Yıllık izin kullananlar 4 gün daha ekletebiliyor
SonTurkHaber.com, Sonhaberler kaynağından alınan verilere dayanarak haber yayımlıyor.
Milyonlarca çalışan yaz aylarında yıllık izinlerini kullanmaya başladı. Mevzuata göre yıllık izin süreleri çalışanın hizmet süresine göre değişiyor. İş Kanunu kapsamında belirlenen yıllık izin süreleri şu şekilde:
1 yıldan 5 yıla kadar (5 yıl dahil) hizmet süresi olanlara: En az 14 gün
5 yıldan fazla 15 yıldan az hizmet süresi olanlara: En az 20 gün
15 yıl ve üzeri hizmet süresi olanlara: En az 26 gün
Yıllık izin süreleri, iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmeleriyle artırılabiliyor.
YOL İZNİ HAKKI YÖNETMELİKTE YER ALIYORYıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 6'ncı maddesinde yer alan hükme göre, yıllık iznini işyerinin kurulu olduğu yerin dışında geçirecek olan çalışanlar, yol izni talep edebiliyor. Yol izni kullanabilmek için çalışanın bu durumu belgelemesi ve işverene yazılı olarak başvurması gerekiyor.
Yönetmelikte şu ifadeye yer veriliyor:
“Yıllık ücretli izinlerini işyerinin kurulu bulunduğu yerden başka bir yerde geçirecek olanlara, istemde bulunmaları ve bu durumu belgelemeleri koşuluyla, yol süresi olarak gidiş ve dönüşlerinde yolda geçecek süreler için işveren toplamda dört güne kadar ücretsiz izin vermek zorundadır.”
Yol izninden faydalanmak isteyen çalışanın, tatilini nerede geçireceğini belgeyle göstermesi gerekiyor. Örneğin, İstanbul’da çalışan bir kişi, tatilini Marmaris’te bir otelde veya kiralık bir evde geçirecekse, ilgili konaklama faturası veya kira sözleşmesini işverene sunmalı.
Yol izni kapsamında verilecek süre, çalışanın ulaşım mesafesi ve yolculuk süresi dikkate alınarak belirleniyor. Toplam süre 4 günü geçemiyor.
UYGULAMA PRATİKTE YAYGIN DEĞİLMevzuatta açıkça yer almasına rağmen yol izni hakkı uygulamada yaygın olarak kullanılmıyor. Çalışanlar genellikle izinlerini Cumartesi gününden başlatarak, bir sonraki hafta Pazartesi işbaşı yapacak şekilde planlıyor. Bu şekilde izin süresi toplamda 9 gün oluyor.
Ancak yol izni de kullanıldığında bu süre 13 güne kadar çıkabiliyor.
ÜCRETSİZ AMA İŞVEREN ÜCRET ÖDEYEBİLİRYol izni, yönetmelik gereği ücretsiz izin kapsamında değerlendiriliyor. Ancak işveren isterse bu 4 gün için ücret ödemesi yapabiliyor. Bu konuda herhangi bir yasal zorunluluk bulunmamakla birlikte, işverenin inisiyatifine bağlı olarak ücretli izin şeklinde de uygulanabiliyor.


