PWC den Çip üretimi aksayabilir uyarısı
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Dünyadaki yarı iletken madde üretiminin yaklaşık üçte biri 2035'e kadar iklim değişikliğinden dolayı bakır arzında yaşanabilecek aksaklıktan olumsuz etkilenebilir.
Danışmanlık şirketi PricewaterhouseCoopers'ın (PwC) iş dünyası liderlerine hazırladığı bir rapora göre çip endüstrisine ham madde temin eden 17 ülkenin çoğu 2035'e kadar kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Dünyanın en büyük bakır üreticisi Şili'de yaşanan su kıtlığından dolayı hâlihazırda bakır üretimi yavaşladı.
Bakır, çiplerin devrelerindeki milyarlarca ince bağlantının yapımında kullanılıyor. Bakıra alternatifler aransa da hâlihazırda fiyat ve performans açısından henüz bir alternatif bulunmuş değil.
Küresel çip kıtlığı en son koronavirüs salgını sırasında yaşanmış, o dönemde fabrikalar kapanmış, otomotiv sektörü durma noktasına gelmiş ve çiplerin kullanıldığı sektörlerde üretime ara verilmişti.
Çin, Avustralya, Peru, Brezilya, ABD, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Meksika, Zambiya ve Moğolistan'daki bakır madenlerinin de olumsuz etkileneceği belirtilen raporda "Karbon salımları ne kadar hızlı azaltılırsa azaltılsın her ülkenin tedarik ettiği bakırın yaklaşık yarısı 2050'ye kadar risk altında olacak" denildi.
PwC, günümüzde Şili'deki bakır üretiminin yüzde 25'inin kesintiye uğrama riskiyle karşı karşıya kaldığını, bu oranın on yıl içinde yüzde 75'e, 2050'ye kadar ise yüzde 90 ila yüzde 100 oranına çıkacağını tahmin ediyor.


