri yine de artmış oldu. Yüzde 34'le başlayan artış daha da yükseldi. Sonra indirime gidildi. Bunun yansıması dünyada büyümede düşüş ve yüksek enflasyon olacak. Piyasalar artık dalgalandı. Ancak nispi olarak düşünce piyasaya olumlu yansıdı. Yine de indirimler ve anlaşma ihtimali iç ve dış piyasalarda olumlu karşılandı" diye konuştu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Necdet Takva ise süreçten beklentilerini böyle anlattı: "40 yıl aşan bir süredir OHAL ile yönetilen bir kentiz. Büyük zorluklarla, olağan koşullarda yaşamın ne olduğunu bilmeden ticaret yapmaya çalışıyoruz. Çözüme dair atılan adımları değerli buluyoruz. Ben inanıyorum ki, 40 yıldan fazla süren çatışma ortamının yarattığı tahribatları orta uzun vadede giderme imkanımız olabilir. Kırsalda yoğun bir göç hareketi var. Kırsalın üretimden düşmesi, niteliksiz insan göçü şehirlerimizi irileşen köylere dönüştürdü. Alt yapı göçü karşılayacak düzeyde değildi."
[email protected]
Kaynak: Web Özel


