İmalat PMI daralmayı sürdürüyor
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Haziran ayında 46.7 seviyesine gerileyerek imalat sektöründe daralmanın 14. ayda da devam ettiğine işaret etti.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) için S&P Global tarafından derlenen imalat PMI, Mayıs'ta kaydedilen 47.2 seviyesinin ardından 46.7'ye geriledi. Endeks geçen yıl Nisan ayından bu yana daralmaya işaret eden 50 seviyesinin altında değerler alıyor.
Yeni siparişlerde azalma kuvvetlenerek devam ederken yeni ihracat siparişleri de daraldı. İki alt endeks son üç ayın en büyük düşüşünü kaydetti.
Yeni siparişler alt endeksi 46.3'ten 46'ya gerileyerek art arda 24. ayda da daralma kaydedildiğini gösterdi. Yeni ihracat siparişleri endeksi de 47.7'den 45.5'e geriledi.
Yeni siparişlerin azalması üretimin daha da yavaşlamasına katkıda bulunurken, üretim alt endeksi geçen yıl Ekim ayından bu yana görülen en belirgin daralmayı kaydetti.
Üretim alt endeksi 46.6'dan 44.4'e, istihdam alt endeksi 48.4'ten 47.2'ye geriledi.
İstihdam ve satın alma faaliyetlerinde daralma da Haziran ayında hız kazandı. İstihdamda dokuz ayın en büyük daralması kaydedilirken satın alımlar da Eylül 2024'ten bu yana en belirgin seviyede azaltıldı.
Öte yandan, mamul mal stoklarında son üç ayda ilk kez artış kaydedildi. Mamul mal stokları alt endeksi 47.6'dan 50.3'e yükseldi.
PMI verilerini değerlendiren S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, "PMI verilerinin giderek daha zorlu bir talep ortamına işaret etmesiyle, Türk imalat firmaları için zorlu (koşullar) Haziran ayında da devam etti. Dolayısıyla, firmalar faaliyetlerini azalttı ve üretimi geçen yılın Ekim ayından bu yana en kuvvetli seviyede düşürdü. Buna rağmen, firmaların mamul mal stoklarında hâlâ fazlalık olduğu görüldü ve stoklar son üç ayda ilk kez arttı. Son PMI verisi ile yılın zor geçen ilk yarısı sona ererken, 2025'in ikinci yarısında daha olumlu bir seyir görüleceği ümit ediliyor" dedi.


