Faiz indirimi tehlikeye girebilir Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Siyasi iktidarın, yargı yoluyla muhalefet üzerindeki baskısını bitirmesi beklenirken, zamanlamasını değiştirip, piyasa üzerindeki etkisini azaltarak operasyonlarına devam ettiğini görüyoruz.
Piyasada, bugün olumsuz hareket yaşanacağı beklentisi bulunduğunu görüyoruz. Buna karşılık, bugün çok büyük tepki gelmeyeceğini tahmin edenler de var. Ancak aynı kişiler, hemen tepki verilmese bile, “faiz indiriminin tehlikeye girmesi” gibi, ciddi sonuçların doğmasından endişe ediyorlar.
Tabii ki aynı operasyon hafta içi yapılsaydı, piyasaların o günkü tepkisi çok daha büyük olurdu. Operasyonların hafta sonuna alınmasında piyasa tepkisinin gözetildiğini, rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak iktidarın anlayamadığı şu ki; piyasa er ya da geç bu operasyonlara tepki verecektir.
19 Mart operasyonu öncesindeki “gece Cumhurbaşkanlığında bazı bakanların bulunduğu ve operasyondan haberleri olduğu” söylentisi sıkça konuşulmuştu. Sarayda o geceki bakanlar arasında Mehmet Şimşek’in bulunduğu da söyleniyordu. Bu sorunun yanıtını araştırdığımda, bir yakın kaynak, Şimşek’in o gece başka yerde olduğunu söyledi. Arkasından da “o gece bu kararı bilse, sizce Cumhurbaşkanına ‘bari hafta sonu yapılsın, piyasa bozulmasın’ demez miydi?” diye, karşı soru yöneltti.
Son operasyondan Bakan Şimşek’in, önceden haberi oldu mu, bilmiyoruz. Ancak belli ki; artık operasyon yapılırken zamanlaması konusunda Şimşek’in uyarılarına uyuluyor. Aslında bu zamanlama bile, tek başına, yargı kararlarının siyasi etki alanında olduğunun ispati gibi.
TEPKİ HEMEN GELMEZSE SONRA DAHA AĞIR GELİR
Piyasalar siyasi operasyonların tümüyle bitirilmesini, artık siyasi risklerin sona ermesini istiyor. “Aksi takdirde zaten zor durumda olan ekonomideki durumun çok ağırlaşacağı” görüşünde. 19 Mart’taki sert şokun tekrarlanmasından korkuluyor. Yani yeniden dövizin patladığı, rezervin boşaldığı, faizlerin daha da yükseldiği bir ortama girilmesinden büyük endişe duyuyorlar.
Bu operasyon öncesi, ekonomideki tüm kesimler, artık seri halde faiz indirimlerinin yaşanması, piyasaların normalleşmesi umudu içindeydi. Şimdi ise bu indirimlerin tehlikeye girip girmediği tartışma konusu olacak.
Daha önceki benzer durumlardan bildiğimiz; piyasa hemen tepki vermezse, bu olayları biriktirip, sonuçta patlama ihtimali doğuyor. Piyasalar dönem dönem, “sadece olumlu haberleri satın alıp, planladıkları olumlu seyri durdurmaktan kaçınma “yoluna gidebiliyor.
Ancak her zaman gördük ki; hemen tepki vermese bile sonuçta tepkisini gösteriyor. Olumsuzluk haberleri görmeden, biriktirerek gittikleri dönemlerde, piyasaların sonuçtaki tepkisi, olması gerekenden çok daha sert olabiliyor. O noktada küçük bir olumsuz haber bile, piyasaların patlamasına yol açabiliyor.
Piyasanın değişik aktörleriyle konuştuğumda, artık hepsinde” bu operasyonlar durmazsa durum kötü” algısının oluştuğunu görüyorum. Buna rağmen, son operasyon öncesi, faizlerin hızlı ve seri düşeceği, birkaç ay sonra durumun normalleşebileceği umudu vardı. Bazılarıyla hafta sonu konuştuğumda, bu umutların azaldığına şahit oldum.
Kısacası; bugün hemen tepki vermese de, piyasaların bu operasyonlara tepki vermesi kaçınılmaz. Bu tepki faiz indiriminde kendini gösterebilir.
Düşünsenize; iktidar da, piyasalar da seri faiz indirimlerine hazırlandılar. Temmuz’da faiz indirilemez ya da 1-2 puan indirimle yetinilirse, piyasa nasıl tepki verir? Bu durumda Cumhurbaşkanı Erdoğan nasıl bir tavra girer?


