Girit üzerinden Avrupa ya! Akdeniz de yeni göç rotası
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Yunanistan, organize kaçakçılık şebekelerinin Libya'nın doğu kıyılarından Girit'e yeni bir rota oluşturması üzerine artan göçmen akınıyla mücadele etmek için deniz kuvvetlerini bölgede konuşlandırıyor. Kathimerini'de yer verilen kulis bilgilere göre Yunan hükümeti, Girit'in güneyine iki firkateyn ve bir genel destek gemisi yerleştirdiğini ve Libya karasularının sınırlarına kadar uzanacağını duyurdu. Karar, Girit'in güney kıyılarına ve Gavdos adasına gelen göçmen sayısındaki büyük artışın ardından alındı.

Hükümet kaynaklarına göre bu konuda tedbirlere ağırlık verilirken yeni insan kaçakçılığı koridoru ile ilgili de detaylı bilgiler veriliyor. Buna göre yeni kaçakçılık koridoru, özellikle Tobruk civarındaki Libya'nın doğu kıyı şeridinden başlayarak ilk varış noktası olan Girit'e uzanıyor. Savunma yetkililerine göre bu rota şu anda Yunanistan'ın karşı karşıya olduğu en büyük göç baskını olarak tanımlanıyor.
DAHA FAZLA ÖNLEMYazıda "Avrupa Birliği liderleri, ufukta yakın vadede bir gerginliğin azalması görünmediği için Orta Doğu'daki gelişmelerin yeni bir büyük mülteci krizini tetikleme olasılığı konusunda giderek daha fazla endişe duyuyor" tespitine yer verilerek şunlar kaydediliyor: "Ulusal Güvenlik Konseyi (KYSEA) oturumda artan göçmen akışlarını ele alarak, durumun geçici bir artıştan ziyade kalıcı bir değişimi temsil ettiğini belirledi. Yetkililer, Girit'in Avrupa'nın yeni birincil kapısı olmasını önlemek için karşı önlemlere ihtiyaç duyulduğunu vurguladı."
LİBYA İLE BAĞLANTISavunma Bakanlığı kaynakları, firkateynlerin, kaçakçılık gemilerinin daha erken tespit edilmesini ve sahil güvenlik müdahalesinin daha hızlı yapılmasını sağlayan üstün gözetleme kabiliyetleri sunduğunu belirtirken, operasyonların planlanmasında yer alan bir kaynak, "Yasadışı akışlarla mücadele sorumluluğu sahil güvenliğe ait olup, deniz kuvvetleri sahil güvenliğe kolaylık sağlamak ve Libya yetkililerine yardımcı olmak için konuşlandırılmıştır" açıklamasında bulundu.

Atina yönetimi, Libya ile iş birliğini güçlendirmek için diplomatik kanalları zorlarken, Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis'in, Libya ziyareti önem taşıyor. Göç ve Sığınma Bakanı Makis Voridis ise, Libya ile bir anlaşmaya varmanın göçün engellenmesi açısından önemli olduğunu vurguluyor. Yunanistan, kıyı şeridinde denetimi geliştirmek ve Yunan adalarına ulaşmaya çalışan gemilerin derhal tespit edilip geri gönderilmesini sağlamak için Libya yetkililerine tekneler, radar sistemleri ve insansız hava araçları sağlamayı teklif etti. Haberde "Bu destek, Yunanistan'ın, Akdeniz'de göç baskısının arttığı bir dönemde, organize insan ticareti şebekelerinin Libya-Girit güzergahını istismar etmesini önleme konusundaki kararlılığını vurguluyor" görüşlerine yer verildi.
ORTA AKDENİZ ROTASIEuropol'ün AB Organize Suç Tehdit Değerlendirmesi (EU-SOCTA) 2025 raporu da düzensiz göçmenlerin AB'ye taşınmasının arkasındaki organize suçla mücadeleye dikkat çekiyor. Rapora göre bu yıl Akdeniz'i geçerek Avrupa'ya ulaşmaya çalışan en az 743 kişi hayatını kaybetti. Bunlardan 538'i, dünyanın bilinen en ölümcül göç yolu olan Orta Akdeniz rotasında hayatını kaybetti.
[email protected]
Kaynak: Web Özel

