Faydasını duyan avcunu bir daha açmayacak! Bilim insanları yumruk sıkmanın benzersiz ve şaşırtıcı faydasını açıkladı
SonTurkHaber.com, Haber Global kaynağından alınan verilere dayanarak bilgi yayımlıyor.
Bilim inanlarından unutkanlık ve hafıza sorunları ile mücadele edenler için değerli bir açılama geldi. Bu kapsamda yapılan bazı çalışmalar yalnızca 1.5 dakika kadar yumruk sıkmanın insanların öğrenme hızını ve bilgilerin zihinde daha uzun süre kalmasını sağlayan bazı faydaları bulunduğunu ortaya koydu.
Gündelik hayatta yaşanan unutkanlıklar özellikle sınava hazırlanan kişiler ve yoğu bilgi akışı gerektiren işlerde çalışan bireyler için ciddi bir sorun aline gelebiliyor. Uzmanlara göre bu basit egzersiz tek başına bile öğrenme kapasitesi ve zihinsel performansı artırmada ciddi anlamda etkili oluyor.
Nörobilimci uzmanların yaptığı çalışmalara göre yalnızca 1.5 dakika kadar yumruk sıkmak beynin hafızayla ilişkili bölümlerinde uyarıcı etki sağlıyor. Araştırmacılara göre bu egzersiz sağ ve sol beyin lobları üzerinde doğrudan bir etki gösteriyor. Yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre sağ elin sıkılması sol lobu ve sol elin sıkılması ise sağ lobu harekete geçirmeye yardımcı oluyor. Çift yönlü şekilde çalışan bu uyarım hem bilgi edinme kapasitesini hem de edinilen bilgilerin kalıcılığını artırıyor.
Uzmanlar tarafından yapılan çalışmalara göre yumruk sıkma egzersizi yalnızca hafıza üzerinde değil aynı zamanda beynin duygusallığı kontrol eden bölümünde de olumlu etkiler sağlıyor. Elde edilen bilgilere göre sağ elin sıkılması pozitif duygu ve düşüncelerin artmasını sağlarken sol elin sıkılması ise karamsar ve olumsuz düşüncelerin bastırılmasını sağlıyor.
Eğer yeni bir bilgi öğrenmeye çalışıyorsanız o halde sağ elinizi yumruk yapıp 1.5 dakika sıkmanız beynin sol lobunu harekete geçirerek bilginin kalıcı hale gelmesine yardımcı oluyor.
Eğer öğrendiğiniz bir bilgiyi hatırlamakta zorlanıyorsanız da o halde aynı süre boyunca sol elinizi yumruk yaparak sıkmak öğrenilmiş bilgilerin hafızadan geri çağrılmasına katkı sağlayacaktır.
Bilim insanlarına göre henüz tam mekanizması yerleşmemiş bir alışkanlık olsa da bu egzersizin kullanılması sınav dönemlerinde ya da kritik bilgi edinme süreçlerinde etkili oluyor.


