Hiç çalışmamış gibi gözükebilirsiniz, primlerinize dikkat!
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Son zamanlarda SGK primleri tam yatırılmasına rağmen emeklilik başvurularında günlerinin eksik olduğunu öğrenenlerin sayısı artıyor. Geçtiğimiz günlerde bir kadın işçi, emekliliğine günlerini hesaplarken yaklaşık 2 yıllık sigortalı gününün silindiğini ve günlerini doldurmadığı için emekli olamayacağını öğrendi. Mağdur işçi, Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak soruşturma başlatılmasını talep etti. Sürecin ne zaman biteceği belirsizliğini korurken, uzmanlardan da önemli uyarılar geldi.
İŞVEREN DE CEZA ÖDERSGK Uzmanı Ali Tezel, sigortası sahte olanların tüm haklardan mahrum kalacağını belirtirken, "Sahte sigortalı kişinin hiçbir hakkı olmaz, işverene özel evrakta sahtecilikten ceza davası açılır ve SGK'ya ceza ödemek durumunda kalınır" dedi. Bir kişi için asgari ücrete ek olarak her ay 8 bin TL prim ödendiğini hatırlatan Tezel, "Piyasada pek çok sahtekar var. 'Sen bana ayda 5 bin ver yeter' diyorlar. Bunu SGK'ya bildirirler fakat primini yatırmazlar. Bu nedenle denetim ve inceleme şart. Vatandaşlar da dikkatli olmalı" diyerek açıklamalarını noktaladı.

Avukat Gizem Gonce ise sigorta primleri konusunda işveren ve işçilerin çok sık karşı karşıya geldiğini belirterek, "SGK kişinin prim günleri eksik olduğunda işçinin haklarını kullanmasına izin vermiyor. Çalışanlar sağlık, emeklilik, doğum izni gibi haklarından faydalanamıyor ve mağdur oluyor" diye konuştu. Bu durumda işçinin dava açma hakkı olduğunun altını çizen Gonce, vatandaşların sigortalı oldukları günden itibaren prim günlerinin ödenip ödenmediğini kontrol etmeleri gerektiğini söyledi. İşçinin, çalıştığı kurumdaki bordrolarına sık sık bakmasının da önemine değinen Gonce, şunları söyledi: "Kişi, emekli olacağı zaman günleri eksik çıktığını fark edebilir ve geriye dönük sigorta da işletilemeyeceği için yaş şartını karşılasa da primleri eksik olunca ne yazık ki emekli yapılamaz."

""Fiilen aktif olarak çalışmadığı halde primini elden ödeyerek bir işte çalışıyormuş gibi gösterilenler, bu durum SGK tarafından tespit edildiğinde sigorta süreleri iptal edilip, yatırılmış primler Sosyal Güvenlik Kurumu'na gelir olarak alınmaktadır. Emekli aylığı bağlandıktan sonra sahte sigorta yaptırmış olduğu tespit edilenlerin ise emekli aylığı kesilerek ödenmiş aylıklar da kendilerinden tahsil edilmektedir. Sahte sigortalı gösteren işletmelerine de yüksek idari para cezaları uygulanmaktadır."
"Başvuruların şahsen yapılması da önemli bir şarttır. Bir başkası adına SSK primini geri almak için başvuru yapılmasına izin verilmemektedir. Başvuru yapacak olan kişilerin kendi adlarına işlemi gerçekleştirmesi gerekir. Prim iadesini alabilmek için bir dilekçe hazırlanması ve Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılması gerekir. Başvurular şahsen ve kuruma gidilerek yapılır. Dijital ortamdan veya e- devlet üzerinden SGK primini geri almak için başvuru yapılmasına izin verilmez."
Kaynak: Web Özel


