Cevdet Yılmaz’dan reel sektöre dikkat çeken mesaj: Yaşanan sıkıntılar geçici
SonTurkHaber.com, Hurriyet kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
EKONOMİ yönetimi, reel sektörle dün Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nde (TOBB) bir araya geldi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde yapılan zirveye, TOBB’un oda ve borsa başkanları ve sektör temscilcileriyle, ekonomi yönetimi tam kadro katıldı. Girdi maliyetlerindeki artış, kredi faizlerindeki yükseklik, kuraklık, nitelikli eleman sıkıntısı, tekstil ve hazır giyimdeki sıkıntılar dile getirilen temel konular oldu.
3 DAKİKA MODELİ
Toplantıda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın yanı sıra, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve ekonomi bürokrasisi yer aldı. Her başkan çözüm önerileri ve sorunlarını 3’er dakikalık konuşmalar şeklinde aktardı. Toplantının açılışını Cumnurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz yaptı.
‘PERSPEKTİFİMİZ REEL SEKTÖRDEN YANA’
Reel sektörün taleplerine duyarlı hareket edeceklerini kaydeden Yılmaz “Bu konudaki temel yaklaşımımız şu; programımızın ana çerçevesini bozmadan, ana istikametimizi hiçbir şekilde zaafa uğratmadan reel sektörümüzün taleplerine her zaman duyarlı hareket edeceğimizi bilmenizi istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da perspektifi her zaman böyle olmuştur. Yatırımdan, üretimden, ihracattan, istihdamdan yana olmuştur. Reel sektörden yana bir perspektifi olmuştur. Biz de aynı politikayı elbette hayata geçiriyoruz. Dolayısıyla şunu yapıyoruz; genel hacmi kontrol ederken, selektif, seçici bir şekilde reel sektörün taleplerine cevap vermeye çalışıyoruz. Aynı şeyi vergi politikalarımızda da yapıyoruz. Başka alanlarda da yapıyoruz” dedi.
‘SÜRECİ BİRLİKTE ATLATACAĞIZ’
Yılmaz şöyle devam etti:
“Son dönemlerde yaşanan geçici sıkıntıları abartmamak gerekir. Bunlar geçici. Önümüzdeki birkaç aylık süreçte ben çok farklı bir finansal ortamın oluşacağına inanıyorum. Bir takım göstergelerden, gidişattan bunu görüyoruz. Şu anda biraz daha fazla hissediliyor belki finansal piyasalardaki sıkışıklık ama önümüzdeki aylarda daha olumlu bir perspektif, makro anlamda da daha olumlu bir perspektif olacağını ifade edebilirim. Selektif birtakım adımlarla da biz bunu destekleyeceğiz ve bu süreci hep birlikte atlatacağız. Önemli olan Türkiye’yi istikrar içinde büyüyen bir ülke haline getirmek. Hem istikrarı sağlamak hem de sürdürülebilir yüksek kaliteli bir büyümeyi oluşturmak.”
HİSARCIKLIOĞLU: KOBİ’LERE POZİTİF AYRIMCILIK GEREKLİ
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, ekonominin zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Dünyada ticaret savaşları ve korumacılığın yayıldığını belirten Hisarcıklıoğlu, “Anadolu’yu sürekli dolaşıyor, firma ve sektörleri devamlı dinliyorum. Gördüğüm en büyük sıkıntı krediye erişim. Hem kredi büyümesine getirilen kısıtlamalar ve hem de yüksek faiz oranları, özellikle KOBİ’lerimizin ayağına pranga oluyor. Piyasada ödemeler aksıyor, alışveriş azalıyor, neticede ekonominin büyümesi yavaşlıyor. Bu sıkıntıları aşmak üzere, KOBİ’lere pozitif ayrımcılık yapmalıyız. Onları, aylık kredi büyüme sınırı dışına almalıyız” dedi.
EK DESTEK ÇAĞRISI
Hisarcıklıoğlu, ihracat reeskont kredilerindeki artışın devamını istedi ve konuşmasına şöyle devam etti: “TL’deki reel değer artışını telafi için buna devam edelim. Reeskont kredi hacmini 3 aylık ihracat düzeyine, yani 65 milyar dolar seviyesine çıkaralım. Ve emek yoğun sektörlere öncelik verelim. Zira, artan girdi maliyetlerinden dolayı, rekabet gücünü ve ihracat pazarlarını kaybetme tehlikesi yaşıyorlar. Emek yoğun sektörlere ek destekler verilmeli. Pandemi döneminde olduğu gibi, kısa çalışma ödeneği devreye alınıp, aktif şekilde kullanılmalı.”
HANGİ KONULAR GÜNDEME GELDİ
HÜRRİYET’in edindiği bilgilere göre, dile getirilen konular şu başlıklarda yoğunlaştı: “Finansmana erişim sıkıntısı, kredi faizlerinin yüksekliği, başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere emek yoğun sektörlerde yaşanan sıkıntılar, girdi maliyetlerindeki yükseliş, GES yatırımlarında yaşanan sıkıntılar, kuraklık ve su sorunu, KDV alacakları, nitelikli eleman ve mesleki eğitimdeki problemler, Gelir Vergisi dilimlerinin yeniden düzenlenmesi.”


