Gayrimenkulde yeni dönem, vatandaş evini kendi biriktirecek
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
Gayrimenkul sektöründe küçük yatırımcılara kapı aralayan yeni bir dönem başlıyor. Vatandaşlar, artık büyük meblağlar ödemeden, küçük birikimlerle ev sahibi olabilecek. Borsa İstanbul’da işlem görecek gayrimenkul sertifikaları, yatırımcılara bir projeye küçük paylarla ortak olma fırsatı sunuyor. Bu sertifikalar tıpkı hisse senedi gibi alınıp satılabiliyor. İlk uygulama İstanbul Başakşehir’deki Damla Kent Evleri projesinde başlatılacak. Yatırımcılar, zamanla sertifika biriktirerek ya projeden doğrudan bir konut sahibi olabilecek ya da sertifikaları nakde çevirerek kazanç elde edebilecek. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yeni uygulamayı “küçük birikimlerle büyük hayallerin gerçeğe dönüşeceği” bir model olarak tanımladı. Bakan Kurum, sertifikaların halka arz fiyatının, konutların değerleme fiyatına göre yüzde 25 indirimli olarak 7 lira 59 kuruş şeklinde belirlendiğini açıkladı. İlk etapta 5 bin konutluk projede hayata geçirilecek uygulamanın, önümüzdeki dönemde yaygınlaştırılması planlanıyor.
HİSSE ORANINDA PAYGayrimenkul Uzmanı Ufuk Tetik, merak edilen sertifikaya dair şunları söyledi: "Son yıllarda büyük inşaat firmalarının borsaya tabii olduğunu, gayrimenkul yatırım fonlarına geçiş yaptıklarını görüyoruz. Şimdi burada da insanlara, devlet garantisiyle ve SPK'ya tabi iki noktada, yani denetlenen ve güvence altına alınan bir gayrimenkul sertifikası modeli sunuluyor. Örneğin, dairenin tamamını ya da yarısını almaya gücü yetmeyen insanların ellerindeki para miktarı oranında o daire için belirlenmiş hisse oranında pay sahibi olabiliyorlar."

Gayrimenkul sertifikasının borsada işlem gösterip satılabileceğini sözlerine ekleyen Tetik, "Örneğin bir 1+1 daire için 600 bin civarında hissesi var. Siz burada cebinizde 100 bin liranız varsa 100 bin lira oranında hisse sahibi olabiliyorsunuz. Ama yavaş yavaş proje devam ederken de olası alımlarınızı yapabiliyorsunuz. Hatta bu aldığınız hisseler bir daireye tekabül ettiği de dairenizi satın alabiliyorsunuz. Ya da ben inşaat projesi bitmedi ama acil nakite dönmem lazım dediğinizde bu sistem Borsa İstanbul" diye konuştu.
Sistemin düşük peşinat ve bütçelerle gayrimenkule erişemeyen insanların da gayrimenkul yatırımı yapmalarını ve buradaki karlılıktan pay almalarını sağlayacağının altını çizen Tetik, "Pilot bir uygulama ve 4 yıl boyunca geçerli. Enflasyonist ortamdan dolayı inşaat firmalarının uzun vadelendirme yapmadığını, banka kredilerinde kredi kullanımlarının da düştüğünü görüyoruz ve faizlerin yüksek olmasından dolayı insanların da bundan imtina ettiğini görüyoruz. Şimdi böyle modellerde yeni ödeme planları, satış argümanları geliştiriliyor" diyerek değerlendirmesini noktaladı.

Yeni modele ilişkin açıklama yapan Gayrimenkul Girişimcisi Hakan Bucak ise, "Aslında bir bakıma vatandaş evini biriktirecek. Bir kesim ise ev almak yerine projedeki değer artışından faydalanacak. Kamu öncülüğünde, SPK denetiminde güvenli bir yatırım aracında kar sağlayacak” dedi. Konut satışlarının 12 aydır kesintisiz arttığını ancak mevcut fiyat ve faiz şartları nedeniyle bir kesimin alım yapabildiğini hatırlatan Bucak, şöyle konuştu: “Gayrimenkul sadece birikimi olanların değil, birikim yapmak isteyenlerin de seçeneği haline gelecek."
“Bu durum, barınma krizinin sinyallerini vermekteydi. Yeni sistem ile konut üretiminin önü açılacak; güvenli ve şeffaf bir çözüm sunularak özel sektörün de bu alandaki yatırım cesareti artacaktır. Doğru uygulandığı takdirde, sertifika ve fon sistemleri sayesinde Türkiye gayrimenkul sektörü, konut kredilerine ve yalnızca satışa bağlı sürdürülen, güven vermeyen projelere olan bağımlılığını azaltacak. Ayrıca süreç, kontrollü ve denetime tabi bir yapı kazanacak.”
Kaynak: Web Özel


