Motosiklet sayısı araçları geçti, yakıt zamları etkili oldu
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan bilgilere dayanarak bilgi paylaşıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre trafikte 6 milyon 659 bin 418 adet motosiklet bulunuyor. İl bazında en fazla motosiklet 851 bin 382 ile İstanbul'da bulunurken, bu ili 514 bin 838 ile Antalya, 490 bin 68 ile İzmir takip etti. En az motosiklet ise Ardahan'da yer aldı. Motosiklet sayısı Aydın, Kilis, Manisa, Muğla, Şanlıurfa ve Iğdır'da ise otomobil sayısını geçtiği öğrenildi. Peki, trafikte motosiklet sayısının artması ne anlama geliyor, uzmanlar yorumladı.
CAN KAYIPLARI DA ARTIYORTrafikte Haklarım Derneği Kurucu Başkanı Yasemin Usta, Türkiye’de toplam taşıt sayısının 2023 yılında 28,7 milyon iken, 2024 yılında 31,7 milyona ulaştığı bilgisini paylaştı. Usta, "Aynı dönemde motosiklet sayısı ise 5,1 milyondan 6,3 milyona yükseldi. Bu artış, motosikletlerde yüzde 23,3’lük bir büyümeye işaret ederken, diğer araç türlerinde bu oran yalnızca yüzde 5,8 olarak gerçekleşti. Artan motosiklet sayısıyla birlikte trafik içerisindeki motosiklet oranı da ciddi seviyelere ulaştı. Günümüzde trafikteki her 5 araçtan 1’i motosiklet" ifadelerini kullandı. Bu artışın yalnızca sayılarla sınırlı kalmadığına dikkat çeken Usta, motosiklet kaynaklı trafik kazalarında yaşanan can kaybındaki endişe verici yükselişe de vurgu yaptı.
2023 yılında motosiklet kazalarında bin 307 kişi hayatını kaybederken, bu sayı 2024 yılında bin 584’e yükseldi. Böylece motosiklet kazalarındaki can kaybı oranı bir yılda yüzde 21,19 arttı. Usta, "Bu istatistikler, motosiklet sayısındaki artışla oranı kadar, motosiklet kazalarına bağlı can kayıplarında da aynı oranda bir artış yaşandığını ortaya koyuyor" dedi.

Kortej Güvenliği Birim Başkanı Tacettin Gökçe, motosiklet sayısının artmasının nedenlerini şöyle açıkladı:
"Akaryakıt fiyatları, MYV oranları, servis maliyetleri, uygun fiyatlı motosikletler, B sınıfı ehliyetle kullanma kolaylığı motor sayısını arttırdı. Büyük şehirlerde trafiği kolaylaştırsa da ülkemizde henüz motor kültürü gelişemedi. Kazalara karışan sürücüler son 5 yılda motora başlayan 16-30 yaş arası gençlerden oluşuyor. Kaliteli ekipmanların fiyatları uygun rakamlara çekilmeli. Motosiklet sürmek isteyenler için 'ileri sürüş teknikleri' eğitimi zorunlu hale getirilmeli, sürücülerin, ani frenleme, viraj alma ve engellerden kaçma konusunda yetkin hale gelmelerinin sağlanması ihtiyaç haline geldi."

BMW Motosiklet Tutkunları Derneği başkan yardımcısı aynı zamanda 30 yıllık motosiklet kullanıcısı da olan Cengiz Güngör, büyük şehirlerdeki yoğun trafik ve kurye sektöründeki büyüme vatandaşları motosiklet kullanımına yönelttiğini belirterek, "Son 5 yılda motosiklet sayısı yaklaşık yüzde 90 oranında artış gösterdi" dedi. Motor kullanımının artmasının düşük yakıt tüketimi ile çevresel etkileri azalttığını kaydeden Güngör, olumsuz yönleri hakkında da şunları söyledi:
"Trafik güvenliği yeterince sağlanmazsa artan kaza oranları. Motosiklet altyapısının yetersiz kalması (örneğin şerit ve park alanları). Gürültü kirliliği ve çevre rahatsızlıklarının artması. Sigorta, ruhsat ve yasal düzenlemelerde yetersizliklerin oluşması."
Kaynak: Web Özel


