DEM Parti: Türkiye nin yeni bir Anayasa ya ihtiyacı var
Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, basın toplantısı düzenledi. Doğan, konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın Macaristan dönüşü sırasındaki Anayasa çağrısı ile ilgili soruya yanıt verdi.
Doğan, Türkiye'nin yeni bir Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu söyleyip, "Kim diyebilir ki Türkiye bu antidemokratik uygulamalara neden olan bir darbe Anayasası ile yönetilebilir?" dedi.
Doğan, Anayasa tartışmalarının da siyasi hesap ve çıkar tartışmalarının 'üstünde' tutulması gerektiğini iddia etti.
Muhalefette birçok isim, Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan'ın yeniden adaylığının önü açılacağını belirterek karşı çıkmıştı. CHP Genel Başkanı Özgür Özel de halihazırdaki Anayasa'yı bile uygulamayan AKP iktidarı ile asla yeni bir Anayasa masasına oturmayacaklarını açıklamıştı.
Doğan, şunları dile getirdi:
Yeni anayasa konusunda DEM Partisi'nin fikri, yıllardır olduğu gibi çok açık. Son derece sarih bir fikrimiz var bu konuda. Hiç değişmeyen. Türkiye'nin evet, yeni bir Anayasa'ya ihtiyacı var. Sanırım bu konuda kimsenin de itirazı yoktur. Herkes aynı noktaya dikkat çekiyor. Burada da farklı bir yaklaşıma, ihtiyaç duyuyoruz.Bu yeni Anayasa tartışmalarını başka siyasi hesap ve çıkar tartışmalarının üstünde tutmak gerekiyor.Türkiye'de herkesin kendini ait hissettiği, Türkiye'de herkesin kendini değerli hissettiği, Türkiye'de insanların kendilerini, bu aidiyetle birlikte bütünleşmiş hissettiği bir yeni Anayasa'ya ihtiyaç var.Eskiden tamamen kopmuş, yepyeni bir Anayasa'dan bahsediyoruz. Yani eşitlikçi bir kardeşlik hukukunun tesis edildiği, herkesin özgünlüklerinin yasal teminatının olduğu bir yeni Anayasa'ya ihtiyaç olduğunu biz onlarca yıldır söylüyoruz.Aksini söylemek, kendi mücadelemizin önemli varlık nedenlerinden birini yok saymak olur. Kim diyebilir ki Türkiye bu antidemokratik uygulamalara neden olan bir darbe Anayasası ile yönetilebilir?Üstelik geldiğimiz aşamada şöyle bir durumla karşı karşıyayız. Darbe Anayasası'ndaki uygulanmıyor tespitleri yapıyoruz. Mevcut mevzuat uygulansa bile Türkiye'de nelerin değişebileceğinden bahsediyoruz bakınız aylardır, yıllardır. Evet, tabii ki Türkiye'nin yeni, özgürlükçü, demokratik, kapsayıcı ve kucaklayıcı bir anayasaya ihtiyacı varERDOĞAN NE DEMİŞTİ?Cumhurbaşkanı ve AKP Lideri Erdoğan, Macaristan dönüşü yanında bulunan kişilere şunları söylemişti:
Türkiye değişiyor, dünya değişiyor. Yeni bir çağda yaşıyoruz, daha yeni bir çağa doğru ilerliyoruz. Bu kadar hızlı değişen dünyada, eski Türkiye’nin üstelik de darbenin şartlarında hazırlanmış, ne kadar değişiklik yapılırsa yapılsın darbeci zihniyetin satırlarında gezindiği bir anayasa ile bir yere varmak mümkün müdür? Darbecilerin yazdığı anayasa ile toplumu birleştirmenin ne kadar zor olduğunu 40 yıldır yaşayarak görmüyor muyuz? Bugün yaşadığımız birçok sorunun temelinde darbe anayasasının olduğunu bilmeyen var mı? Siyasi hayatım boyunca Türkiye’nin sivil, demokratik ve özgürlükçü bir anayasaya ihtiyacı olduğunu dile getirdim. Bugün de aynı noktadayım. Artık darbecilerin yazdığı, darbecilerin ortaya koyduğu bir anayasayla Türkiye geleceğe yürüyemez. Artık darbecilerin değil, sivillerin ortaya koyduğu bir anayasaya ihtiyacımız var. Bunun için de AK Parti olarak biz bir çalışma yapıyoruz. Bununla ilgili bazı arkadaşlarımıza görevler de verdik. Bütün mesele, acaba Cumhuriyet Halk Partisi de bizlerle ortak, müşterek bir sivil anayasa yapma yolculuğuna çıkar mı? Önemli olan bu. Diyoruz ki; gelin el ele verelim. Komisyonlarımızı kuralım ve bu komisyonlarla beraber sivil anayasayı bir an önce oluşturalım ve milletimize takdim edelim. Hem milli olsun hem yerli olsun. Böyle bir anayasayı inşallah Türkiye görsün, yaşasın. Olmaması için hiçbir sebep yok. İlk dört madde ile ilgili herhangi bir sorun yok. Yani AK Parti olarak bizim böyle bir sorunumuz yok ve diğer siyasi partilerin de hemen hemen birçoğunun böyle bir sorunu yok. Ortada ilk dört madde ile ilgili bir sorun olmadığına göre, sadece yol haritasını belirleyeceğiz. Süratle heyetlerimizi oluşturabiliriz. Başbakanlığım döneminde böyle bir çalışmayı yapmıştık, yine yapabiliriz, fazla vaktimizi almaz. Yeni anayasayı kendimiz için değil, ülkemiz için istiyoruz. Benim tekrar seçilme veya tekrar aday olma gibi bir derdim yok. Atacağımız adımlarla ülkemizin itibarını nasıl yükseltiriz, derdimiz bu. Şu anda artık Türkiye'nin milli geliri hamdolsun güçlü bir konuma ulaştı. Göreve geldiğimizde rakamlar neydi, şu anda rakamlar nerede? İhracata bakıyorsun, ihracatta hamdolsun 265-270 milyar dolar seviyelerini yakaladık. Öbür tarafta kişi başı milli gelirimiz o yıllara göre tavan yapmaya başladı. Rezervimiz de tırmanmaya başladı. Döviz rezervi noktasında şu anda hazinemiz güçlü.


