Akdeniz de kumpas mı? Hint Avrupa elektrik hattı
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
Pakistan'la savaş durumuna geçen Hindistan, Akdeniz'deki enerji geriliminin de bir parçası oldu. Çin'in açtığı Kuşak-Yol güzergahına karşı ABD ve İsrail'le öncülüğünde oluşturulan IMEC arasındaki rekabet Doğu Akdeniz'de sürüyor. Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Koridoru olan IMEC kapsamında Güney Kıbrıs'a Yunanistan ve İsrail üzerinden elektrik kablo hattı çekme çalışmaları yürütülüyor. Türkiye ise Akdeniz'deki Münhasır Ekonomik Bölge sınırlarından geçen elektrik hattı projesini dikkatle takip ediyor. Müstafi Amiral Cihat Yaycı, söz konusu hattın güzergahı ile ilgili Türkiye'ye bilgi verilmesinin uluslararası deniz hukuku açısından şart olduğunu söyledi.

Bu konuda atılan son adımlar Güney Kıbrıs medyasına da yansıdı. Rum yönetimi lideri Nikos Hristodulidis'in İsrail Başbakanı Netanyahu ile temaslarına yönelik kulis bilgiler aktarılırken, söz konuşu çalışmanın bu yıl içinde başlayacağı belirtiliyor. Haberde, "Kıbrıs ve İsrail, 2025 yılında elektrik enerjisi bağlantısı için anlaştı. Bu hat Yunanistan'a bağlanacak büyük altyapı projesi olan Büyük Deniz Bağlantısı için önemli bir adım teşkil ediyor. Üçlü girişimin, Doğu Akdeniz'de Rumlar ve Tel Aviv arasındaki stratejik enerji ortaklığını derinleştirmesi bekleniyor" ifadelerine yer verildi. İsrail ve Rumlar arasında elektrik bağlantısı konusunda anlaşmaya varılırken, Yunanistan da Girit üzerinden Güney Kıbrıs'a elektrik bağlantı hattı için zemin yokluyor.
RUM BASINI AÇIKLADIRum basınında ise Güney Kıbrıs'a elektrik bağlantısının IMEC ile ilişkisi açıkça ifade ediliyor. Haberde söz konusu proje için "Artık kamuoyuna, Güney Asya'dan Avrupa'ya bağlantıyı güçlendirmeyi amaçlayan Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru Suriye'den Yemen'in güneyindeki Aden Körfezi'ne kadar istikrarsızlığın hüküm sürdüğü, jeopolitik açıdan hassas bir bölge olan Doğu Akdeniz'de Amerikan angajmanını artıracak" deniliyor.
Müstafi amiral Cihat Yaycı, söz konusu hat çekme çalışmasının Türkiye için sonuçlarını deniz hukuku açısından değerlendirdi. Yaycı şunları kaydetti: "Güney Kıbrıs ile İsrail arasında elektrik kablosu çekilmesi bir başlangıçtır. Her ne kadar Türkiye'yi ilgilendirmiyor gibi görünse de, Hindistan'dan Avrupa'ya uzanacak bu hattın Türkiye'nin kıta sahanlığından geçirilmesi istenecektir. Dolayısıyla burada Hindistan'ı, İsrail'i ve Avrupa'yı oyuna sokmak, Türkiye'nin kıta sahanlığı haklarını çiğnemek isteyen Güney Kıbrıs ve Yunanistan vardır. Çünkü elektrik hattı Türkiye'nin kıta sahanlığından geçmek durumundadır."

"Türkiye elektrik kablosu ya da boru hatlarının kendi kıta sahanlığından geçmesine karşı değilr. Ancak Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi başta olmak üzere, teamül hukuku şekline dönüşmüş uygulamalara göre Türkiye'ye güzergah bilgisi verilmesi lazımdır. 'Biz kablo ya da hattı şu rota üzerinden geçireceğiz' demeleri gerekir. Türkiye'de buna onay verecek ya da çekinceleri varsa güzergahla ilgili itirazlarda bulunacaktır."
RUMLARIN ENDİŞESİ"Güzergah bildirimi yapılması gerekmektedir. Ancak bundan kaçınıyorlar. Sebebi de eğer güzergah bildirimi yaparlarsa buranın Türkiye'nin kıta sahanlığı olduğunun kabul edilmesinden korkmaları. Türkiye için sanki elektrik kablosuna karşıymış gibi bir imaj çizmeye çalışıyorlar. Biz kablo geçirilmesine karşı değiliz; bizim kıta sahanlığımızdan geçilirken güzergah bildiriminin yapılması gerekmektedir."
Kaynak: Web Özel


