YÜKSEL AYTUĞ Hırsız artık pencereden değil ekrandan giriyor
Sabah sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com duyuruda bulunuyor.
Uyarının sahibi, hayatını suçların analizine adamış değerli uzman dostum İsa Altun. İşte yılların tecrübesinden damıttığı siber suçlarla mücadele yöntemleri:
1- Şifrelerinizi güçlendirin. Dolandırıcıların kişisel bilgilerinize ulaşmanın en kolay yolları arasında zayıf şifreler yer alıyor. Rapora göre internet kullanıcılarının %37'si parolalarını yazıyor, %18,7'si üç veya daha fazla hesap için aynı parolayı kullanıyor, %15,8'i ise en az iki hesap için aynı parolayı kullanıyor. Bu durum, parola yönetiminin kullanıcıların en zayıf noktalarından biri olduğunu ortaya koyuyor.
2 - İki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) etkinleştirin. Rapora göre, günümüzde insanların ortalama üç ila beş çevrimiçi hesabı, %31'inin ise altı veya daha fazla hesabı bulunuyor. Hesap çeşitliliğinin fazla olduğu günümüzde, kişilerin herhangi bir hesabı çalarak kişisel veya finansal bilgilere erişilebileceği gerçeği göz önünde bulundurulmalı. İki faktörlü kimlik doğrulama (2FA), yalnızca şifrenizi değil, aynı zamanda telefonunuza veya e-postanıza gönderilen bir kod gibi ikinci bir doğrulama sistemi oluşturarak, kullanıcılara ekstra bir güvenlik katmanı sağlıyor.
3 - Talep edilmeyen iletişimlere şüpheyle yaklaşın. Siber dolandırıcılar, kişisel bilgilerinizi vermeniz veya kötü amaçlı yazılım indirmeniz için kimlik avı e-postaları, sahte telefon aramaları ve sahte kısa mesajlar gibi sosyal olarak tasarlanmış hileler kullanabiliyor. Bu nedenle, beklenmedik bir e-posta veya mesaj alındığı takdirde yanıt vermeden önce meşruiyetini doğrulayın. Eğer mesaj içeriğinde herhangi bir ek veya bağlantı linki bulunuyorsa tıklamadan önce arkasındaki gerçek URL'yi görmek için fare imlecinizle bağlantının üzerine gelin. Şüpheli veya yabancı görünüyorsa, uzak durun.
4 - Dijital ayak izinizi azaltın. Çevrimiçi ortamda ne kadar çok bilgi paylaşırsanız, dolandırıcıların sizi ifşa etmesi ve hedef alması o kadar kolay oluyor. Dijital ayak izinizi azaltın.
5 - Halka açık Wi-Fi'lere dikkat edin. Halka açık Wi-Fi ağları genellikle çok güvenli olmamakla birlikte, kişisel bilgilerinizi çalmak için kurulmuş bir tuzak olabiliyor. Eğer acil bir durumunuz bulunuyorsa, Sanal Özel Ağ (VPN) çözümü kullanılması kritik önem taşıyor.
6 - Siber güvenlik haberleri hakkında bilgi sahibi olun. En son gerçekleşen siber tehditler ve güvenlik olayları hakkında bilgi sahibi olmak için siber güvenlik odaklı forumlara, alt dizinlere ve sosyal medya gruplarına göz atarak, kendinizi savunmak için en iyi uygulamalar hakkında gerçek zamanlı bilgiler öğrenebilirsiniz.
7 - Kesintisiz koruma için üstün güvenlik çözümleri tercih edin. Saygın bir güvenlik çözümünün kullanılması, özellikle dikkatiniz dağınıkken, kötü amaçlı yazılımlardan kimlik avı saldırılarına kadar çok çeşitli siber tehditlere karşı kapsamlı koruma sağlıyor.
Dolandırılmamak için
Gün geçmiyor ki yeni bir dolandırıcılık vakası haber bültenlerine düşmesin.
Bana soracak olursanız, bir ülkede dolandırıcılığın bu kadar artmasının tek nedeni; dolandırılmaya hazır, kısa yoldan zengin olma hayali kuranların fazlalığıdır.
En iyisi, konuyu bildik bir hikaye ile açıklayayım:
Adamın biri bir hayvanat bahçesi inşa etti ve giriş ücretini 300 lira yaptı. Bir kaç gün bekledi kimse gelmedi. Sonra giriş ücretini 200 lira yaptı yine kimse gelmedi. Nihayet giriş ücretini 10 liraya kadar düşürdü ama kimse gelmedi. Bu defa girişi bedava yaptı. Bir gün içinde hayvanat bahçesi ziyaretçi akınına uğradı.
Adam, herkes içeride iken sessizce kapıları kilitledi ve aslanları serbest bıraktı. Çıkış kapısına da "Çıkış ücreti 500 lira" yazdı. Herkes mecburen parayı ödeyip çıkmak zorunda kaldı...
Diyeceğim o ki; karşınıza çıkacak ucuz veya ücretsiz tekliflere dikkat edin; bedava ise muhtemelen ürün sizsinizdir...
Yani, "Bedava peynir sadece fare kapanında olur..."
Ne demiş?
"İnsan biriyle yaşlanmalı, birisi yüzünden değil..." (Nazım Hikmet)
Gaf'let kürsüsü
İsrail'in Gazze'ye girmesine izin verdiği ABD'li bir vakfın gönderdiği un çuvallarının içinden uyuşturucu haplar çıktı.
Zap'tiye
Yılın TRANSferi...


