150 yaşamak mümkün! Uzun yaşamın sırrı telomerlerde
Haber Global sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşam alanında yıllardır insanların derdine derman olmaya çalışan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, uzun yaşamın sırrına ışık tutan önemli bir çalışmaya imza attı. Dr. Kaya, Doğan Kitap tarafından yayınlanan "Hayat Yeniden" adlı son kitabında, bilim dünyasında uzun yaşamın temel mekanizması olarak kabul edilen telomer sağlığına dair son gelişme ve bilgileri detaylı şekilde ele aldı. Dr. Ayça Kaya’nın Hayat Yeniden kitabı aynı zamanda, uzun ve sağlıklı bir yaşamın peşinde olanlar için bilimi ve yaşam tarzı değişimlerini buluşturan güçlü bir rehber niteliğinde. Telomerlerden mikrobiyotaya, stres yönetiminden beslenmeye ve modern tıbbın sunduğu yeniliklere kadar pek çok başlık, kitapta yalın bir dille anlatılıyor. “Yaşam süresini uzatmak kadar, bu süreci kaliteli geçirmek de önemli,” diyen Kaya, kitabında bilimsel bilgileri sade bir dille aktararak okuru kendi yaşam yolculuğunu yeniden tasarlamaya davet ediyor.

Dr. Kaya, "Hayat Yeniden" isimli son kitabındaki çarpıcı bilgiler ile uzun ve sağlıklı yaşamın sırrına ilişkin sorularımızı yanıtlarken, telomer tedavisine ilişkin şunları anlattı: “Telomerler, DNA’mızda koruyucu kapak görevi gören yapılar olarak düşünülebiliriz. Tıpkı ayakkabı bağcıklarının uçlarındaki naylon koruyucular gibi, telomerler de kromozomlarımızın uçlarını tahribata karşı korur. Bu bölümler hayati öneme sahip genetik kodların istem dışı kaybını önleyerek hücre bütünlüğünü sağlar. Ancak hücrelerimiz bölündükçe, bu telomerler kısalır ve sonunda hücre ölümü gerçekleşir. Günümüz tıbbında telomerlerin kısalması, yaşlanmanın bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle sağlıklı yaşlanmak için telomerlerimize iyi bakmamız gerekiyor.”
Telomerlerin stres gibi çevresel faktörlerden olumsuz etkilendiğini vurgulayan Kaya, Boston Üniversitesi’nde yapılan önemli bir araştırmaya atıfta bulunurken, "Bu çalışmada 70 bin kadın ve 1.500 erkek incelenmiş; iyimser ve kötümser bireylerin yaşam süreleri karşılaştırılmış. Sonuçlar, en fazla iyimser olanların ortalama 15 yıl daha uzun yaşadığını göstermiştir. İyimserlik; sağlıklı yaşam alışkanlıkları, stresle başa çıkabilme yeteneği; genel sağlık üzerinde belirleyici bir faktör" dedi.
DÜŞÜNCE GÜCÜNÜN ETKİSİ“Stres tamamen ortadan kalkmaz ancak yönetilebilir" diyen Dr. Kaya, sağlıklı ve uzun yaşam için şu önerileri sıraladı: "Düşünce yapımızı değiştirmek, meditasyon, dua ve olumlu aktivitelerle stresi azaltmak, telomeraz enzimini aktive eder ve telomerlerin korunmasını sağlar. Ortalama yaşam süresi artarken organların yaşlanması ve işlev kaybı büyük sorun oluşturuyor. Bilimsel gelişmeler ışığında organ üretiminde kullanılan 3 boyutlu biyoyazıcı teknolojileri hayatımıza giriyor. Yazıcının kartuşuna mürekkep yerine protein ve hastanın kendi hücreleri konularak, kendi hücrelerinden organ yapabilme üzerinde çalışmalar devam ediyor."

Dr. Kaya’nın kitabında önemli bir yer tutan diğer bir konu ise mikrobiyota. Dr. Kaya'nın bu konudaki önemli uyarıları ise şöyle: "Mikrobiyota, vücudumuzda yaşayan trilyonlarca mikroorganizmanın bütünüdür. Mikrobiyota, sağlıklı yaşlanma ve hastalıklardan korunma açısından kritik önemde. Bağırsaktaki bakteriler serotonin, dopamin ve GABA gibi nörotransmitterler üreterek ruh halimizi ve zihinsel sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Mikrobiyotamız düzgün çalışmazsa dengesizlik depresyon, anksiyete gibi ruhsal sorunlar yaşıyoruz."
Kaynak: Web Özel


