SonTurkHaber.com
close
up
Menu

Beşiktaş Wolfsberger maçına hazır Futbol Haberleri

ABD, Zengezur’a niye talip oldu

ABD den Netanyahu nun yolsuzluk soruşturmasına müdahale... Hediyesi gündem oldu

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: KAAN üretim sürecinde 2028 de Hava Kuvvetleri ne teslim ediyoruz VİDEO İZLE

Çifte koltuk, ballı maaşlar Sözcü Gazetesi

Bakan Fidan Suriyeli mevkidaşı ile görüştü Ortadoğu Haberleri

Kokuyu bıçak gibi kesen yöntem! Buzdolaplarının içinde kötü kokudan eser bile bırakmıyor

Lifetime ban for two: UEFA cracks down on match fixing players and officials

Özgürlük… Tuvalete bile gidemiyorsun! Ersin Çelik

Balikesir’de yangın rüzgarın etkisiyle büyüdü, kırsal mahalle tedbir amaçlı boşaltıldı

Yunanistan da okul kitabındaki İsrail işgali metni değiştirildi

Çalışan ve emeklinin yoksulluğu iktidarın tercihi Sözcü Gazetesi

TBB Başkan Vekili belli oldu

‘Nadir’ bürokrat Erdoğan’ı 4’e katladı Sözcü Gazetesi

Çalık’ı İBB Başkanı yapmak istiyordu Gündem Haberleri

Sertaç Taşdelen kimdir, kaç yaşındadır? Faladdin ve Binnaz uygulaması nedir? Sertaç Taşdelen tutuklama kararı son durum Son Dakika Haberleri

Meclis ten İsrail kınaması: Hukuk tanımazlığını bir kez daha gösterdi Ankara Haberleri

Stranger Things in yıldızı ipucu verdi: Finalde kim hayatta kalacak?

İletişim Başkanı Duran: Suriye’ye yönelik bu saldırıyı kınıyorum

SON DAKİKA: Şarköy’deki yangın Gelibolu ya sıçradı! Çanakkale Malkara Otoyolu ulaşıma kapatıldı

Kurban ibadetiyle ilgili merak edilenler

Kurban ibadetiyle ilgili merak edilenler

Haber7 sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.

HABERLER GÜNCEL

Kurban ibadetiyle ilgili merak edilenler İslam dünyası için büyük öneme sahip Kurban Bayramı yarın başlıyor. Peki, kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter, taksitle kurban alınabilir mi? İşte merak edilenler... Kurban ibadetiyle ilgili merak edilenler

GİRİŞ 06.06.2025 06:32 GÜNCELLEME 06.06.2025 06:32

İlk Yorum Yapan Sen Ol

Facebook'ta Paylaş X'te Paylaş

İslam dünyası için büyük öneme sahip Kurban Bayramı yarın başlıyor. Peki, kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter, taksitle kurban alınabilir mi? İşte merak edilenler...

KURBAN KESİM VAKTİ NE ZAMAN BAŞLAR VE BİTER?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra, bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vakti girdikten sonra başlayacak. Kurbanlıkların, mutlaka Kurban Bayramı günleri içerisinde kesilmesi gerekecek. Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilecek.

KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?

Akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarından başka yeter sayı miktarı mala sahip olup seferi olmayan her Müslüman, kurban kesmekle yükümlü sayılıyor. Buna göre, temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80,18 gram altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olanların kurban kesmesi gerekiyor.

KURBAN EDİLECEK HAYVANLAR HANGİ NİTELİKLERİ TAŞIMALI?

Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, organlarının tam ve besili olması gerekiyor. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, kesileceği yere gidemeyecek derecede topal, bir veya iki gözü kör, boynuzlarının biri veya ikisi kökünden kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memelerinin yarısı kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlar kurban edilmeyecek. Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, hafif topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, memelerinin yarıdan daha azının olmaması, kurban edilmesine engel olmayacak.

KURBAN KESMEK YERİNE SADAKA VERMEKLE İBADET YERİNE GETİRİLMİŞ OLUR MU?

Kurban ibadeti ancak kurban olacak hayvanın usulüne uygun olarak kesilmesiyle yerine getirilmiş sayılıyor. Bedelini infak etmek suretiyle, kurban ibadeti yerine getirilmiş olmuyor. Kesme olmadan hayvanı sadaka olarak bir kişiye vermek kurban yerine geçmiyor. Aynı şekilde kurban bedelini de yoksullara ya da yardım kuruluşlarına vermek suretiyle kurban ibadeti ifa edilmiş sayılmıyor.

KURBANLIK OLARAK SATIN ALINAN HAYVANA, DAHA SONRA BAŞKALARI ORTAK EDİLEBİLİR Mİ?

Kurban kesmek isteyen kişiler, büyükbaş hayvanlara 7 kişiye kadar ortak olabiliyor. Böyle bir hayvan, 7 kişiye kadar ortak olarak satın alınabileceği gibi alındıktan sonra veya elde bulunan büyükbaş hayvana 7 kişiyi geçmemek kaydıyla başkaları da ortak edilebiliyor. Ancak ortak olunan büyükbaş hayvanın her bir hissesinin yedide birden az olmaması gerekiyor.

KURBAN KESTİKTEN SONRA NAMAZ KILMAK GEREKİR Mİ?

Esas olarak kurban namazı diye bir namaz bulunmuyor. Bu namazın dini bir gereklilik olduğu inancı veya kanaati yanlış sayılıyor. Kişi sebepli veya sebepsiz dilediği kadar nafile namaz kılabiliyor. Kurban kesen kişi de böyle bir ibadeti yapma imkanına kavuştuğu için Allah`ın verdiği nimete şükür olarak iki rekat nafile namaz kılabiliyor.

KREDİ KARTIYLA KURBAN SATIN ALMAK CAİZ MİDİR?

Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, kurbanlık hayvanı nakit olarak alabileceği gibi kredi kartıyla tek çekim veya vadeli olarak da alabiliyor. Ancak kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödemek ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekiyor. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alırken, vadeyi bankanın uygulaması halinde ilave bir ücret ödenirse kesilen kurban geçerli sayılıyor.

TAKSİTLE KURBAN ALINABİLİR Mİ?

Taksitlendirme yoluyla satın alınan bir mal da alıcının mülkiyetine geçtiği için kurban kesmesini gerektirecek mali imkana sahip olan kişinin bu yolla aldığı hayvanı kurban etmesinde bir sakınca bulunmuyor.

BANKA KREDİSİYLE KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

Kurban kesecek kimse, kurbanını peşin satın alabileceği gibi borçlanarak da satın alabiliyor. Ancak borcun faizli alınmaması gerekiyor. Kendi imkanlarıyla kurban kesemeyecek olanların böyle yöntemlere başvurmaları dinen uygun sayılmıyor.

BAŞKASI TARAFINDAN BAĞIŞLANAN PARAYLA KURBAN KESİLEBİLİR Mİ?

Oğlu veya başkası tarafından kendisine bağış yapılan kimse bu paranın sahibi sayılıyor. Kişi, bağışlanan bu parayla isterse kurbanlık alıp kesebiliyor. Kesilen bu hayvan, kurban yerine geçiyor.

KABİR VEYA ÖLÜ KURBANI VAR MI?

İslam`da kabir kurbanı veya ölü kurbanı adıyla bir kurban türü bulunmamaktadır. Ölenin vasiyeti yoksa onun adına udhiyye (Kurban Bayramı`nda hac dışında kesilen kurban) kesilmesi gerekmez.

KADINLAR VE EVLİ OLMAYANLAR KURBAN KESEBİLİR Mİ?

Evli olmayan kimselerin kurban kesemeyecekleri anlayışı yanlıştır. Kurban kesim işlemini kadınların yapamayacağı anlayışı doğru değildir. Kesme becerisine sahip olan kişi erkek veya kadın olsun kurban kesimini gerçekleştirebilir.

BÜYÜKBAŞ KURBANLIKLARIN HİSSEDAR SAYISININ TEKLİ SAYILARDA MI OLMASI GEREKİYOR?

Büyükbaş bir kurbanlığın hissedar sayısının mutlaka 3, 5, 7 gibi tekli sayılarda olması gerektiği anlayışı doğru değildir. Bir büyükbaş hayvana 7 kişi ortak olabildiği gibi 6 veya daha az kişi de ortak olabilir. Önemli olan her birinin hissesinin yedide birden az olmamasıdır.

KURBAN ETLERİNİN MUTLAKA 7 FAKİRE Mİ DAĞITILMASI GEREKİYOR?

Kurban etlerinin mutlaka 7 fakire dağıtılması gerektiği şeklindeki anlayış doğru değildir. Kişi udhiyye kurbanını kestikten sonra bunun bir kısmını ihtiyaç sahiplerine, bir kısmını akraba ve komşularına verdikten sonra geriye kalan kısmını kendi evi için kullanabilir. Bu hüküm adak olmayan udhiyye kurbanlarıyla ilgilidir. Vekaletle kurban kesen kuruluşların da udhiyye kurbanlarının etlerini söz verdikleri yerlerin dışına dağıtmamaları, vekalete aykırı davranmamaları gerekir.

ADAK VEYA AKİKA NİYETİYLE KURBANA İŞTİRAK EDİLEBİLİR Mİ?

Kurbanlık hayvana ortak olanların bazılarının adak veya akika niyetiyle kurbana iştirak etmesinin kurbana engel olduğu şeklindeki anlayış hatalıdır. Ortakların her birinin niyetinin Allah rızası için kurban kesmek olması, kurbanın geçerli olması için yeterlidir.

YOLCULUK HALİNDE OLANLARIN KESTİĞİ KURBANLAR GEÇERLİ Mİ?

Seferi (yolcu) olanın kestiği kurbanın geçersiz olduğu anlayışı doğru değildir. Bir kimsenin misafir olarak gittiği köyünde veya başka bir yerde kestiği kurban geçerlidir. Bu şekilde kurban kesen kişinin, daha sonra bayram günleri içinde yaşadığı yere dönünce yeniden kurban kesmesi gerekmez.

KURBAN KANI ALINA YA DA ARAÇ LASTİĞİNE SÜRÜLÜR MÜ?

Kurban kanının, alına veya araba tekerleği gibi eşyalara sürülmesi inancı yanlıştır.

ADAK, AKİKA VE ŞÜKÜR KURBANLARINDA YAŞ ŞARTLARI GEREKLİ DEĞİL Mİ?

Kurbanlık hayvanın taşıması gereken vasıflar ve kesimle ilgili diğer hükümler, bütün kurban çeşitlerinde aynıdır. Bu itibarla toplum arasındaki adak, akika veya şükür olarak kurban edilecek hayvanlarda, yaş gibi bazı şartların gerekli olmadığı inancı yanlıştır.

KURBANLIK HAYVANI ELEKTRİK VEYA NARKOZLA BAYILTARAK KESMEK CAİZ MİDİR?

Kurbanın bilinen klasik yöntemle kesilmesi esastır. Bununla beraber kurbana fazla eziyet vermemek maksadıyla, kesim esnasında hayvanın elektrik şoku, narkoz veya benzeri bir yöntemle bayıltılarak kesilmesi caiz sayılıyor. Hayvan henüz kesilmeden, şok etkisiyle ölürse, kurban olmayacağı gibi eti de yenmiyor. Zira kurbanlık veya etlik hayvanın yenilmesinin caiz olabilmesi için kesim esnasında hayvanın canlı olması gerekiyor.

KURBANIN ETİ, DERİSİ VE BAĞIRSAKLARI GİBİ KISIMLARININ KURBAN SAHİBİ TARAFINDAN SATILMASI CAİZ MİDİR?

Kurbanın eti kısmen veya tamamen sahibi ve ev halkı tarafından tüketilebileceği gibi ister zengin ister yoksul olsun başka kimselere de hediye ve sadaka olarak verilebiliyor. Ancak kurbanın et, sakatat, deri, yün ve süt gibi unsurlarının kurban sahibi tarafından satılması caiz değil. Hz. Peygamber (s.a.v), "Kim kurbanın derisini satarsa, kurban kesmemiş gibidir" buyurduğu için kurbanın derisi ya da etinin satılması halinde alınan bedelin sadaka olarak verilmesi gerekiyor.

VEKALETLE KURBAN ORGANİZASYONU YAPAN KURULUŞLARIN KURBAN ETLERİNİ SATMASI CAİZ MİDİR?

Kurban etlerinin satılıp başka amaçlar doğrultusunda kullanılması kurban ibadetine aykırılık teşkil ediyor. Bazı kişi ve kuruluşların kesim öncesi henüz organize aşamasında kurban etlerinin satımını planlanması doğru bulunmuyor. Dolayısıyla vekaletle kurban kesen kuruluşların kesim işlemini mutlaka gerçekleştirmeleri ve buradan elde edilen etleri satışa konu etmeden, öncelikle ihtiyaç sahiplerine dağıtmaları gerekiyor. Bununla birlikte kurban etlerinin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması yönünde gerekli çaba gösterildiği halde farklı nedenlerle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılma imkanı sağlanamamış ve elde kalan etlerin telef olma ihtimali ortaya çıkmışsa satılarak bedeli, kurban sahiplerinin niyetleri doğrultusunda ihtiyaç sahiplerine ulaştırılabiliyor.

KAYNAK: AA

Ömer Faruk Aktaş Haber7.com - Editör

Editör Hakkında 1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL

GÖNDER

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:65
embedKaynak:https://www.haber7.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 06 Haziran 2025 06:33 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Beşiktaş Wolfsberger maçına hazır Futbol Haberleri

16 Temmuz 2025 15:52see199

ABD, Zengezur’a niye talip oldu

16 Temmuz 2025 07:14see190

ABD den Netanyahu nun yolsuzluk soruşturmasına müdahale... Hediyesi gündem oldu

16 Temmuz 2025 14:29see182

Savunma Sanayii Başkanı Görgün: KAAN üretim sürecinde 2028 de Hava Kuvvetleri ne teslim ediyoruz VİDEO İZLE

17 Temmuz 2025 00:50see175

Çifte koltuk, ballı maaşlar Sözcü Gazetesi

16 Temmuz 2025 04:30see173

Bakan Fidan Suriyeli mevkidaşı ile görüştü Ortadoğu Haberleri

16 Temmuz 2025 18:15see173

Kokuyu bıçak gibi kesen yöntem! Buzdolaplarının içinde kötü kokudan eser bile bırakmıyor

16 Temmuz 2025 16:05see171

Lifetime ban for two: UEFA cracks down on match fixing players and officials

16 Temmuz 2025 18:23see168

Özgürlük… Tuvalete bile gidemiyorsun! Ersin Çelik

16 Temmuz 2025 04:04see158

Balikesir’de yangın rüzgarın etkisiyle büyüdü, kırsal mahalle tedbir amaçlı boşaltıldı

17 Temmuz 2025 00:14see156

Yunanistan da okul kitabındaki İsrail işgali metni değiştirildi

17 Temmuz 2025 17:55see151

Çalışan ve emeklinin yoksulluğu iktidarın tercihi Sözcü Gazetesi

16 Temmuz 2025 05:01see141

TBB Başkan Vekili belli oldu

16 Temmuz 2025 18:11see138

‘Nadir’ bürokrat Erdoğan’ı 4’e katladı Sözcü Gazetesi

16 Temmuz 2025 04:01see130

Çalık’ı İBB Başkanı yapmak istiyordu Gündem Haberleri

16 Temmuz 2025 04:04see129

Sertaç Taşdelen kimdir, kaç yaşındadır? Faladdin ve Binnaz uygulaması nedir? Sertaç Taşdelen tutuklama kararı son durum Son Dakika Haberleri

17 Temmuz 2025 18:20see129

Meclis ten İsrail kınaması: Hukuk tanımazlığını bir kez daha gösterdi Ankara Haberleri

17 Temmuz 2025 00:26see127

Stranger Things in yıldızı ipucu verdi: Finalde kim hayatta kalacak?

16 Temmuz 2025 11:18see126

İletişim Başkanı Duran: Suriye’ye yönelik bu saldırıyı kınıyorum

16 Temmuz 2025 16:28see125

SON DAKİKA: Şarköy’deki yangın Gelibolu ya sıçradı! Çanakkale Malkara Otoyolu ulaşıma kapatıldı

16 Temmuz 2025 15:17see122
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları