Dünyanın en zengin 2. insanının bu rutini Z kuşağı için resmen imkansız! Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
30 yaş altındaki gençler, teknolojiyle büyüdükleri için, Jeff Bezos’un uyguladığı alışkanlıklar, toplumsal algı değişmedikçe geçerliliğini yitiriyor.
Dünyanın en zengin insanları arasında yer alan Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, iş dünyasının zirvesine yükseldiği günden bu yana hayatı ve alışkanlıklarıyla sıkça gündeme geliyor.
2018’de Washington Ekonomi Kulübü'nde yaptığı bir konuşmada, üretkenliği artırmaya yönelik önemli bir sırrını paylaştı: "Bir saat kuralı".
Bu rutin, sabahları düzenli bir başlangıç yapmanın, üretkenliği artırarak zekayı geliştireceğini vaat ediyor.
Bezos, başarılı bir gün geçirmek için sabahları bir rutine başlamanın önemli olduğunu vurguluyor. Kendisinin şaşırtıcı bulmadığı ancak başkaları için ilginç olabilecek bu rutinde, sabah saatlerini gazete okuyarak, ailesiyle kahvaltı yaparak ve kahve içerek geçiriyor; bu sırada telefonunu ise bir an bile elinden düşürmüyor.
Gün boyu enerjik kalmasını istiyorBu basit alışkanlık, ona gün boyu enerji seviyelerini en üst düzeye çıkarma ve daha iyi kararlar alma imkanı tanıyor.
Bezos, bu stratejinin, geleneksel çalışma rutinlerinin başaramayacağı şekilde zihinsel berraklık ve verimlilik sağladığını belirtiyor. Ayrıca, sabah 10:00’dan önce toplantı yapmamaya özen gösterdiğini, gününü kişisel aktivitelerine ayırmayı tercih ettiğini dile getiriyor. Bu sayede, sağlıklı kararlar alıp zihinsel berraklık sağladığını ve gün boyunca verimli olabildiğini ifade ediyor.
Ancak, dijital dünyaya ve sürekli harekete alışmış bir nesil için bu yaklaşım, rahatsız edici ve uygulanamaz görünüyor.
Z Kuşağı, sürekli bağlı olmaya alışkın olduğu için, Bezos gibi sabahları bağlantıdan uzak bir şekilde başlamakta zorluk çekebilir. Reviews.org'un raporuna göre, gençler günde ortalama altı saatten fazla zamanlarını cihazlarda geçiriyor, bu da teknolojik bağımlılığın güçlü bir göstergesi.
Cep telefonları, onlar için sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda eğlence ve sosyal bağlantıların vazgeçilmez bir parçası.
Z Kuşağı’nın çoğu, sakin ve bağlantısız bir rutini günlük yaşamlarında benimsemek için zorluk yaşıyor. Bugünün başarı anlayışı, çoklu görev yapabilme ve sürekli bağlantıda olma ile ilişkilendiriliyor; bu da Bezos’un stratejisinin, çağdaş beklentilerle çeliştiği anlamına geliyor. Ayrıca, sürekli ulaşılabilir olma baskısı, sosyal ve iş kaynaklı zorluklarla bu rutini benimseme olasılığını azaltıyor.
Akıllı cihazlara resmen bağlıZ Kuşağı’nın Bezos benzeri bir sabah rutini benimsemesinin önündeki en büyük engel, akıllı telefonlara olan yoğun bağlılıkları. Gençlerin %55,8’i, cihazlarına bağımlı olduklarını belirtiyor, bu da telefonlarını bir kenara koyarak refahı önceliklendirmeyi oldukça zor bir hale getiriyor.
Bu teknoloji bağımlılığının aşılması, sadece alışkanlıkların değiştirilmesini değil, aynı zamanda başarı ve üretkenlik anlayışının kültürel olarak yeniden şekillendirilmesini de gerektiriyor. Bu ise, kuşaklar düzeyinde kolayca başarılamayacak bir değişim.


