Faydası kadar zararı da büyük: Bu kişiler asla yaban mersini tüketmemeli Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan verilere dayanarak duyuru yapıyor.
Yaban mersini alerjisi nadir görülen bir durum olsa da tamamen ihtimal dışı değil. Kaşıntı, kızarıklık, ciltte şişlik, nefes almada zorluk gibi belirtilerle ortaya çıkabiliyor. Bu tür reaksiyonlar görüldüğünde vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması öneriliyor.
HASSAS BÜNYELER DİKKATSalisilatlara duyarlılığı olan bireyler, yaban mersini tükettiklerinde baş ağrısı, karın şişkinliği, kurdeşen ya da ödem gibi şikâyetlerle karşılaşabiliyor. Ayrıca hassas bağırsak sendromu (IBS) bulunan kişilerde mide-bağırsak sisteminde olumsuz tepkilere yol açabileceği belirtildi.
Yaban mersini, içerdiği K vitamini nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullanan bireylerde ilaç etkinliğini azaltabilir. Aynı şekilde, kan şekerini düşürücü ilaç kullanan diyabet hastalarında hipoglisemi riskini artırabilir. Bu tür ilaçları kullanan bireylerin doktor tavsiyesi olmadan yaban mersini tüketmemeleri önerildi.
BÖBREK TAŞI RİSKİ OLUŞTURABİLİRÜrolitiyazis (böbrek taşı) sorunu yaşayanlar için de yaban mersini önerilmiyor. Çünkü bu meyve, oksalik asit üretimini artırarak böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.
NE KADAR TÜKETİLMELİ?Uzmanlar, günlük yaban mersini tüketiminin 75 ila 150 gram arasında olmasını tavsiye ediyor. Aşırı tüketiminin ise müshil etkisi yaratabileceği ifade ediliyor. Ayrıca çilek, ahududu gibi meyvelerle birlikte tüketildiğinde mide rahatsızlıklarına yol açabileceği belirtiliyor.

Yaban mersini, antosiyanin gibi flavonoidler ve C, K, E vitaminleri açısından oldukça zengin. Bir bardak yaban mersini, günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılıyor. Bu özellikleriyle hem bağışıklığı güçlendiriyor hem de iltihap karşıtı etkiler gösterildi.
Yaban mersini, enfeksiyonlara karşı direnci artırıyor, tansiyonu düzenliyor, kalp ve damar sağlığını koruyor. İçerdiği antioksidanlar sayesinde beyin fonksiyonlarını destekliyor, hafızayı güçlendiriyor. Aynı zamanda göz sağlığının korunmasına ve kemik yoğunluğunun artırılmasına yardımcı oluyor.
KANSERE KARŞI KORUYUCU ÖZELLİKİçerdiği resveratrol ve antosiyanozit gibi maddeler sayesinde yaban mersini, serbest radikalleri nötralize ederek DNA hasarını önlüyor. Bu özelliğiyle kansere ve yaşlanmaya karşı doğal bir kalkan oluşturuyor.
SİNDİRİME YARDIMCI, DİYABET RİSKİNİ AZALTIYORLif içeriği yüksek olan yaban mersini, bağırsak sağlığını destekliyor ve kabızlığı önlüyor. Antioksidanlar ve lif kombinasyonu sayesinde kan şekerini dengeliyor, insülin direncini düşürerek diyabet riskini azaltıyor.
YABAN MERSİNİ NASIL TÜKETİLMELİ?Yaban mersini taze, dondurulmuş ya da kurutulmuş olarak tüketilebiliyor. Yoğurt, krep, yulaf ezmesi, smoothie, kek ve salatalara eklenebiliyor. Ayrıca meyve çayı olarak da değerlendirilebiliyor.
FAYDALI AMA KONTROLLÜ TÜKETİLMELİYaban mersini, güçlü besin profiliyle birçok hastalığa karşı koruma sağlarken, bazı gruplar için riskli olabilir. Alerji, kronik hastalık veya ilaç kullanımı söz konusuysa, mutlaka bir uzmana danışarak tüketmekte fayda var.


