Yunanistan da Libya itirafı: Türkiye saha üstünlüğünü kaptı ve bırakmıyor
Haber7 sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.

GİRİŞ 06.07.2025 18:11 GÜNCELLEME 06.07.2025 18:11
İlk Yorum Yapan Sen Ol
Facebook'ta Paylaş X'te PaylaşHaber7 - ÖZEL
Atina merkezli Eleftheros Typos gazetesi, Yunanistan ile Libya arasındaki gerilimi analiz ettiği sayısında Türkiye’nin Libya’daki belirleyici rolüne geniş yer ayırdı. Haberde, Ankara’nın jeopolitik hamlelerinin Doğu Akdeniz dengesini değiştirdiği vurgulandı.
‘TÜRKİYE’NİN STRATEJİK MANDASI’Haberde, "Libya, Türkiye’siz analiz edilemez çünkü artık Türkiye’nin stratejik mandasıdır" ifadesi dikkat çekti. Gazete, Türkiye'nin 2019'dan bu yana Trablus’taki Ulusal Birlik Hükûmeti ile imzaladığı mutabakatla Libya’daki nüfuzunu kalıcı hale getirdiğini yazdı.
Yunan basınına göre Ankara, Libya’da sadece askeri üsler kurmadı, aynı zamanda kıyı güvenliği ve altyapı kontrolünü de eline aldı. Haberde, “Bu yalnızca diplomatik nüfuz değil; siyasi, askeri ve ekonomik düzeyde bir bağımlılık ilişkisi kurulmuştur” denildi.

Eleftheros Typos gazetesine göre, Yunanistan’ın 2011 ile 2019 arasında Libya’daki diplomatik boşluğu, Türkiye’nin stratejik kazanımlarına zemin hazırladı. Yunanistan’ın Trablus Büyükelçiliği’ni kapatmasıyla birlikte sahadan tamamen çekildiği belirtilirken, bu boşluğu “Türkiye ustaca doldurdu” ifadeleri kullanıldı.
"Ankara, Trablus’taki hükûmetin askeri desteğe olan ihtiyacını stratejik fırsata çevirdi" ifadesiyle Türkiye’nin etkili bir dış politika yürüttüğü kabul edildi.
Gazete, Türkiye’nin sadece Libya’da değil, Doğu Akdeniz genelinde de etkili olduğunu belirterek, şu soruyu gündeme taşıdı: “Türkiye Libya’da planlı ve uzun vadeli bir stratejiyle ilerlerken Yunan karar vericiler neredeydi?”

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki askeri ve siyasi hamlelerinin Atina’yı geride bıraktığının itiraf edildiği haberde, “Türk saldırganlığı, Yunanistan’ın zayıflığı değil; Atina’nın stratejisinin Ankara’nın oldu-bittilerini zorladığının göstergesidir” ifadesine de yer verildi.
ANKARA’NIN VARYASYONLARI: ÜS, MUTABAKAT, YATIRIMEleftheros Typos’un analizinde Türkiye’nin Libya’da yürüttüğü faaliyetler madde madde şöyle sıralandı:
Askerî üs kurdu, kıyı bölgelerinde kontrol sağladı.
TPAO ile deniz araştırmaları mutabakatı imzalattı.
Yeniden inşa projeleri ve ekonomik yatırımlarla jeoekonomik bağ kurdu.
Trablus’taki hükûmet ile kurumsal bağ geliştirildi.

Gazete, Yunanistan’ın Libya’daki bu dengeyi yeniden kurmak için gecikmiş gayretler yürüttüğünü belirtirken, Türkiye’nin Avrupa politikalarına meydan okuyan tesirini azaltmak için Fransa, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri ile ittifaklar kurulduğunu yazdı.
Ancak Türkiye’nin Avrupa Birliği düzeyindeki bütün gayretlere rağmen “saha üstünlüğünü” bırakmadığına dikkat çekildi.
KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu

Editör Hakkında İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
GÖNDER


