Bu sorular litrelerce su tüketiyor! Sorarken bir kez daha düşünün Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki uzmanların geçtiğimiz aylarda yaptığı araştırmaya göre, ChatGPT yaklaşık 50 sorgu için 2 litre su tüketiyor. Yapay zekâ araçlarının suyu soğutma, güç üretimi ve çip üretimi gibi alanlarda tüketmesi, hâlihazırda su kıtlığı yaşanan dünyada yeni bir kriz dalgasının habercisi olarak değerlendiriliyor. Üstelik uzmanlara göre gelecekte yapay zekâların su tüketimi, insanların tükettiği su miktarını bile aşabilir.
Tüm bu iddiaların ardından, ChatGPT’ye bu konuda sorular sorulduğunda alınan cevap ise bu rakamların biraz yanıltıcı olabileceği yönünde oldu. Ancak yüksek işlem gücü ve uzun süreli işlem süresi gerektiren bazı soruların, su tüketimini ciddi şekilde artırdığı da inkâr edilemiyor.
Örneğin, “x³+y³+z³=114” denklemini -10.000 ile +10.000 arasındaki tüm tam sayılar için çözmek veya 200 sayfalık Excel dosyasını analiz edip istatistik üretmek, ChatGPT’nin litrelerce su tüketmesine neden olabiliyor. Aynı şekilde 10 bin kelimelik bilimsel makale yazdırmak, İkinci Dünya Savaşı’nın tüm askeri stratejilerini detaylıca analiz ettirmek veya 1 milyon satırlık veriyle tahmin modeli oluşturmasını istemek de yüksek enerji ve soğutma gereksinimi nedeniyle su tüketimini artırıyor.

Bu tür görevlerin her biri, yüzlerce watt-saniyelik işlem gücü kullanımı nedeniyle veri merkezlerinin soğutulmasını gerektiriyor ve su soğutmalı sistemlerde ciddi bir su tüketimine yol açıyor. Yani bir insanın yaklaşık iki günlük içme suyuna denk gelen 5 litre suyu yalnızca birkaç karmaşık soru sorarak tüketmek mümkün olabiliyor.
Özellikle Shakespeare tarzında bilimkurgu temalı tiyatro oyunu yazdırmak, dünya tarihindeki tüm imparatorlukları ekonomik büyüklüklerine göre analiz ettirmek, kuantum bilgisayarı lise düzeyinden profesör düzeyine kadar 5 aşamada anlatmasını istemek gibi istekler, hem işlem yükünü hem de dolaylı su tüketimini katlıyor.
Kısacası, ChatGPT’ye sorduğunuz bazı soruların, dünyadaki su kıtlığı sorununa dolaylı olarak katkıda bulunduğunu bilmekte fayda var. Her ne kadar bu araçlar gündelik hayatı kolaylaştırsa da su kaynaklarının sınırlı olduğu dünyada, sorularınızı seçerken bir kez daha düşünmek isteyebilirsiniz.


