Kredi notu şoku küresel piyasaları sarstı: Dolar düştü Wall Street ve Asya borsaları geriledi Sözcü Gazetesi
Sozcu sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Pazartesi günü Wall Street hisse senedi vadeli işlemleri dolarla birlikte gerilerken, Moody's'in ülkenin kredi notunu düşürmesiyle ABD'nin düzensiz ekonomik politikalarına ilişkin endişeler arttı.
Çin'den gelen ekonomik verilerin, ABD'nin gümrük vergilerinin ihracatı etkilemeye başlamasına rağmen iç ekonominin zorlandığını göstermesi ve Beyaz Saray'ın ticaret ortaklarına yönelik söylemsel baskısını sürdürmesiyle Asya borsaları da düşüş yaşadı.
ABD Hazine Bakanı Scott Bessent, Moody's'in not indirimini pazar günü televizyon röportajlarında reddederken, ticaret ortaklarını "iyi niyetle" anlaşma teklifinde bulunmazlarsa azami tarifelerle karşı karşıya kalacakları konusunda uyardı.
ABD'nin 36 trilyon dolarlık borcuna ilişkin huzursuzluk, Cumhuriyetçilerin kapsamlı bir vergi indirimi paketini geçirmeye yaklaşmasıyla birlikte arttı. Bazı tahminlere göre bu indirimler önümüzdeki on yılda 3 ila 5 trilyon dolar arasında yeni borç yaratabilir.
Bessent, bu hafta daha fazla görüşme için G7 toplantısına katılacak. ABD Başkan Yardımcısı JD Vance ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise pazar günü ticaret konularını görüşmek üzere bir araya geldi.
"VERGİLER ARTACAK MI AZALACAK MI ZAMAN GÖSTERECEK"JPMorgan ekonomisti Michael Feroli, "Kanada ve Meksika hariç, yüzde 10'luk karşılıklı oran genel olarak aynı mı kalacak yoksa bazı ülkeler için artacak mı, azalacak mı, bunu zaman gösterecek" dedi. Feroli, mevcut yaklaşık yüzde 13'lük efektif tarifenin GSYİH'nın yüzde 1,2'sine denk gelen bir vergi artışına eşit olduğunu tahmin ediyor.
"Yüksek tarifelerden kaynaklanan aksaklıkların ötesinde, politika belirsizliği de büyümeyi olumsuz etkilemeli."
Gümrük vergisi savaşı tüketici güvenini etkiledi ve analistler bu hafta harcama eğilimleriyle ilgili güncelleme için Home Depot ve Target'nin kazançlarını inceleyecekler .
Piyasalarda, Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi olan MSCI MIAPJ0000PUS yüzde 0,8, Japonya'nın Nikkei N225 endeksi ise yüzde 0,7 düştü.
Çin'in önde gelen hisse senetleri CSI300, perakende satışların Nisan ayı tahminlerini karşılamamasıyla yüzde 0,4 gerilerken, sanayi üretimi yavaşladı ancak korkulduğu kadar büyük bir yavaşlama yaşanmadı.
EUROSTOXX 50 vadeli STXEc1 yatay seyretti, FTSE vadeli FFIc1 ise yüzde 0,3 düştü ve DAX vadeli FDXc1 ise yüzde 0,2 değer kaybetti.
ABD'DE VADELİ İŞLEMLER GERİLEDİS&P 500 vadeli işlemleri ESc1 yüzde 1 ve Nasdaq vadeli işlemleri NQc1 yüzde 1,3 düştü, ancak bu düşüşler Başkan Donald Trump'ın Çin'e uygulanan vergileri düşürme kararının ardından geçen hafta yaşanan büyük yükselişlerin ardından gerçekleşti.
10 yıllık Hazine tahvillerinin getirileri (US10YT=TWEB) 7 baz puan daha artarak yüzde 4,51'e çıktı ve Moody's haberinin ardından Cuma günkü geri dönüşü sürdürdü. 30 yıllık getiriler ise (US30YT=TWEB) yüzde 5'i biraz geçti.
Piyasalar bu yıl Federal Rezerv'in faiz indirimlerinin sadece 52 baz puanını fiyatlandırıyor, bir ay önce 100 baz puandan fazlaydı. Vadeli işlemler Temmuz'a kadar bir hareketin sadece %33'lük bir ihtimal olduğunu, Eylül'e kadar ise bu ihtimalin yüzde 72'ye yükseleceğini gösteriyor.
POWELL PAZAR GÜNÜ KONUŞACAKBu hafta çok sayıda Fed yetkilisi açıklama yapacak. Bunların arasında etkili New York Fed Başkanı John Williams ve Başkan Yardımcısı Philip Jefferson da pazartesi günü konuşacak. Fed Başkanı Jerome Powell'ın da pazar günü konuşma yapması bekleniyor.
Avustralya Merkez Bankası'nın Salı günü yapacağı toplantıda faiz oranlarını düşürmesi bekleniyor. Ancak bu kararın, bankanın çok fazla gevşeme konusunda hala temkinli olduğunu göstermesi bekleniyor.
Daha yüksek getiriler, yatırımcıların ABD ticaret politikasının oynaklığıyla ilgili huzursuzluğu arasında düşüşe geçen dolara pek rahatlık sağlamadı. Euro yüzde 0,1 artarak 1,1184 EUR=EBS'ye yükselirken , dolar yüzde 0,3 düşerek 145,19 yen JPY=EBS'ye geriledi.
ALTIN GEÇEN HAFTA YÜZDE 4 DÜŞTÜAvrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, hafta sonu yayınlanan bir röportajında, doların son dönemdeki düşüşünün ABD politikalarına olan güvenin azaldığını yansıttığını ve bunun Euro para birimine fayda sağlayabileceğini söyledi.
Euro Romanya'daki başkanlık seçimlerinde merkezci adayın aşırı sağcı bir AB karşıtı rakibe karşı sürpriz zafer kazanmasıyla desteklendi. Merkezci adaylar Polonya ve Portekiz'deki seçimlerde de iyi performans gösterdi .
Emtia piyasalarında, altın geçen hafta yaklaşık yüzde 4 düştükten sonra tekrar yükselişe geçti. Metal ons başına 3.222 dolardan yüzde 0,6 daha güçlü işlem görüyordu XAU=GOL.
Petrol fiyatları, OPEC ve İran'dan kaynaklanan üretim artışı riskine ilişkin endişelerle mücadele etti.
Brent petrol 37 sent düşüşle varil başına 65,05 dolara, ABD ham petrolü ise 31 sent düşüşle varil başına 62,18 dolara geriledi.


