O ilde sadece 28 konut satıldı, konut piyasası ne durumda?
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
TÜİK, Nisan ayına ait konut satış rakamlarını açıkladı. Türkiye’de konut satışları geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 56,6 oranında artış göstererek 118 bin 359 adete ulaştı. İstanbul'da ise sadece nisan ayında 19 bin 820 konut satıldı ve bu rakam ülke genelinde satışların yüzde 16'sını oluşturdu. İstanbul’da konut satışlarındaki yüksek seviye, arz-talep dengesinde baskı yaratırken, fiyatlarda artışa neden oluyor. Özellikle merkezi lokasyonlarda arz artırılsa da, talebin hızlı yükselişi fiyatların kontrolünü zorlaştırıyor.
YAPRAK KIMILDAMADISon verilere göre Ankara, nisan ayında 10 bin 203 konut satışıyla ikinci sırada, İzmir ise 7 bin 513 satışla üçüncü sırada yer aldı. Öte yandan, Ardahan'da 28, Bayburt'ta 33, Tunceli'de ise 63 konut satılması dikkat çekti. İkinci el piyasasında nisan ayında 83 bin 726 konut satıldı. Uzmanlar ise ekonomik belirsizlikler ve kredi koşullarındaki değişiklikler, ikinci el konut talebini artıran etkenler arasında olduğuna dikkat çekiyor. Bu durum, eski yapı stoklarının yenilenmesi gerektiğinin de göstergesi.

Gayrimenkul Girişimcisi Hakan Bucak, nisan ayı konut satışlarını değerlendirirken önemli bilgiler verdi. Faiz oranları, deprem, ekonomik soğukluk gibi birçok gerekçe olmasına rağmen, gayrimenkulün hâlihazırda güvenli liman olduğunu vurgulayan Bucak, şöyle konuştu: “Ocak-Nisan dönemine baktığımızda yüzde 27’lik bir artış söz konusu. Genel anlamda her ne kadar sahada meraklı bir bekleyiş olsa da rakamlar bize durumun iyi olduğunu gösteriyor. Bu artış yıl geneline yansırsa, toplamda yaklaşık 1 milyon 700 bin adetlik bir satış hacminden söz edebiliriz. Öte yandan ipotekli satışlarda da önemli bir artış mevcut. Asıl artışın devam ettiği kısım ise peşin satışlar. Kredi oranlarının yüksek olduğu bir dönemde peşin satışların sürmesi, sektörün dinamik olduğunu ve her döneme özel çözümler üretebildiğini gösteriyor."
"İkinci el tercihlerinde fiyat avantajı olsa da tüketiciyi sıfır konuttan uzaklaştıran farklı sorunlar da var” diyen Bucak, “Üreticilerin hatalı fiyat belirlemesi, sonrasında satmayınca büyük indirim yapması tüketici nezdinde güven kaybına yol açıyor. İnşaat halindeki bir projede ise alıcı ‘Bu iş zamanında biter mi?’ kaygısı yaşıyor. Tüketici yarım kalan işlerde dava açsa da yıllarca mağdur oluyor" diye konuştu.

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkanı Hakan Akçam ise büyükşehirlerde konuta olan talebin güçlü seviyelerde olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bunun nedenleri arasında iş imkanları, eğitim fırsatları ve sosyal yaşam olanaklarının genişliği yer alıyor. Ancak konut kredilerindeki yüksek faiz oranları ve artan maliyetler, ev alma sürecini zorlaştırıyor."
İKİNCİ EL SATIŞI ARTACAKAkçam, ikinci el konut satışlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak, kentsel dönüşüm projelerinin hızlandığı bölgelerde ikinci el konutlara olan talebin ciddi şekilde arttığına dikkat çekti. Küçük şehirlerde konut piyasasının düşük seyretmesinin ekonomik faktörlerle etkili olduğunun altını çizen Akçam, "Küçük şehirlerde yaşayanların büyük çoğunluğu kendi evine sahip olduğu için büyükşehirlerdeki gibi dinamik bir artış yaşanmıyor. Yatırımcılar genellikle yüksek değer kazancı bekledikleri metropollere yöneliyor" ifadelerini kullandı.
Yabancı yatırımcıların konut alımının azalmasının nedenlerini de açıklayan Akçam, “Bazı ülkeler vatandaşlarının Türkiye’de gayrimenkul alımına yönelik kısıtlamalar getirdi ve küresel ekonomik dalgalanmalar nedeniyle yatırımcılar daha temkinli davranıyor. İstanbul, Antalya ve Ankara gibi şehirlerde hâlâ yabancı yatırım var ancak önceki yıllara kıyasla daha düşük seviyede" şeklinde konuştu.
Kaynak: Web Özel


