Gayrimenkul sertifikası 4 8 Ağustos’ta halka arz edilecek damlaya damlaya ev olacak
SonTurkHaber.com, Sabah kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyen vatandaşın küçük birikimlerle konut projesinden ev sahibi olmasının önü açıldı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) ve Emlak Konut GYO, milyonlarca insanın ev sahibi olmak için merakla beklediği gayrimenkul sertifikasını kamuoyuna tanıttı. Gayrimenkul Sertifikası'yla birlikte tasarruf sahipleri, ister konut edinebilecekleri, isterse projeler kapsamındaki gayrimenkullerin değer artışından yararlanabilecekleri esnek bir yatırım fırsatına sahip olacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Damlaya damlaya ev olur" diyerek, birikimi olmayan vatandaşların cüzi miktarlarla ev sahibi olmalarını sağlayacak adımı attıklarını söyledi. Artan konut ve kira artışlarına karşı vatandaşların güvenli konutlara ulaşmasını kolaylaştıracak adımları hayata geçirdiklerini belirten Bakan Kurum, "Vatandaşımızın ev sahibi olabilmesi için de her enstrümanı kullanıyoruz. Bu arayışın somut bir yansıması olarak, Gayrimenkul Sertifikası'nı gururla tanıtıyoruz. Gerek Gayrimenkul Sertifikası ile gerek yeni konut arzlarıyla konut sorununu kökten çözeceğiz. Her türlü iradeyi Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gösterecek ve 81 ilimizi hem afetlere hazırlayacağız hem de bu kapsamda yapılması gereken tüm işleri bir koordinasyon içerisinde yürütmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

İLK PROJE BAŞAKŞEHİR'DE
Gayrimenkul sertifikasının vatandaşların küçük birikimlerle büyük hayallere ulaşmasını sağlayacak bir yatırım aracı olduğunu ifade eden Kurum, "Yani bu sertifika, gayrimenkul projelerine küçük paylarla ortak olmanızı sağlayan, Borsa İstanbul'da işlem gören, hisse senedi gibi alınıp satılabilen bir enstrüman. Bu yatırım aracını ilk etapta Başakşehir'deki Damla Kent Evleri'yle hayata geçiriyoruz. Birikiminiz az olsa bile, cüzi miktarlarla bu sertifikaları alarak yatırım yapmaya başlayabiliyorsunuz. Sertifikalarınızı biriktirdikçe, proje sonunda yeterli sayıya ulaştığınızda, o projeden ev sahibi olabiliyorsunuz. Ya da dilerseniz, birikimlerinizi nakde çevirerek gelir elde edebiliyorsunuz" dedi. Kurum, şöyle devam etti: "Mesela, hayalinizdeki ev için yeterli sertifikaya ulaştınız. Başvurunuzu yapıyorsunuz, beğendiğiniz daireyi seçiyorsunuz. O daire sizin için ayrılıyor, başka hiç kimseye satılmıyor. Proje tamamlandığında ise tapunuzu elinize alıyorsunuz. Üstelik, bu sistemde paylı mülkiyet imkânı da var. Yani, iki ya da daha fazla kişi, sertifikalarını birleştirerek aynı konuta ortak olabiliyor. Tapuya isimleriniz, hisseleriniz oranında yazılıyor. Bu sertifikalar, sadece ev sahibi olma fırsatı sunmuyor; bununla beraber gayrimenkul değer artışlarından da faydalanmanızı sağlıyor. Borsa İstanbul'da işlem gördüğü için, istediğiniz zaman satabiliyorsunuz. Satış emri verdiğinizde, sertifikalarınız o günkü borsa fiyatından satılıyor ve paranız hesabınıza yatırılıyor."
YÜZDE 25 İNDİRİMLİ SATIŞ
Gayrimenkul sertifikasının halka arz fiyatının değerleme fiyatı üzerinden yüzde 25 indirimle 7 lira 59 kuruş olarak belirlendiğini ifade eden Kurum, şunları söyledi: "İlk etapta 5 bin konutta başlatacağız ve hızla genişleteceğiz. Üstelik, tüm bu süreç bakanlığımıza bağlı TOKİ'mizin ve Emlak Konut'umuzun güvencesi altında. Yani, güvenilir, şeffaf ve tamamen vatandaş odaklı bir sistemi hayata geçiriyoruz. Bu proje, 'Küçük birikimlerle büyük hayaller' sloganıyla, her vatandaşımızın ev sahibi olma hayaline büyük bir kapı aralayacak."

EN BÜYÜK SEFERBERLİK
Bakan Kurum, projenin sadece bir yatırım aracı olmadığını, kira fiyatlarını düşürme azminin bir kanıtı olduğunu vurguladı. Yıl sonunda Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut seferberliğinin başlatılacağını da söyleyen Kurum, "Gençleri, emeklileri, memurları ve dar gelirlileri ev sahibi yapacağız. Bu hamle ve deprem bölgesinde bitireceğimiz 500 bine yakın konutla hem deprem bölgesinde hem de 81 de konut ve kira fiyatlarının düştüğünü, konuta erişimin kolaylaştığını hep birlikte göreceğiz. Şu anda deprem bölgesinde kiraların 3 bin liraya kadar düştüğü şehirlerimiz var. Ortalama 6, 7, 8 bin lira seviyesine geldi" dedi.
CARI AÇIĞA FAYDASI OLACAK
İstanbul Valisi Davut Gül, kentsel dönüşümün bu kadar önemli olduğu, depremin beklendiği bir dönemde konutların yenilenmesi, yeşil alanların artması, şehirciliğin istenilen seviyeye gelebilmesi için farklı farklı modeller geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Gayrimenkul Sertifikası modeline işaret eden Gül, "Bu projenin mantığı, lokasyonu, fiyatlandırması çok doğru. Tek başına ev sahibi olamayacak kişilerin yüzde 1'ine, 10'da birine, yarısına sahip olabilecekleri bir mekanizma. Yastık altındaki kaynakların ekonomiye kazandırılması anlamında önemli bir işlev görüyor. Gayrimenkul aldığınızda satarken kaça satacağınızı sıkıştığınızda bilemeyebilirsiniz, burada satıp tekrar yerine koyma imkânımız var. Dövizden, altından bizi kısmen de olsa kurtaracağı için cari açığa bir faydası var" değerlendirmesinde bulundu.

HER SERTİFİKA EVE DÖNÜŞECEK
TOKİ Başkanı Levent Sungur, sürdürülebilir yeni bir modeli TOKİ ve Emlak Konut tecrübesiyle hayata geçireceklerini belirterek, "Vatandaşlarımız bu modelle konut piyasasının sağladığı avantajlardan faydalanarak hem konut alabilecek hem de birikimlerini piyasa şartlarında faizsiz olarak değerlendirebilecek. Büyük bir projenin her metrekaresine ortak olabilecek, her bir sertifika zamanla bir daireye dönüşecektir. Bu modelin kamu eliyle ve özellikle de TOKİ ve Emlak Konut üzerinden yapılması, yatırımcı açısından güven ortamını pekiştirecek ve daha avantajlı hale getirecektir" dedi
YASTIK ALTINA ALTERNATİF
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, "Borsada işlem gören, alınıp satılabilen, likiditesi yüksek bir ürün olması; gayrimenkul sertifikasını sıradan bir araç olmaktan çıkarıp, toplumsal bir yatırım aracına dönüştürüyor. Böylelikle konut, sadece bir ihtiyaç değil aynı zamanda bir yatırım aracı olarak da karşımıza çıkıyor" dedi. 10 milyonu aşkın bakiyeli yatırımcısı olan borsanın, bu süreci taşıyacak güçte olduğunu ifade eden Gönül, şöyle konuştu: "Proje, geliştirici firmalar için sıfır maliyetli ön finansman imkânı sunarken diğer yandan yatırımcılar için de yeni bir alternatif oluşturacaktır. Bu modelle birlikte milyarlarca dolarlık kaynak sıfır maliyetle, piyasa şartları içinde konut üretimine aktarılabilecek. Faizsiz bir araç olan gayrimenkul sertifikaları; kur korumalı mevduat, yastık altı döviz ve altın yatırımlarına önemli bir alternatif olacaktır."
BORÇLANDIRMIYOR ORTAK EDİYORUZ
EMLAK Konut GYO Genel Müdürü Yasir Yılmaz, TOKİ ve finans sektörüyle birlikte geliştirdikleri bu yeni model sayesinde, halka arz sürecinde yetkilendirilmiş 43 aracı kurum aracılığıyla sistemin çok daha geniş kesimlere ulaşmasını sağlayacaklarını, konut sahibi olmak isteyen herkes için daha erişilebilir bir hale getirdiklerini söyledi. Yılmaz, "Bu sadece bir yatırım imkânı değil, aynı zamanda sermayenin tabana yayıldığı, konut sahibi olmanın çok daha geniş kitleler için mümkün hale geldiği yeni bir dönemin başlangıcı. Bu adım, hep birlikte inşa etmek istediğimiz kapsayıcı dönüşümün somut bir göstergesi" diye konuştu. Gayrimenkul sertifikasının 4-8 Ağustos tarihleri arasındaki halka arz döneminde Halk Yatırım, Ziraat Yatırım, Vakıf Yatırım ve aracı kurumlar üzerinden satın alınabileceğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi: "Halka arz sonrası, Gayrimenkul Sertifikası Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak ve yatırım hesapları üzerinden tıpkı hisse senedi gibi alınıp satılabilecek. Bu modelin garantörü TOKİ, biz de Emlak Konut olarak şeffaf ve güvenilir bir model sunmaktan memnuniyet duyuyoruz. Vatandaşları borçlandırmıyor, projeye ortak ediyoruz." Yasir Yılmaz, yatırımcılar için dengeli bir piyasa ortamı hedeflediklerini, halka arz sonrasında fiyat hareketlerine karşı hazırlıklı bir strateji izlediklerini anlattı.


