Küçük birikimler konuta dönüşecek, damlaya damlaya ev olacak
Hurriyet kaynağından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com açıklama yapıyor.
ÜLKE genelinde konuta talep oldukça canlı ama sorun erişimde... Artan fiyatlar, yüksek kredi faizi ve gerileyen alım gücü dar gelirlinin yanında orta ve orta üstü gelirlinin de konut almasını zorlaştırıyor. Ancak geniş bir kitle hem ev almak hem de gayrimenkul yatırımı yapmak için fırsat bekliyor. Vatandaşın yaşadığı sorunu ve talepleri gören kamu, yeni bir modeli devreye aldı: Gayrimenkul sertifikası...
Gayrimenkul sertifikası, bir evin küçük bir hissesi. Sistem şöyle işleyecek; projede yer alan konutlar küçük paylara bölünerek, gayrimenkul sertifikası olarak yatırımcılara sunulacak. Sertifikalar, Borsa İstanbul’da işlem görecek. İsteyen sertifika biriktirip ev sahibi olacak, isteyen yatırımcı olarak değer artışından payını alacak. Gayrimenkul yatırımını toplumun geniş kesimine yaymayı hedefleyen yeni model dün kamuoyuna tanıtıldı. TOKİ ve Emlak Konut GYO ortaklığıyla hayata geçecek modeli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum anlattı.
‘ZORLUKLARI GÖRÜYORUZ’
Özellikle büyük şehirlerde kiraların arttığını, vatandaşların konuta erişiminin zorlaştığını söyleyen Kurum, “Elbette biz, tüm bu zorlukları görüyor, vatandaşlarımızın sesine kulak veriyor, onların dertlerini kendi derdimiz biliyoruz. “Daha iyisini nasıl yaparız?” sorusuna yanıt arıyoruz. Vatandaşımızın ev sahibi olabilmesi için de her enstrümanı kullanıyoruz. İşte bu önemli arayışın somut bir yansıması olarak, gayrimenkul sertifikasını tanıtıyoruz” dedi.
Gayrimenkul sertifikasının vatandaşların küçük birikimlerle büyük hayallere ulaşmasını sağlayacak bir yatırım aracı olduğunu ifade eden Kurum, “Sertifika, gayrimenkul projelerine küçük paylarla ortak olmanızı sağlayan, Borsa İstanbul’da işlem gören, hisse senedi gibi alınıp satılabilen bir enstrümandır. Bu yatırım aracını ilk etapta Başakşehir’deki Damla Kent Evleriyle hayata geçiriyoruz. Bu sistemin en güzel yanı nedir biliyor musunuz? Birikiminiz az olsa bile, cüzi miktarlarla bu sertifikaları alarak yatırım yapmaya başlayabiliyorsunuz. Sertifikalarınızı biriktirdikçe, proje sonunda yeterli sayıya ulaştığınızda, o projeden ev sahibi olabiliyorsunuz. Ya da birikimlerinizi nakite çevirerek gelir elde edebiliyorsunuz” diye konuştu.
Konuşmanın ardından temsili olarak 1 numaralı 1 adet Gayrimenkul Sertifikası Bakan Kurum’a takdim edildi.
Kurum, modelin detayları için şunları söyledi:
ORTAK ALIM MÜMKÜN
“Mesela, hayalinizdeki ev için yeterli sertifikaya ulaştınız. Başvurunuzu yapıyorsunuz, beğendiğiniz daireyi seçiyorsunuz. O daire sizin için ayrılıyor. Proje tamamlandığında ise tapunuzu elinize alıyorsunuz. Üstelik, bu sistemde paylı mülkiyet imkânı da var. Yani, iki ya da daha fazla kişi, sertifikalarını birleştirerek aynı konuta ortak olabiliyor. Bu sertifikalar, sadece ev sahibi olma fırsatı sunmuyor; bununla beraber gayrimenkul değer artışlarından da faydalanmanızı sağlıyor. Satış emri verdiğinizde, sertifikalarınız o günkü borsa fiyatından satılıyor ve paranız hesabınıza yatırılıyor.”
5 BİN KONUTLA BAŞLIYOR
Gayrimenkul sertifikasının halka arz fiyatının değerleme fiyatı üzerinden yüzde 25 indirimle 7 lira 59 kuruş olarak belirlendiğini ifade eden Kurum, “İlk etapta 5 bin konutta başlatacağız ve hızla genişleteceğiz. Üstelik, tüm bu süreç Bakanlığımıza bağlı TOKİ’mizin ve Emlak Konut’umuzun güvencesi altında” ifadelerini kullandı.
KONUT VE KİRA FİYATLARI DÜŞECEK
BAKAN Kurum, bu projenin sadece bir yatırım aracı olmadığını, kira fiyatlarını düşürme azminin bir kanıtı olduğunu vurguladı. Yıl sonunda Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut seferberliğinin başlatılacağını da söyleyen Kurum, “Gençleri, emeklileri, memurları ve dar gelirli vatandaşlarımızı ev sahibi yapacağız. Sosyal konut hamlesi ve deprem bölgesinde bitireceğimiz 500 bine yakın konutla hem deprem bölgesinde hem de 81 ilde konut ve kira fiyatlarının düştüğünü, konuta erişimin kolaylaştığını hep birlikte göreceğiz. Şu anda teslimlerle birlikte deprem bölgesinde 3 bin liraya kadar kiraların düştüğü şehirlerimiz var. Ortalama kiralar 6,7,8 bin lira seviyesine geldi” dedi.
70 MİLYAR TL’LİK BÜYÜKLÜK
SERTİFİKAYA konu ‘Damla Kent’ projesi İstanbul Başakşehir’de hayata geçirilecek. Projede 5 bin 325 adet konut ve 244 adet ticari ünite yer alacak. İlk halka arz büyüklüğü 21 milyar 384 milyon 461 bin 689 TL olarak belirlenirken, 70 milyar TL’ye kadar gayrimenkul sertifikası ihracı planlanıyor. Talep toplama tarihi 4-8 Ağustos olurken, 11 Ağustos’tan itibaren de Borsa İstanbul’da işlem görmeye başlayacak.
3 MODELLE İŞLEM
1) Asli Edim: Yeterli sayıda sertifika biriktiren yatırımcı Başakşehir’deki projeden ev sahibi olacak. İsteyen arkadaşlarıyla bir araya gelerek ortak bir alım da gerçekleştirebilecek.
2) Tali Edim: Konut sahibi olmayı tercih etmeyenler, proje sonunda konut satışından elde edilen değer artışından, biriktirdikleri sertifika adeti kadar nakit olarak faydalanacak.
3) Borsa’da alım-satım: Sertifikalar Borsa İstanbul’da işlem görecek. Yatırımcılar hisse senedi gibi istediği zaman sertifikalarını alıp satabilecek.
EV NASIL ALINACAK
-Önce hedeflenen ev için gerekli sertifika sayısı öğrenilecek. Yatırımcı süreç içinde bütçesine göre alım yaparak hedef sertifika sayısına ulaşacak.
-Gerekli sayıya ulaşıldığında aracı kuruma hangi bağımsız bölümün istenildiği belirtilecek başvuru yapılacak.
-Aracı kurum inceleme sonrası Emlak Konut’a durumu iletecek ve Emlak Konut 2 iş günü içinde vatandaşı sözleşmeye çağıracak. Böylece Borsa’daki sertifikalar eve dönüşecek.
‘BORÇLANDIRMIYORUZ ORTAK EDİYORUZ’
YENİ modelde taksit, faiz ve peşinat olmadan yatırımcımızı konut projesine borçlandırmıyor, ortak ediyoruz” diyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Yasir Yılmaz, “Bu sadece bir yatırım imkânı değil; aynı zamanda sermayenin tabana yayıldığı, konut sahibi olmanın çok daha geniş kitleler için mümkün hale geldiği yeni bir dönemin başlangıcı” dedi. Gayrimenkul sertifikasının 4-8 Ağustos tarihleri arasındaki halka arz döneminde Halk Yatırım, Ziraat Yatırım, Vakıf Yatırım ve aracı kurumlar üzerinden satın alınabileceğini ifade eden Yılmaz, halka arz sonrasında fiyat hareketlerine karşı hazırlıklı bir strateji izlediklerini dile getirdi.
TOPLUMSAL YATIRIM ARACI
BORSADA işlem gören, alınıp satılabilen, likiditesi yüksek bir ürün olması; gayrimenkul sertifikasını sıradan bir araç olmaktan çıkarıp, toplumsal bir yatırım aracına dönüştürüyor. Böylelikle konut, sadece bir ihtiyaç değil aynı zamanda bir yatırım aracı olarak da karşımıza çıkıyor” diyen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül, şöyle konuştu: “Proje; geliştirici firmalar için sıfır maliyetli ön finansman imkânı sunarken diğer yandan yatırımcılar için de yeni bir alternatif oluşturacak. Bu modelle birlikte milyarlarca dolarlık kaynak sıfır maliyetle, piyasa şartları içinde konut üretimine aktarılabilecek. Faizsiz bir araç olan ve aynı zamanda enflasyondan korunma imkânı veren gayrimenkul sertifikaları; kur korumalı mevduat, yastık altı döviz ve altın yatırımlarına önemli bir alternatif olacak.”


