Küresel piyasalar önümüzdeki hafta bu beş konuyu takip edecek
Haber Global sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
ABD ile Çin'in ticaret savaşına ara vermesi yatırımcıları rahatlatıp borsaları yükseltse de geleceğe dair belirsizlik piyasalarda temkinli bir bekleyişe yol açıyor.
1. G7 ZİRVESİ
20 ila 22 Mayıs'ta Kanada'nın Banff kasabasında düzenlenecek ve G7 ülkelerinin maliye bakanlarıyla merkez bankası başkanlarının bir araya gelecekleri zirve, yatırımcıların gündeminde olacak.
ABD Başkanı Donald Trump'ın gümrük politikaları ve ABD'nin giderek artan korumacı politikaları G7 zirvesinin önemini artırıyor. Trump'ın Kanada'yı ABD'nin 51. eyaleti yapma isteği, zirvenin ev sahibi olan Kanada'yı küplere bindirmiş durumda.
Gelecek hafta döviz kurları da yakından takip edilecek. Gümrük vergilerine ilişkin belirsizliğin yarattığı dalgalanmanın yanı sıra, bazı ülkelerin para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasını ticaret görüşmelerinde koz olarak kullanacağına dair söylentiler var. Tayvan doları hızla değer kazanırken, Güney Kore ile ABD, kur konusunu masaya yatırdı. Japonya da kurlara dair görüşmek istiyor.
ABD Hazine Bakanlığı'nın yakında yayımlaması beklenen "kur manipülatörü" raporu da toplantıda gerilimi artırabilir.
2.BARBIE FİYATLARI
Yatırımcılar hiçbir şeyi garanti görmeseler de ABD ile Çin arasındaki 90 günlük gümrük vergisi anlaşması sonrası Çin'den gelen işaretlerin hepsi olumlu yönde.
Yüksek teknolojili ürünler için büyük öneme sahip ve elektrikli araç motorlarından akıllı telefonlara ve füze yönlendirme sistemlerine kadar birçok alanda kullanılan Çin'in nadir toprak elementlerinin ihracatı yeniden başladı. Çin, ABD'li bazı şirketlere yönelik ek gümrük vergisi dışındaki kısıtlamaları da geçici olarak kaldırdı.
ABD ise Çin'den ithal bazı ürünlere uygulanan ek gümrük vergilerini yüzde 30'a kadar düşürerek geri adım attı. Bu karar, Shein ve Çin'in diğer moda devlerini büyük ölçüde rahatlattı.
Her iki taraf da artık bu Noel'de ABD'de Barbie fiyatlarının fırlamasından daha az endişeli. Çin'deki depolarda yığılmış bebekler ve diğer ürünler raflara ulaşmaya başlayacak.
Çin ekonomisinde ihracat en güçlü performans gösteren alan oldu. Gelecek hafta Pazartesi açıklanacak perakende satışlar ve fabrika üretim verileri ise Çin ekonomisi hakkında önemli bilgiler sunacak.
3. ABD'Lİ PERAKENDE ŞİRKETLERİNİN BİLANÇOLARI
Yatırımcılar, ABD'nin önde gelen perakende şirketlerinin bilançolarını yakından izliyorlar. Dev perakendeci Walmart, gümrük vergileri nedeniyle fiyatları artıracağını duyurmuştu.
İlk çeyrek bilanço dönemi sona yaklaşırken, Home Depot, Target, Lowe's ve TJX gibi büyük şirketler bilançolarını açıklayacak. Yatırımcılar, yüksek gümrük vergilerinin tüketici harcamalarına ve ticarete olan etkileri hakkında bu şirketlerin daha fazla ipucu vermesini bekliyor.
Dün açıklanan verilere göre, Nisan ayında ABD'de perakende satış büyümesi yavaşladı. Bunun sebebi, gümrük vergilerinden önce motorlu taşıt alımlarını hızlandıran tüketicilerin harcamalarını azaltmaları ve diğer harcamaların da gerilemesi oldu.
Genel olarak, ABD'li şirketlerin ilk çeyrekteki kârları beklentilerin üzerinde gerçekleşti. S&P 500'deki şirketlerin yaklaşık yüzde 90'ı ilk çeyrek bilançolarını açıkladı. LSEG IBES verilerine göre, ilk çeyrekte genel olarak kârların geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artması öngörülüyor. Bu oranın 1 Nisan'da yüzde 8 olacağı tahmin ediliyordu.
4.BREXIT'TEN DÖNÜŞ OLUR MU?Yatırımcılar, İngiltere'nin en büyük ticaret ortağı Avrupa Birliği'yle (AB) 19 Mayıs'ta yapacağı görüşmenin ardından ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılmasını umuyorlar.
İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İngiltere'nin AB'den çıktığı Brexit anlaşmasının Muhafazakâr hükümetlerce kötü yönetildiğini belirterek, yavaşlayan İngiliz ekonomisini canlandırmak için ticari engelleri kaldırmak istediklerini söyledi.
İngiliz hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksi (PMI) verisi, ekonominin en büyük bileşeni olan hizmetler sektörünün hızlı bir şekilde daraldığını gösterdi. Yeni veri 22 Mayıs'ta açıklanacak.
Öte yandan 21 Mayıs'ta açıklanacak İngiltere tüketici fiyat endeksindeki (TÜFE) muhtemel yükseliş, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faizleri hızla indirmesine mani olabilir.
Fakat AB ile ticari ilişkileri güçlendirmenin siyasi riskleri, ekonomi getiriden yüksek olabilir. Starmer, AB karşıtı Reform Partisi'nin artan desteğiyle karşı karşıya.
5.ROMANYA SEÇİMLERİPazar günü Romanya'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci ve son turu yapılacak.
Seçimlerin ilk turunu açık ara önde tamamlayan aşırı sağcı George Simion'un reformları destekleyen Nicursor Dan'e karşı zafer kazanması Rumen leyi EURRON= için daha fazla zorluk çıkarabilir. İlk turun ardından ley, ülkenin "yatırım yapılabilir" statüsünü kaybedeceğine dair spekülasyonlarla son 15 yılın en büyük düşüşünü yaşamıştı.
Romanya'daki siyasi krizin derinleşeceğine, mali sıkılaşmanın gerçekleşmeyeceğine veya AB fonunun Avrupa Komisyonu tarafından kesileceğine dair endişeler artıyor.
Dan, ülkenin başlıca sorunlarına dair ikna edici bir çözüm önermedi. Fakat analistler AB karşıtı Simion'un kazanması ama hükümet kuramaması ve AB'nin mali desteği kesmesi hâlinde leyin yüzde 20'ye varan değer kaybı yaşayabileceği uyarısında bulunuyorlar.


