Tarihi değiştiren gemi: Bandırma
Haber Global sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
İskoçya'da 1878 yılında yapıldığında sadece sıradan bir yük ve yolcu gemisiydi.. 47.7 metre uzunluğa sahipti. Tek pervaneyle saatte 9 mil hız yapabiliyor, 50 beygir gücündeki buhar makinesiyle yol alıyordu. Önce İngiliz ardından bir Yunan taşımacılık şirketi tarafından kullanıldı. 1891 yılında geçirdiği bir kazayla battı. Sudan çıkarıldı, onarıldı. Tekrar denizlere dönmesi zaman alacaktı.
O zamanki adıyla “Kymi” yani Bandırma tekrar denizlere döndüğünde bir Türk firmasına satıldı. Kaydı, Pire Limanı'ndan İstanbul'a alındı. Adı değişti, Panderma oldu. Marmara Denizi kıyılarında Tekirdağ, Şarköy, Erdek arasında yük ve yolcu seferleri yapmaya başladı. 1910 yılında Osmanlı Denizcilik İşletmesi Panderma adını değiştirme kararı aldı. 33 yaşındaki gemi artık yeni ismi Bandırma adıyla denizlere açılmaya başladı.
Ve Bandırma'nın adını tarihe yazdıran o tarihi yolculuk... 16 Mayıs'ta İstanbul'da başlayıp 19 Mayıs'ta Samsun Limanı'nda sona eren ve bir ülkenin seyrini değiştiren o tanıklık. Marmara Denizi'ne alışık olan, Karadeniz'in hırçın sularında hiç yüzmemiş Bandırma Vapuru, Mustafa Kemal ve 47 silah arkadaşını 3 gün 3 gece boyunca Milli Mücadele'nin başlangıcına taşıdı. Adı tarihe kazındı.
O tarihi Samsun yolculuğundan sonra Bandırma zor günler geçirdi. Birkaç kez kaza yaptı. Bir keresinde bir denizaltıya çarptı, ağır yara aldı. Sonra bir gün motorunda büyük bir arıza olduğu tespit edildi. Ve 1925 yılında Haliç Tersanesi'ne çekildi ve sökümü yapıldı. Ondan geriye kalanlar; duvar saati, telefon, harita ölçüm malzemeleri, yangın tüpü, masa ve sandalyeler bugün Bandırma Gemi Müzesi'nde.


