Türkiye Mısır seçeneği, Akdeniz de oyun nasıl bozulur?
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
ABD ve İsrail’in; Kızıldeniz’e alternatif ticaret koridoru yaratma planı Doğu Akdeniz'de yeni gerilim ve çatışma riski barındırıyor. Asya’dan gelen yüklerin İsrail üzerinden Akdeniz’e taşınmasını amaçlayan ve Süveyş Kanalını bypass edecek ticaret rotası IMEC olarak da biliniyor. Yeni ticaret güzergahı, İsrail’i bölgesel bir lojistik merkezi haline getirmeyi amaçlarken, ABD, İsrail ve ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ise Mısır’a yönelik 'Ya Gazze’yi boşaltırsın, ya da Süveyş gelirlerini kaybedersin' şantajını sahaya sürüyor. Öte yandan Mısır'ın Sina'daki asker sayısını 30 bine çıkardığı, İsrail'in de Mısır sınırına yakın bölgelere özel kuvvetler personelini kaydırmaya devam ettiği iddia ediliyor. Kahire ile Tel Aviv arasında, Sina Yarımadası üzerinden başlayan gerginliğin, Doğu Akdeniz'de yeni stratejik işbirliklerini doğurabileceği de belirtiliyor.

'Haberglobal.com.tr'ye konuşan Uluslararası İlişkiler Uzmanı Doç. Dr. Deniz Tansi; yeni ticaret güzergahının, İsrail’i bölgesel bir lojistik merkezi haline getirmeyi amaçladığını belirtirken, şunları söyledi: "Projenin hayata geçmesi için Mısır’ın Sina Yarımadası’nda kontrolünü zayıflatması gerekiyor. Bu noktada, ABD ve BAE’nin Mısır’a yönelik ekonomik baskıları söz konusu. Mısır, Süveyş Kanalı sayesinde yılda 8 milyar Dolar gelir elde ediyor. Davut Koridoru Planı bu geliri tehdit ediyor. Yemen’deki Husi milislerinin Kızıldeniz’deki gemilere saldırıları nedeniyle birçok şirket Ümit Burnu’nu kullanmaya başladı."
ORTAKLIK KURULABİLİR"Süveyş gelirleri düşerse, Mısır iflasın eşiğine gelebilir" diyen Doç. Dr. Tansi, "Birleşik Arap Emirlikleri'nin, Mısır’a 10 yılda 1.4 trilyon dolar yatırım vaat ettiğine dikkat çekerken, "Ancak bu paranın koşullu olduğu açık, Mısır şimdilik direniyor. Türkiye, Mısır’la enerji anlaşmaları yaparak Süveyş’e alternatif projelerde ortaklık kurabilir. Davut Koridoru, yalnızca bir ticaret yolu projesi değil; İsrail’in bölgesel hegemonya planının bir parçası. Mısır’ın bu projeye direnmesi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki pozisyonunu koruyabilir" ifadelerini kullandı.
Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, ABD Başkanı Trump'ın nihai amacının, Hindistan'dan Akdeniz'e uzanan bir ticaret koridoru kurarak BRICS'i bypass etmek ve Süveyş'i devre dışı bırakmak olduğunu belirtirken, şunları söylüyor: "Gazze ve Batı Şeria'nın İsrail'e eklemlenmesi bu planın kritik ayağı. Türkiye, Filistin davasında yalnız kaldı. Türkiye'nin KKTC üzerinden sıkıştırılma riski artıyor. Acilen Suriye ile deniz yetki anlaşması imzalanmalı. İran ise iki yüzlü davranıyor; Tahran yönetimi, Irak-İsrail petrol hattı için Davut Koridoru'na göz yumabilir. Türkiye, KKTC'de 5. ve 6. bölgeleri acilen ruhsatlandırarak Doğu Akdeniz'deki enerji mücadelesinde avantaj sağlamalı. Mısır'daki iç dinamikler direnirse Türkiye ile stratejik işbirliği doğabilir; aksi halde Sina İsrail'in kontrolüne girebilir."

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni ise Doğu Akdeniz'deki doğal gaz rezervlerinin 5 trilyon metreküp seviyesinde olduğuna dikkat çekiyor. Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin, İsrail ile birlikte hareket ederek büyük bir enerji koridoru oluşturmak istediğinin altını çizen Prof. Dr. Köni; "Türkiye ile Mısır son dönemde ilişkileri normalleştirme sürecinde. Ancak, Mısır'ın İsrail ile gerilimi, Türkiye'nin Filistin yanlısı politikasıyla uyumlu hale gelebilir, bu da Kahire-Ankara yakınlaşmasını hızlandırır. Ancak diğer seçenek de söz konusu. Mısır, İsrail ve ABD ile ilişkilerini korumak için Türkiye'ye mesafeli davranabilir" diyor.
Kaynak: Web Özel


