SonTurkHaber.com
close
up
Dolar cinsi kredi mi, yuan cinsi kredi mi? Yusuf Dinç

Dolar cinsi kredi mi, yuan cinsi kredi mi? Yusuf Dinç

SonTurkHaber.com, Yenisafak kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.

Dünyada yükselen bir eğilim var. Borç alanlar, borçlarının döviz kompozisyonunu çeşitlendirmeye başladı. Doların yüksek faizi arkasına gizlenen bu durum basbayağı bir dip dalganın geliştiğini gösteriyor. Daha çok firma ve banka Çin yuanı cinsinden borçlanmalar gerçekleştiriyor. Batı finansına alternatif oluşturmak bu meselinin esasına benziyor. Elbette Çin de ticaretini korumak istiyor. Öyle bir denklem oluştu ki ülkelerle Çin’in karşılıklı stratejiler örtüşüyor. Daha önce Eximbank ve Denizbank’ın

Dünyada yükselen bir eğilim var. Borç alanlar, borçlarının döviz kompozisyonunu çeşitlendirmeye başladı. Doların yüksek faizi arkasına gizlenen bu durum basbayağı bir dip dalganın geliştiğini gösteriyor.

Daha çok firma ve banka Çin yuanı cinsinden borçlanmalar gerçekleştiriyor.

Batı finansına alternatif oluşturmak bu meselinin esasına benziyor. Elbette Çin de ticaretini korumak istiyor. Öyle bir denklem oluştu ki ülkelerle Çin’in karşılıklı stratejiler örtüşüyor.

Daha önce Eximbank ve Denizbank’ın işlemlerinde sonra son olarak Vakıfbank, 3 yıl vadeli yuan cinsi kredi aldı. Çin Kalkınma Bankasından alınan kredinin hacmi 4 milyar yuan, 555 milyon dolara tekabül ediyor. Bu kadar 5’i bir arada görünce işlemi, dünya dolardan büyüktür mesajına benzettim. Dolar tam anlamıyla bir küresel kapitülasyon artık. ABD’nin enflasyonu, reytingi ve gayrisafi yurtiçi hasıladan büyük borcu bağlamında…

Çin’den kredi sağlandığında mesele maliyet bakımından ele alınıyor elbette. Bu anlamda detaylar paylaşılmıyor ama sanırım dolar cinsi bir borcun yarısı kadar maliyeti olmalı. Çin’in yuanı devalüe etme eğilimi de güçlü. Yani borç ödenene kadar yuanın değeri düşürülebilir. (Normalde bir paranın değeri diğerine karşı düşmez ama Çin’in kur rejiminde düşürülür.)

Bu şartlarda dolar cinsi kredi almaktansa yuan cinsi kredi almak, profesyonel bir finans kurumu için daha makul görünüyor.

Yuan şimdilik doların yerini doldurmuyor, Japon yeninin yerini dolduruyor. Yen borçlanma geçen yazdaki büyük carry şokundan sonra gündemden çıktı.

Ama bu gidişatla yuan yenden sonra euronun sonra da doların yerini doldurmaya başlayacak gibi duruyor. Çünkü Çin oyunu kuralına göre oynuyor gibi.

Oyunun kuralını şöyle izah edeyim; rezerv niteliği kazanan bir paranın ülkesi, paydaş ekonomileri veyahut da pazarlarını güçlendirmek durumundadır.

Bunun için iki yöntemin birlikte kullanılması gerekir. Birinci yöntem paydaş ekonomileri zenginleştirmek üzere doğrudan yatırımların sevk edilmesini içerir. İkincisiyse paydaş ülkenin refahına katkı sağlayacak finansal imkânlar sağlanmasını gerektirir.

Buna göre Çin hakikaten anlamlı bir tavır sergilemeye başlamış görünüyor. İspanya, Macaristan (Avrupa’daki yatırımlarının %31’i bu ülkede), Sırbistan, Fas, Vietnam, Malezya, Endonezya gibi önemli ekonomiler dahil 151 ülke ve 10 bine yakın şirkete sadece 2024 yılında 160 milyar dolardan fazla doğrudan yatırım yaptığı raporlanıyor. Enerji, teknoloji ve altyapı gibi sektörler bu başlıkta yatırım alanları olarak ön plana çıkıyor.

Pakistan, Arjantin, Mısır, Brezilya, Suudi Arabistan, İtalya, İspanya gibi birçok ülkeyle finansal ilişkiler kuruyor. Panda tahviller ihraç ediliyor.

Artık ABD bile risksiz reyting seviyesinde değilken dünyada çok şey değişir. Önemli olan bu değişimi doğru okuyarak akacak ırmakları yakalamak ve deryaya ulaşmaktır.

Menzile ulaşmayan ırmakların bitiminde akbabalar, çakallar, sırtlanlar beklemekteler.

Tarihi bir hatırlayalım. Bizans döneminde İstanbul’un ticaretini Cenevizliler canlı tutuyordu. Fetihten sonra ticarete kimlerin dahil olacağı mesele olmuştu. Çalkantılı bir dönemiydi şehir ekonomisinin. Koca Fatih, Cenevizlilere ticaretin içinde kalmaları için alan açmıştı da İstanbul o çalkantılı dönemini atlatmıştı. Sonraları Fatih’in Türklere armağanı olan bu şehir belki de yüzyıllar boyunca tek başına dünyanın en büyük ekonomilerinden olmuştu.

Çin ile ekonomik işbirlikleri geliştirmek şimdilik makul görünüyor. Bu işbirliklerinin şartlarını Türkiye belirleyecek güçte. Fakat önemli olan kimin güçlü olduğu değil, denklemin adil kurulup kurulmadığı.

Çin’in doğrudan yatırımlarından Türkiye tatmin edici bir pay alabilirse; ki Çin diğer ülkelerdeki yatırımlarının güvenliği için Türkiye’ye ciddi yatırım sevketmek zorunda; sermayenin ve özellikle Körfez sermayesinin Türkiye’ye doğru akışkanlığı da sağlanabilir.

Çin yatırımlarına evsahipliği yapmayı risk görenler var. Benim gördüğüm bu yatırımlara ev sahipliği yapmamanın artık daha büyük bir risk olduğudur. Türkiye de aciz değil.

Türkiye’nin bir kaldıraca ihtiyacı var o kadar. O kaldıracın geleceği başka bir ülke de yok. Almanlar tüm yatırım kapasitelerini Polonya’ya gömdü. Fransızlar iflas eden sömürgeye dayalı sosyal devletleriyle sömürgesiz kalakaldı.

İngilizlerde kapasite kalmadı. Amerika içine çöküyor. Körfez para yatıracak yatırım arıyor ama bulamıyor.

Zaten Batının birinci yönetimi (doğrudan yatırım sevki) işletecek takati kalmadığı için ülkeler menfaatlerine uygun pozisyon alıyor bugün. Herkes akıllı…

ABD’nin Ankara yeni Büyükelçisi Thomas J. Barrack farklı birisi. Tavrı ve kavrayışıyla Türkiye’deki Amerikancıları şoka sokuyor olmalı. Zaten ABD, Amerikancıların durumuna, eskimişliğine, köhnemişliğine, lüzumsuz konforuna bakmış, Demokratların safında nasıl kümelendiklerini görmüş, paniğe kapılmış ve yeniden tavır belirlemesi gerektiğini ancak o zaman anlamıştır. Çoğu ülkede Amerikancılar en zavallı gruplar konumuna düştü. Bir kolundan ABD’nin sürüklediği değişimi dahi okuyamadılar.

Derdim Büyükelçi Barrack’ı tartışmak değil. Bu yazının bağlamına yerleşen açıklaması…

Şara ile Dolmabahçe’de yaptığı görüşme sonrası ABD’nin Suriye özel temsilcisi olma sıfatıyla yaptığı son açıklamalar büyük bir paradigma değişimine işaret ediyor.

Artık ayaklarınız üzerinde durmanın yolunu kendiniz bulun, diyor. Sanki bu anlamda yardımcı mı oluyordu denebilir. Önemli değil. Önemli olan sözün kendisi.

Barrack’ın söylediği sözün anlamı şudur; “ayaklarınız üzerinde duramıyorsanız yoksunuz…”

Türkiye’nin ayakta kalmasıyla ilgili bir dert yok. Fakat Barrack, ülkelere isterseniz Türkiye ile ayakta durun diyor…

Türkiye’nin Avrupa dahil çevresini ayakta tutmasının başka yolu da olabilir ama kesinlikle en kestirme yolu; Çin’den çekeceği doğrudan yatırımlarla canlılık oluşturmak ve Körfez’den çekeceği sermaye ile finansal bağımlılıklarını bitirmekten geçiyor.

Gelişmeleri kaçırmamak için SonTurkHaber.com'dan en güncel haberleri takip edin.
seeGörüntülenme:104
embedKaynak:https://www.yenisafak.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 27 Mayıs 2025 04:02 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Kontrolden çıkan Tofaş otomobil bariyere saplandı

14 Temmuz 2025 00:38see146

Van Kültür Yolu Festivali çocukları sanatla buluşturuyor Van Haberleri

13 Temmuz 2025 16:48see142

Bayburt ta feci kaza! Anne ve oğlu hayatını kaybetti; 6 yaralı

13 Temmuz 2025 20:49see141

Özel milli judoculardan 8 altın madalya Spor Haberleri

14 Temmuz 2025 01:05see140

Almanya Başbakanı Merz den Gazze çıkışı: Kabul edilemez

14 Temmuz 2025 00:10see138

Burçin Orhon hastalığıyla ilgili gerçeği yıllar sonra açıkladı

13 Temmuz 2025 16:05see138

Okan Buruk: Yabancı sayımızı hafifletmemiz gerekiyor Galatasaray Haberleri

13 Temmuz 2025 00:26see137

ABD basınından Netanyahu yu zora sokacak iddia

13 Temmuz 2025 00:27see136

Orkun Kökçü Beşiktaş taraftarını mest etti Fanatik Spor Haberleri Video

14 Temmuz 2025 03:07see136

Yeni fakülteler ve enstitüler kurulmasına ilişkin karar Resmi Gazete de

14 Temmuz 2025 01:19see135

Okan Buruk tan ayrılık açıklaması! Bu maçlar onlar için önemli

13 Temmuz 2025 01:40see135

Abbas: Gazze de tek çözüm İsrail in tamamen çekilmesi

14 Temmuz 2025 02:24see135

Kanun yürürlüğe girdi, en düşük emekli aylığı 16 bin 881 liraya yükseldi

14 Temmuz 2025 01:33see135

AK Partili Usta, 15 Temmuz gecesi yaşananları anlattı: Türkiye, Suriye den farklı olmazdı

14 Temmuz 2025 02:41see135

15 Temmuz 2025 resmî tatil mi? 14 Temmuz yarım gün mü? Kamu ve özel sektör için son durum Son Dakika Haberleri

14 Temmuz 2025 00:23see134

İmamoğlu’ndan konut müjdesi

13 Temmuz 2025 14:27see131

Akülü arabayla oyun faciaya döndü: 4 yaşındaki çocuk havuza düştü Samsun Haberleri

13 Temmuz 2025 14:57see131

Yiğit Bulut son yolculuğuna uğurlandı Yerel Gündem Haberleri

13 Temmuz 2025 04:03see131

Almanya: Rusya huzur içinde yaşamamıza izin vermiyor Dış Haberler

13 Temmuz 2025 01:04see131

Restoranda hesap tartışması kavgaya dönüştü: 7 yaralı

13 Temmuz 2025 02:37see131
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları