Dev Baltık savunma hattı! Rusya ile savaşa hazırlanıyorlar
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Polonya’dan Litvanya’ya, Estonya’dan Finlandiya’ya kadar Baltık hattındaki ülkeler, Ukrayna’daki savaş biter bitmez Rusya’nın Baltık’a yöneleceği endişesiyle savunma hatlarını hızla güçlendiriyor. Polonya yeni denizaltılar için düğmeye basarken, Baltık ülkeleri zırhlı siper hatları, modern saldırı botları ve sınır bariyerleri inşa ediyor. NATO birlikleri ise Baltık ülkelerinde “ilk toprak parçasından itibaren savunma” doktrini doğrultusunda hazır bekliyor. “NATO’nun zayıf hattı” olarak ifade edilen Avrupa’nın doğusunda yaşanan bu askeri hazırlık, Moskova’nın Ukrayna sonrası adımlarına karşı zamana karşı verilen kritik bir yarış olarak değerlendiriliyor. İşte o hazırlıklar:

Polonya Savunma Bakanı Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, 4 yeni denizaltı inşa edeceklerini açıkladı. Baltık ülkeleri de hızla deniz kuvvetlerini güçlendiriyorlar. Litvanya ve Letonya, Finlandiya’nın Marine Alutech tersanesiyle çok maksatlı saldırı botları için ortak sipariş verdi. Özel tasarımı sayesinde konvansiyonel savaş gemilerinin giremeyeceği bölgelerde görev yapabilecek olan botlar, 2026 sonunda Litvanya Donanması’na teslim edilecek.
SINIRDA BETON CEPHEABD merkezli küresel savunma yayın organları C4ISRNET ve Defense News’in elde ettiği bilgilere göre Estonya, Letonya ve Litvanya, toplam bin kilometrelik sınır hattında bin adet özel askeri sığınak, siper, anti-tank hendeği ve mühimmat deposu inşa etmeye başladı. Her ülke bu projeye yaklaşık 69,5 milyon avro bütçe ayırdı; bu rakam Baltık ülkelerinin savunma bütçelerinin önemli bir bölümünü oluşturuyor. Bölge liderleri, Ukrayna’da olası bir ateşkes sonrası Moskova’nın Baltık’a yönelebileceğinden endişeli. NATO’nun stratejilerinde de Rusya’nın olası hedefinin Baltık ülkeleri olacağı sıklıkla raporlara yansıdı.
2 YIL İÇİNDE SAVAŞZorunlu askerlik sistemini getiren Danimarka’daki istihbarat raporlarına göre, Rusya savaş durduktan 6 ay sonra komşu ülkelere yönelik lokal bir savaşa, iki yıl içinde Baltık bölgesindeki birkaç ülkeyi kapsayan bölgesel bir savaşa, beş yıl içinde ise ABD’nin müdahil olmadığı senaryoda Avrupa çapında geniş ölçekli bir savaşa hazır hale gelebilir.

Finlandiya da geniş çaplı savunma önlemleri alan ülkeler arasında yer alırken; ülkedeki askeri birlikler savunma siper savaşlarına hazırlanıyor. Fin sınır muhafızları, Rusya’ya karşı 200 kilometre uzunluğunda bir bariyer inşasını başlattı; ilk 35 kilometrelik kısım tamamlandı. Bariyer; kameralar, sensörler ve termal sistemlerle donatıldı. Avrupa Birliği’nin uydu görüntülerine göre, Rusya sınır hattında askeri altyapıyı da genişletiyor; yeni çadır kentler, ekipmanlar, savaş uçağı sığınakları ve helikopter üsleri inşa ediliyor.
ZAMANLA YARIŞIYORLARAskeri uzmanlar, Baltık savunmasındaki bu çabaları zamana karşı kritik bir yarış olarak değerlendiriyor. Rusya’nın Ukrayna’da anlaşmaya varması, NATO’nun resmi stratejisine göre, Baltık’a yönelik tehdidin başlaması anlamına gelmekte. Litvanya Savunma Bakanlığı, anti-personel ve misket bombası anlaşmalarından çekilerek yeni silah sistemlerini kullanabileceklerini de açıklamış durumda. Gerek Baltık ülkeleri gerekse de Polonya'daki yetkililer, Doğu sınırlarına mayın döşemek için kısıtlayıcı anlaşmalardan çıkmak istediklerini de sıklıkla dile getiriyorlar. Askeri uzmanlara göre Baltık ve Polonya’nın denizaltı ve saldırı botu alımları, siper hatları, mayın stratejileri ve modern ekipman yatırımları, yakın zamanda yalnızca Rusya’yı caydırmakla kalmayacak, NATO’nun doğu cephesinin güvenilirliğini de doğrudan belirleyecek.
Kaynak: Web Özel


