Güneşin altında bu süreyi aşmayın!
SonTurkHaber.com, Halktv kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği Hekimi Prof. Dr. Kıymet Handan Kelekçi, güneş ışığının D vitamini sentezi açısından faydalı olduğunu belirtirken, 11.00-12.00 saatleri arasında 15 dakikalık kısa süreli güneşlenmenin yeterli olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kelekçi, "Güneşte uzun süre kalmak DNA hasarına yol açabilir. Bu durum, melanoma ve diğer deri kanseri türlerinin gelişim riskini artırır. Özellikle çocukların cildi daha hassas olduğu için çok daha dikkatli olunmalı" dedi.

Güneş koruyucuların güneşe çıkmadan 30 dakika önce sürülmesi ve 2 saatte bir yenilenmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Kelekçi, özellikle çinko oksit ve titanyum dioksit içeren mineral filtreli ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Aerosol formlu güneş kremlerinden uzak durulması gerektiğini vurgulayan Kelekçi, “15 SPF üzeri koruyucular yeterli. 60 üzeri ürünler ekstra fayda sağlamıyor” diye konuştu.
KRONİK HASTALIKLARI OLANLAR EKSTRA RİSK ALTINDAAynı hastanenin Dahiliye Kliniği Uzmanı Dr. Gülşah Balcı ise sıcak havaların özellikle şeker, kalp, böbrek ve tansiyon hastaları için tehlike oluşturduğunu ifade etti. Dr. Balcı, “70 yaş üzeri bireyler 11.00-16.00 saatleri arasında kesinlikle dışarı çıkmamalı. Sıcak çarpması baş dönmesi, kusma, bilinç kaybı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bu belirtiler varsa derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalı” uyarısında bulundu.

Aşırı sıcaklarda günlük 2,5-3 litre su tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Dr. Balcı, su oranı yüksek olan kabak, karpuz, salatalık, kavun gibi besinlerin tercih edilmesini önerdi. Yağlı ve yüksek kalorili gıdalardan uzak durulması gerektiğini belirten Balcı, “Egzersiz sabah erken saatlerde ya da akşam güneş battıktan sonra yapılmalı. Sıcak havalar, şeker hastalarında kan şekeri dengesini, tansiyon hastalarında ise tuz ve sıvı kaybı nedeniyle tansiyonu olumsuz etkileyebilir” dedi.
BAYILMA DURUMUNDA NE YAPILMALI?Dr. Balcı, sıcak çarpması veya bayılma durumlarında kişilerin gölge bir alana alınarak, ayaklarının havaya kaldırılması gerektiğini söyledi. Bilinç kaybı halinde ise derhal 112 Acil Servis'in aranması gerektiğini belirtti.


