Tıp tarihine geçecek araştırma: 100 bin kişi tarandı geleceğin beden haritası çıkarıldı
Sonhaberler sayfasından elde edilen bilgilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuru yapıyor.
İngiltere merkezli UK Biobank tarafından yürütülen geniş çaplı görüntüleme projesi, 11 yıllık bir sürecin ardından 100 bin kişinin taranmasıyla sona erdi. Gönüllü katılımcıların beyin, kalp ve diğer iç organları gelişmiş görüntüleme teknikleriyle incelendi.
UK Biobank’ın baş bilim insanı Prof. Naomi Allen, verilerin hastalıkları erken teşhis etmede kullanılmaya başlandığını belirtti.
“Araştırmacılar, görüntüleme verilerini sahip olduğumuz diğer klinik bilgilerle birlikte analiz ederek tedavi sürecini daha erken aşamalarda yönlendirmeye çalışıyor.” ifadelerini kullandı.
Toplanan görüntüleme verilerinin, kalp hastalıkları, demans, diyabet, kanser ve diğer yaygın sağlık sorunlarının erken teşhisi için kullanılabileceği bildirildi. Projenin amacı, bu hastalıkları belirtiler ortaya çıkmadan önce tespit edebilmek.
Veriler, dünya genelindeki araştırma ekiplerine düşük maliyetle sunuluyor. Uzmanlara göre bu, bilimsel çalışmalarda yüksek kaliteli ve geniş ölçekli veri ihtiyacını karşılayan önemli bir kaynak haline geldi.
GÖNÜLLÜLERİN KATKISIYLA ŞEKİLLENEN VERİ HAVUZUTaranan 100 bininci gönüllü Steve, projeye katkı sağlamasının gerekçesini şöyle açıkladı:
“Anneme birkaç yıl önce erken evre demans teşhisi kondu. Bu nedenle, gelecek neslin bizim gibi gönüllülerden öğrenebilmesi için bu tür çalışmalara destek vermek istiyorum.”
Projeye katılan gönüllüler, tarama sonrasında yalnızca ciddi sağlık sorunu tespit edilmesi durumunda bireysel geri bildirim alabiliyor. Kişisel bilgiler ise anonimleştirilerek korunuyor.
BEŞ SAATLİK TIBBİ TARAMAGörüntüleme seansları, İngiltere genelindeki dört merkezde haftanın yedi günü gerçekleştirildi. Her bir gönüllüye, beş saatlik bir randevu süresince MRI, X-ray ve ultrason cihazları ile kapsamlı bir tarama uygulandı.
Program kapsamında elde edilen tıbbi görüntüler, bilim insanlarının hastalıkların biyolojik belirtilerini daha ayrıntılı incelemesine olanak tanıyor.
ANONİM VE GÜVENLİ VERİ KULLANIMIProjede yer alan gönüllülerin isim, soyadı ve yaşadıkları bölge gibi kişisel bilgiler paylaşılmıyor. Tüm veriler, uluslararası sağlık araştırmalarına anonim olarak sağlanıyor. Araştırmacılar, bu sayede daha güvenli, etik ve bilimsel bir çerçevede çalışmalarını sürdürebiliyor.
Tıp dünyasında bugüne kadar yapılmış en büyük ve kapsamlı insan görüntüleme projesi, araştırma topluluğu tarafından "geleceğin sağlık rehberi" olarak nitelendiriliyor.


