Yaz geldi, vakalar arttı! Erken tanı ve uygun tedavi hayat kurtarıyor
Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
Havaların ısınmasıyla birlikte keneler tarafından taşınan KKKA virüsü vakaları da artış gösterdi.
Küresel ısınmayla beraber yaz mevsimi uzadıkça, yaşam süresi de giderek artan kenelerin taşıdıkları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi virüsü ile insanlar için önemli bir risk faktörü olduğunu belirten Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü'nden Uzm. Dr. Gülay Kılıç, erken tanı ve uygun tedavinin virüsle mücadelede hayati olduğunu söyledi.
İklim değişikliği ve küresel ısınma, kenelerin yaşam döngüsünü uzatması ile taşıdıkları Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) virüsü vakalarının daha sık görüldüğünü belirten Kılıç, açıklamalarda bulundu. Uzun yıllardır bilinen Kırım-Kongo Kanamalı Ateşinin ülkemizde resmi tespitinden bu yana geçen 23 yılda yaklaşık 17 bin vakanın kayıtlara geçtiğini ve bu vakalardan yaklaşık 800'ünün ölümle sonuçlandığını paylaşan Uzm. Dr. Gülay Kılıç, küresel ısınmayla beraber uzayan yaz ayları nedeniyle, sıcak hava şartlarında yaşayan kenelerin yaşam sürelerinin uzamasıyla birlikte son yıllarda vakalarda artış görüldüğünü söyledi.
Bireysel önlemler hayati
Aşısı olmayan bu virüsle mücadelede bireysel önlemlerin hayati önem taşıdığını vurgulayan Uzm. Dr. Gülay Kılıç, kenelerden korunmanın en etkili yolunun keneyle teması önlemek olduğunun altını çizerek, "Özellikle kırsal, çalılık, ormanlık ve mera alanlarında açık renkli, uzun kollu gömlek ve pantolonlar tercih edilmelidir. Pantolon paçaları çorapların içine sokulmalıdır. Eve dönünce kıyafetler hemen çıkarılıp yıkanmalıdır" ifadelerine yer verdi.


