İnsanlık rahat olabilir! Yapay zeka abartılıyor mu?
Haber Global sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.
Yapay zeka teknolojileri her geçen gün gelişirken popüler bilim tartışmalarının baş gündemi yapay zekanın sınırları. Yapay zekanın dünyayı ele geçireceği üzerine bilim kurgu tezleri rağbet görüyor. Ancak dünyayı ele geçireceği korkusu bir kurgu olsa da yakın gelecekte pek çok mesleğin makineler tarafından yapılacağı da bir gerçek. Bazı yeni araştırmalar ise yapay zekanın henüz bunun çok uzağında olduğunu gösteriyor. Yani yapay zeka insanlığı aşacak bir süper zeka olmaya pek de yakın değil. Bu konuda ölçü alanın bazı parametreler var.

Anthropic'ten Dario Amodei, Google'dan Demis Hassabis ve OpenAI'dan Sam Altman'ın bu alanda yaptıkları çalışma son günlerde bilim ve teknoloji çevrelerinde inceleniyor. Buna göre mevcut durum yapay zekalarının iddia edilen şeyleri gerçekleştirmesi için yeterli değil. Apple'dan yayımlanan yeni bir makalede " Düşünme Yanılsaması" adı altında altı üst düzey akıl yürütme modelleri anlatılıyor.
SORUN ÇÖZME SORUNUOpenAI, DeepSeek ve Anthropic gibi önde gelen AI laboratuvarlarından gelen akıl yürütme modellerinin değerlendirildiği çalışmada problemler hakkında daha uzun süre ve birçok adımda düşünen büyük dil modelleri inceleniyor. Sonuç ise söz konusu uygulamanın üreticilerinin iddia ettiği seviyeye yakın bir akıl yürütme yeteneğine sahip olmadığını gösteriyor. Apple'ın makalesinin, Salesforce gibi büyük teknoloji şirketlerinden gelen araştırmalara dayandığı belirtiliyor. Makalede "Bu deneyler, otonom 'akıl yürütme' AI'larının, bazı durumlarda kendilerinden önceki AI sohbet robotlarından daha kötü sorun çözme yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir" deniliyor. Yapay zekanın gerçek dünyaya ilişkin karar verme süreçlerinde boşluklar bulunduğu belirtiliyor.
Apple'ın makalesi yapay zekayı abartanlarla şüphecilerle karşı karşıya getiren bir tartışmayı başlattı. 2016'da bir yapay zeka girişimini Uber'e satan bilişsel bilimci Gary Marcus da makalesinde "Kodlama ve matematik dışındaki alanlarda, en son modeller iyiye gitmiyor. Yeni akıl yürütme modelleri aslında seleflerinden daha fazla halüsinasyon görüyor" görüşünü dile getiriyor. Mühendislik alanında doçent olan ve laboratuvarında gerçek dünya ortamlarını algılamak için muhakeme modelleri ve diğer son teknoloji yapay zekaları kullanan Jorge Ortiz, "Günümüz modellerinin, açık talimatları takip etmede kötü olmalarını sağlayan içsel sınırlamaları var. Uydurma konusunda yetenekliler, ancak biz onlardan tutarlı, kural izleyen mühendisler veya muhasebeciler rolünü üstlenmelerini istiyoruz" diyor.

Ancak, günümüz yapay zekalarını eleştirenler de daha yetenekli yapay zekalara doğru yürüyüşün sürdüğünü kabul ediyor. Buna göre mevcut sınırlamaları açığa çıkarmak bunların üstesinden gelmenin yolunu gösterebilir. Söz konusu makalede "Yeni eğitim yöntemleri, modellerin performansı hakkında adım adım geri bildirim verme, daha zor sorunlarla karşılaştıklarında daha fazla kaynak ekleme, yapay zekanın daha büyük sorunlarla başa çıkmasına ve geleneksel yazılımları daha iyi kullanmasına yardımcı olabilir" deniliyor.
[email protected]
Kaynak: Web Özel


