SonTurkHaber.com
close
up
İDİL ÇİMRİN Tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan?

İDİL ÇİMRİN Tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan?

Sabah sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.

Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan Kolin sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır. Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminden vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu.
Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığı taktirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.
Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir. Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rolü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır.
Yumurtadaki kolesterolden korkmayın. Yumurtanın kandaki zararlı kolesterolü düşürücü, faydalı kolesterolü artırıcı etkisi vardır. Kolesterol insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı hücre duvarlarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gerekli bir maddedir.
Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelisidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlığı yüzde 100 iken bu değer sütte yüzde 85, balıkta yüzde 76, sığır etinde yüzde 74'de kalmaktadır.

Yumurta öyle bir gıda maddesidir ki, dışarıdan hiçbir katkı ve destek almadan bir canlı oluşabilecek güç ve kabiliyettedir.
Yumurta, ambalajı hayvan tarafından yapılan tek gıda maddesidir. Bu nedenle ticari hileye tamamen kapalıdır.
Yumurta besin kalitesi açısından anne sütünden sonra ikinci sıradadır.
Her anne çocuğunun sağlıklı olmasını ister.
Bebeklik çağındaki beslenmede (özellikle ilk üç yaşına kadar) hayvansal protein tüketimi, çocuğun beyinsel fonksiyonlarının gelişmesi için gereklidir.
Hayvansal proteinin en kolay sağlanacağı maddelerin başında da yumurta gelir.
Altıncı aydan sonra da değerli bir demir kaynağıdır.
SAĞLIKLI YUMURTA SEÇMEK İÇİN...
Tüketiciler "Yumurta bozuk mu? Bu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını sıklıkla araştırıyor. Yumurtaların tarihini kontrol etmek için bir başka yöntem de koklamaktır. Taze bir yumurta hafif kokar ve rahatsız edici kokusu yoktur. Bozuk yumurta keskin ve kötü bir kokaya sahiptir. Yumurtayı kontrol etmek için son yöntem kırmaktır. Kabuğunu kırdığınızda sarısı ve beyazı ayrı ayrı kontrol edebilirsiniz. Taze bir yumurtanın sarısı yuvarlak, beyazı ise sıvıdır. Bozuk bir yumurtanın ise sarısı yayılmış, beyazı ise yoğun bir şekilde toplanmış olabilir. Ayrıca kırılmış bir yumurtanın içinde bir leke veya kan görürseniz bu da bozuk bir yumurtanın belirtileri olabilir. Yumurtaların tarihlerini kontrol etmek aynı zamanda taze ve sağlıklı yumurtalar seçmek için de önemlidir.

BOZUK YUMURTA NASIL ANLAŞILIR?
Taze bir yumurta, kabuğu tamamen sağlam ve sert şekildedir. İçi şeffaf ve sarısı yuvarlak renge sahiptir. Ancak bazen yumurtalar bozulabilir veya çürüyebilir. Bozuk yumurtanın tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle tüketiciler bozuk yumurta nasıl anlaşılır sorusuna cevap arar. Bozuk bir yumurtayı tespit etmenin bazı yolları vardır. İlk olarak kabuğunda çatlak veya kırık olup olmadığı kontrol edilmelidir. Yumurta kabuğunda çatlak veya kırık varsa bakterilerin yumurtanın içine girmesi mümkündür. Hassas bir kahvaltılık ürünü olan yumurta tüketilmeden önce bozuk yumurta ne yapar sorusuna cevap verilmelidir. Yumurtanın sağlığı, tüketildiği şekle de bağlıdır. Pişirirken ve saklarken hijyen kurallarına uygun olmak çok önemli. Yumurtaları buzdolabında saklamalı ve pişirmeden önce yıkamamalısınız. Yumurtayı tamamen pişirmek ve çiğ veya yarı pişmiş yumurta tüketmekten kaçınmak da önemli. Yumurtaların bozulmasının nedeni genellikle bakteri üremesi ve büyümesidir. Oda sıcaklığında bakterilerin çoğalması hızlanır ve yumurtanın daha çabuk bozulmasına neden olur.

YUMURTANIN RAF ÖMRÜ
Yumurtanın tarihini kontrol etmek, bozukluk belirtilerini fark etmek için çok önemlidir. Çünkü taze olmayan veya bozuk yumurtalar sağlığınızı ciddi şekilde tehdit edebilir. Bazı üreticiler, yumurtaların taze kalma süresini uzatmak için bazı teknikler kullanabilirler. Bu nedenle yumurtaların raf ömrü, ambalajında belirtilen tarihten daha uzun olabilir. Yumurtaların taze olup olmadığını kontrol etmek için en basit yöntem su testidir. Bu yöntem için bir kase dolusu su hazırlanır ve yumurtalar tek tek suya bırakılır. Eğer yumurta suyun dibine çökerse taze bir yumurta olduğu söylenebilir. Eğer yumurta suyun üstünde yüzerse bozuk olabilir veya tarihini geçmiş olabilir. Bu yöntem, yumurtanın tazeliğini kontrol etmek için en hızlı ve en kolay yöntemdir. Haşlanmış bir yumurta bozulmuşsa bazı işaretler belirgin hale gelebilir. Kötü koku, renk değişimi, kabukta çatlak ve sıvılaşmış yumurta beyazı bu belirtiler arasında yer alır.

TEREYAĞLI YUMURTA KAPAMA
MALZEMELER

Yumurta (kişi sayısına göre)
Yarım yemek kaşığı tereyağı
Pul biber
Nane
Toz kırmızı biber
YAPILIŞI: Yumurtaları haşlıyoruz, ortadan ikiye bölüyoruz. Tereyağını eritiyoruz, baharatları ekliyoruz. En son yumurtaları kesilmiş kısmından tereyağına yatırıyoruz. 2-3 dakika daha pişirerek sıcak servis yapıyoruz.

En son güncellemeleri ve haberleri takip etmek için SonTurkHaber.com'ı izlemeye devam edin, biz durumu takip ediyor ve en güncel bilgileri sunuyoruz.
seeGörüntülenme:103
embedKaynak:https://sabah.com.tr
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 06 Temmuz 2025 07:06 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

CHP li vekillere Free İmamoğlu fezlekesi Sözcü Gazetesi

04 Temmuz 2025 17:47see197

Diş hekimi 2 kuzenini tabancayla yaraladı

04 Temmuz 2025 16:36see193

CHP den Adana, Adıyaman ve Antalya da tepki mitingi

05 Temmuz 2025 20:30see184

Adı da görüntüsü de dikkat çekiyor; ayın yansıması ve rüzgarın sesi birleşince ismi ortaya çıktı

05 Temmuz 2025 11:30see182

Arda Güler in haritası yayınlandı, inanılmaz değişim!

04 Temmuz 2025 15:23see178

Her şey kül oldu

04 Temmuz 2025 15:14see172

Beylikdüzü nde Rüşvet Operasyonu

05 Temmuz 2025 14:41see169

Rusya, Ukrayna daki Polonya büyükelçiliğini vurdu Sözcü Gazetesi

04 Temmuz 2025 15:39see168

Havalimanı Sarı Lacivert olacak: Fenerbahçe 3 yıldızı birden getiriyor

05 Temmuz 2025 10:12see162

Batman da sıcak gece! Apartman girişine sığınıp boğazına dayadığı bıçakla polise direndi

05 Temmuz 2025 00:40see157

İddia için ırmağa atlayan genç kayboldu

05 Temmuz 2025 00:07see155

U20 Avrupa Güreş Şampiyonası’nda Beyzanur Akkuş’tan altın madalya!

05 Temmuz 2025 00:23see153

Fluminense 2 1 Al Hilal (Kulüpler Dünya Kupası çeyrek final maçı)

05 Temmuz 2025 00:24see152

Fenerbahçe için flaş açıklama! Osimhen’i al seçimi kazan!

06 Temmuz 2025 07:42see150

Batman da polise teslim olmamak için direnen zanlı ikna edilerek yakalandı Güncel haberler

05 Temmuz 2025 01:14see139

Son dakika Süper Lig fikstür çekiminde Hulusi Belgü Metin Öztürk gerilimi! Fanatik Gazetesi Galatasaray (GS) Haberleri Spor

04 Temmuz 2025 16:07see138

Sinemayı Hz. Muhammed’den mahrum bırakmamalıyız Sinema Haberleri

05 Temmuz 2025 04:03see135

Rize’ye temmuz ayında kar yağdı: Her yer beyaza büründü VİDEO İZLE

05 Temmuz 2025 01:28see133

A101 4 10 Temmuz aktüel ürünler kataloğunda peş peşe indirim! Fiyatlar düşürüldü

05 Temmuz 2025 11:23see132

Yavaş hareket ediyorlar diye vurmuşlar Ortadoğu Haberleri

05 Temmuz 2025 04:03see132
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları