SonTurkHaber.com
close
up
Menu

Konut üreticisi düzenleme bekliyor.. Aileler küçüldü sıra evlerde

Dijital Sanat Festivali 11 Haziran da başlayacak Kültür Sanat Haberleri

Reis örnek oldu: Kocaelispor Almanya dan getirecek

Şanlıurfa da geliştirilen Hızır mikrobiyal gübresi çiftçilerin hizmetine sunuldu Şanlıurfa Haberleri

Alişan dan uyarı: Annemin Instagram hesabı hacklendi Magazin haberleri

Bir Çin li otomobil daha Türkiye ye geliyor: Hangi şehirde fabrika kuracağı belli oldu

Fitch ten Türkiye yorumu: Zorluklara karşın Türk borç sermaye piyasası büyüyor

Sinpaş’ın açtığı 300 bin TL lik tazminat davası reddedildi!

Ege de gece yarısı korkutan deprem (Son depremler) Sözcü Gazetesi

Bill Gates’ten Elon Musk’a: Çocukların ölümünden sorumlusun

Emre Belözoğlu mağlubiyetin ardından itiraf etti: Değişecekmiş gibi görünmüyor!

HKP, Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu

Trablus ta askeri gerginlik! Vatandaşlara çağrı

Gram altın için İslam Memiş ten uyarı!

Eğitim İş ten PKK nın fesih metnine tepki: Terör örgütünün tasfiyesi değil yeni bir konumlanma hamlesidir

Nedim Şener: PKK ile birlikte KCK ve YPG de ortadan kalkmış oluyor VİDEO İZLE

SON DAKİKA: İSTANBUL DA DEPREM OLDU! 13 Mayıs 2025 AFAD ve Kandilli verileri ile İstanbul deprem büyüklüğü, merkez üssü ve derinliği

Vali Akbıyık engel tanımayan bireylerle Zeybek oynadı

Samsun da park halindeki kamyonet yandı Sözcü Gazetesi

Süper Lig’de haftaya damga vuran performans! Hat trick yaptı, 3 puanı getirdi

Körfez ziyareti: Trump ın çantasında neler var? Düşünce Günlüğü Haberleri

Körfez ziyareti: Trump ın çantasında neler var? Düşünce Günlüğü Haberleri

Yenisafak sayfasından alınan verilere göre, SonTurkHaber.com bilgi veriyor.

Trump’ın ilk resmi ziyaretinin adresi olarak Körfez’i tercih etmesi, bölgedeki ABD varlığını pekiştirerek Çin’in artan etkisini dengeleme amacı taşıyor. Körfez ülkeleri ise Biden döneminden çıkarılan derslerle hem ABD hem de Çin ile iyi ilişkilerini muhafaza ederek stratejik denge ortamını sürdürmeyi arzuluyor.

Dr. Yusuf Bahadır Keskin - Amasya Üniversitesi Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (AÜSSAM)

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’daki görevine dönmesinin ardından tıpkı 2017’deki gibi ilk resmi yurt dışı ziyaretini Suudi Arabistan’a gerçekleştirdi. Şüphesiz bu ziyaretin perde arkasında Trump’ın Mart ayında yaptığı “ABD’ye 1 trilyon dolar yatırım yaparlarsa Suudi Arabistan’ı ziyaret etme” teklifinin kabul edilmesi büyük pay sahibi. Ziyaretin diğer durakları ise Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar. Biden döneminde ivme kaybeden ABD-Körfez ilişkilerinin restore edilebilmesi için çözülmesi gereken bir takım uyuşmazlıklar mevcut. Trump’ın yaklaşık 70 yıldır tartışılan Basra Körfezi’ni “Arap Körfezi” olarak yeniden adlandırma planı KİK ülkelerinin beklentilerini karşılamaya yetmeyebilir. Zira tüm tarafların birbirlerinden “sadece parayla çözülemeyecek beklentileri” var.

KİLİT BAŞLIK EKONOMİ

“Ekonomik çıkarları önceleyen bir başkan” profili çizen Trump, Beyaz Saray’ın gelenekselleşmiş doktrinler üzerine dayalı dış politikasının dışına çıkmayı ve yol haritasını ticari anlaşmalar üzerinden şekillendirmeyi tercih ediyor. Dış politikanın merkezine ekonomiyi oturtan ve bu konudaki stratejilerine dair ilk mesajları, ek tarife uygulamasıyla dünyaya gösteren Trump ve tekno-feodal yol arkadaşları için Körfez ülkeleri; servetleri ve cömertlikleri ile özel bir yere sahip. Tarafların birbirlerinden karşılıklı beklentileri var ve çözüm üretilmesi gereken konuların başında son 4 yılın en düşük seviyesindeki petrol fiyatları geliyor. Washington’ın enflasyon kaygılarıyla petrol fiyatlarını düşük tutma arayışı için Suudi Arabistan’ın öncülük ettiği OPEC+ politikaları belirleyici olacak. Trump, ilk döneminde olduğu gibi bu sefer de Riyad’ın iş birliğini arıyor ve üretimi arttırma talebini Veliaht Prens’e bir kez daha iletti. Küresel tarife savaşları ve ticarette yaşanan kesintilerin petrole olan küresel talebi baskılaması ise KİK yönetimlerinin hesap defterine kayıp ekliyor ve buna yönelik Körfez ülkelerinden bir uyarı gelmesi de ihtimal dahilinde. Şu bir gerçek ki petrol fiyatlarındaki her düşüş, Suudi Arabistan, Katar ve BAE gibi ekonomileri sıkıntıya sokacak ve ABD’ye gidecek olan orta vadeli yatırımları da sekteye uğratacaktır.

Riyad, Doha ve Abu Dabi’nin petro-dolarları için ABD teknoloji ve inovasyonu cazip bir yatırım hedefi oldu. Başta BAE olmak üzere bölge ülkelerinin yapay zekâ ve mineral madenciliği teknolojisindeki arayışları, ABD’nin “ulusal güvenlik” meselesi olarak tanımladığı bu alanda, Çin ile stratejik rekabetin önemli bileşenlerinden birisi. Bu noktada Biden döneminden miras kalan yarı iletken ihracat kısıtlamalarının kaldırıldığını bizzat Trump’tan dinleyebiliriz. Bazı Körfez başkentleri ile Washington arasında toplam değeri 3,5 milyar doları bulan orta menzilli hava-hava füzelerinin satışı gibi önemli anlaşmaların da duyurulması bekleniyor. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın nükleer altyapı teknolojisi transferi beklentisi hakkında Trump’tan nasıl bir dönüş alacağı da bir başka merak konusu.

EN KARMAŞIK MESELE: İRAN

Ziyaret Orta Doğu’da henüz çözüme uzak görünen çatışmaların gölgesinde gerçekleşecek. İran’ın yara almış bölgesel etki arayışları ve nükleer çabaları hem ABD hem de KİK tarafını rahatsız eden en karmaşık başlık. Halihazırda Umman arabuluculuğunda ABD-İran müzakereleri yürütülüyor ve KİK başkentleri, bölgeyi savaşa sürüklemeden İran’ın nükleer programını kontrol altına alabilecek bir anlaşmanın yolunu gözlüyor. Ayrıca yaptırımların hafiflemesi durumunda ortaya çıkacak fonların, Tahran yönetimi tarafından Lübnan’da Hizbullah ya da Yemen’de Ensarullah (Husiler) gibi örgütlere aktarılması endişelerine yönelik çözüm önerileri aranabilir.

SURİYE YAPTIRIMLARI KALKAR MI?

Masadaki bir başka önemli başlık da Aralık 2024’te 61 yıllık Baas rejiminden kurtularak özgürleşen Suriye’nin geleceği olacak. İsrail’in düşmanca ve yıkıcı hamlelerine karşın Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar blokunun ülkenin yeniden ayağa kaldırılması için desteğine şahit oluyoruz. Ankara, Şam’daki yeni yönetim üzerinde siyasi ve diplomatik etki hatta himaye gösterirken Doha ile Riyad, ABD yaptırımlarının kaldırılması ve ekonomik toparlanma için ellerini taşın altına koyuyor. Suriye’deki kontrolsüz İsrail saldırganlığının durdurulması ve Ahmed el Şara liderliğindeki yeni yönetimin uluslararası meşruiyet kazanabilmesi noktasında ABD’nin yol haritası belirleyici etkiye sahip olabilir. Washington’ın onayı olmadan Suriye’ye herhangi bir mali destek sağlama konusunda temkinli davranan Doha’nın, Suriye’ye yönelik Sezar Yasası kapsamındaki yaptırımların kaldırılması için Trump yönetimine baskı yaptığı da biliniyor. Yaptırımların kaldırması veya en azından gevşetilmesi, ekonomik yardımların girişini kolaylaştırarak Şam yönetimine ve Suriye halkına ekonomik açıdan nefes alma şansı sunacak, İran’ın bölgedeki etkisini sınırlayacak ve bölücü arayışları baskılayabilecek olsa da Beyaz Saray’ın yeni Suriye’ye dair yol haritasını anlayabilmek kolay görünmüyor.

GAZZE’DE ATEŞKES

Tarafların üzerine kafa yorması gereken en önemli başlıklardan bir diğeri de 7 Ekim 2024’teki Aksa Tufanı Operasyonu’ndan bu yana Gazze’de devam eden katliamlar ve Filistin’deki İsrail işgali. Trump’ın ilk döneminde dış politikada önem verdiği başlıklardan birisi İsrail’in İbrahim Anlaşmaları ile KİK ülkeleriyle normalleşmesiydi. Lakin BAE ve Bahreyn’den farklı olarak Riyad yönetimi böylesi bir normalleşme için Gazze’deki savaşın sona ermesini ve 2002 Arap Barış Girişimi doğrultusunda Filistinlilere yönelik iki devletli, başkenti Doğu Kudüs olan somut bir siyasi çözüm sunulmasını şart koşuyor. Dolayısıyla bu konu, ziyaretin başlıklarından birisi olmayabilir. Katar, 7 Ekim sonrası süreçte sorunun en büyük arabulucusu olarak tüm tarafların takdirini kazanmış durumda. Negatif yönde ayrışan Abu Dabi’nin ise tıpkı Suriye örneğindeki gibi Gazze ve Filistin konusunda da nasıl bir yol haritası izlediğini kestirebilmek kolay değil. Görünen o ki bu ziyarette Filistin’deki İsrail sorununun mutlak bir çözüme kavuşabilmesi zor lakin Gazze’de acil ateşkes şart ve bunun için İsrail’e artık Washington tarafından net bir baskı yapılması gerekiyor. Gazze’ye insani yardım akışının organizasyonu veya ateşkes çağrısı gibi alternatif araçların kullanıldığı bazı demeçlere tanıklık edebiliriz. Pek olası gözükmemekle birlikte Trump’ın “Hamas’sız bir Filistin Devleti’ni” tanımayı değerlendirdiği söylentilerinin, “İsrail’i dışlayıcı” olarak eleştirilmesi ve ABD’de tepkiyle karşılanması bir başka muhtemel senaryo. Böyle bir hamle gelse dahi bedel olarak kısa ve orta vadede başta Suudi Arabistan olmak üzere daha çok sayıda bölge ülkesinin Tel Aviv ile normalleşmesi şartı koşulabilir. Trump’ın bu ziyaret kapsamına İsrail’i dahil etmemesi artık Netanyahu ile kişisel anlaşmazlıklarının da ötesinde stratejik bir uyuşmazlığın baş gösterdiği şeklinde okunabilir. Dolayısıyla bu ziyaret, yalnızca diplomatik bir tur değil, aynı zamanda Trump’ın ekonomik arayışları ekseninde şekillenen jeopolitik duruşunun ipuçlarını verecek bir dönüm noktasıdır.

PEKİN’İ KÖRFEZ'DEN UZAK TUTMAK MÜMKÜN MÜ?

Obama dönemiyle başlayan ve geleneksel ABD-Körfez ittifakını sekteye uğratan hamleler, küresel rakip Çin’in artık Körfez ülkeleri için stratejik bir denge unsuru haline gelmesine fırsat tanıdı. Demokratların, insan hakları ve uluslararası hukuk söylemleri üzerinden, stratejik ürünlerin ihracatı konusunda KİK ülkelerine sırt dönmesi, Pekin yönetimi için en büyük enerji tedarikçilerinin bulunduğu bu bölgede bir fırsat yaratmıştır. Her ne kadar KİK ülkeleri ABD ile uzun senelerdir devam eden ekonomik ve askeri bağlarını güçlendirse de ticaret, yatırım ve altyapı projeleri alanında Çin ile ilişkilerini de derinleştirme fırsatı yakalamıştır. Trump’ın ilk resmi ziyaretinin adresi olarak bu bölgeyi tercih etmesi, bölgedeki ABD varlığını pekiştirerek Çin’in artan etkisini dengeleme amacı taşıyor. Körfez ülkeleri ise Biden döneminden çıkarılan derslerle hem ABD hem de Çin ile iyi ilişkilerini muhafaza ederek stratejik denge ortamını sürdürmeyi arzuluyor. Dolayısıyla bu ziyaret, Körfez-ABD ilişkilerinde restorasyon ve yakınlaşmayı mümkün kılsa da Körfez ülkelerinin Çin ile geliştirdikleri pragmatik ilişkileri bir çırpıda çöpe atacağını beklemek rasyonel değildir.

Ziyaretin etkin ve nitelikli bir sonuç vermesinin yolu, ABD’nin bölgedeki rolünün yeniden tanımlanması ve karşılıklı uzlaşmanın sağlanması üzerinden mümkün olacaktır. Ekonomik çıkarların korunması, teknolojik üstünlüğün sürdürülebilmesi ve bölgedeki hegemon rolünün korunması için Trump’ın, Körfez ülkelerinin Suriye, İran ve Filistin gibi konulardaki beklentilerine net yanıtlar ortaya koyması elzemdir.

Daha fazla bilgi ve son haberler için SonTurkHaber.com'ı takip edin.
seeGörüntülenme:81
embedKaynak:https://www.yenisafak.com
archiveBu haber kaynaktan arşivlenmiştir 14 Mayıs 2025 07:05 kaynağından arşivlendi
0 Yorum
Giriş yapın, yorum yapmak için...
Yayına ilk cevap veren siz olun...
topEn çok okunanlar
Şu anda en çok tartışılan olaylar

Konut üreticisi düzenleme bekliyor.. Aileler küçüldü sıra evlerde

13 Mayıs 2025 07:16see140

Dijital Sanat Festivali 11 Haziran da başlayacak Kültür Sanat Haberleri

13 Mayıs 2025 17:22see128

Reis örnek oldu: Kocaelispor Almanya dan getirecek

12 Mayıs 2025 16:26see127

Şanlıurfa da geliştirilen Hızır mikrobiyal gübresi çiftçilerin hizmetine sunuldu Şanlıurfa Haberleri

12 Mayıs 2025 16:47see125

Alişan dan uyarı: Annemin Instagram hesabı hacklendi Magazin haberleri

12 Mayıs 2025 23:43see121

Bir Çin li otomobil daha Türkiye ye geliyor: Hangi şehirde fabrika kuracağı belli oldu

13 Mayıs 2025 14:58see121

Fitch ten Türkiye yorumu: Zorluklara karşın Türk borç sermaye piyasası büyüyor

12 Mayıs 2025 16:10see120

Sinpaş’ın açtığı 300 bin TL lik tazminat davası reddedildi!

13 Mayıs 2025 00:48see119

Ege de gece yarısı korkutan deprem (Son depremler) Sözcü Gazetesi

13 Mayıs 2025 02:46see119

Bill Gates’ten Elon Musk’a: Çocukların ölümünden sorumlusun

14 Mayıs 2025 00:52see119

Emre Belözoğlu mağlubiyetin ardından itiraf etti: Değişecekmiş gibi görünmüyor!

12 Mayıs 2025 23:12see119

HKP, Uluslararası Hayvan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu

13 Mayıs 2025 00:23see119

Trablus ta askeri gerginlik! Vatandaşlara çağrı

13 Mayıs 2025 00:23see119

Gram altın için İslam Memiş ten uyarı!

12 Mayıs 2025 16:06see118

Eğitim İş ten PKK nın fesih metnine tepki: Terör örgütünün tasfiyesi değil yeni bir konumlanma hamlesidir

12 Mayıs 2025 21:43see118

Nedim Şener: PKK ile birlikte KCK ve YPG de ortadan kalkmış oluyor VİDEO İZLE

12 Mayıs 2025 21:56see118

SON DAKİKA: İSTANBUL DA DEPREM OLDU! 13 Mayıs 2025 AFAD ve Kandilli verileri ile İstanbul deprem büyüklüğü, merkez üssü ve derinliği

13 Mayıs 2025 07:42see117

Vali Akbıyık engel tanımayan bireylerle Zeybek oynadı

13 Mayıs 2025 17:50see116

Samsun da park halindeki kamyonet yandı Sözcü Gazetesi

12 Mayıs 2025 23:29see116

Süper Lig’de haftaya damga vuran performans! Hat trick yaptı, 3 puanı getirdi

12 Mayıs 2025 22:00see116
newsSon haberler
Günün en taze ve güncel olayları