Mutluluğun anahtarı bu tek harekette: Ama herkes atlıyor! Sözcü Gazetesi
SonTurkHaber.com, Sozcu kaynağından alınan verilere dayanarak açıklama yapıyor.
İnsanlar genellikle mutluluğu dışsal şeylerde arıyor: Para, başarı, popülerlik... Oysa araştırmalar beynimizin mutluluk hormonlarını çok daha basit şeylere verdiği tepkilerle salgıladığını gösteriyor.
Nörobilimciler, serotonin ve dopamin düzeylerinin en fazla tetiklendiği anın, birinin size içtenlikle sarılması veya küçük bir teşekkür edilmesi gibi sosyal etkileşimler olduğunu saptadı. Bir başka çalışmada, sabah ilk iş olarak yapılan 5 dakikalık minnettarlık egzersizinin bile gün boyu ruh halini olumlu etkilediği görüldü.
DOLAYLI OLARAK DOPAMİNİ ARTIRIYORStanford Üniversitesi’nden Prof. Robert Sapolsky’nin 2023 tarihli çalışmasına göre, sosyal bağ kurma ve özellikle fiziksel temas, oksitosin salınımını tetikleyerek dolaylı yoldan dopamin düzeyini artırıyor. Bu da kişinin kendini daha huzurlu ve tatmin olmuş hissetmesine neden oluyor. Sapolsky, “Birinin elini tutmak, kortizol seviyesini birkaç dakika içinde düşürebilir,” diyerek bu etkinin biyolojik temeline dikkat çekiyor.
Diğer yandan, University College London’da yapılan bir başka çalışma, “teşekkür etmek” veya “takdir edilmek” gibi eylemlerin, beynin ödül merkezi olan nucleus accumbens üzerinde doğrudan uyarıcı bir etkisi olduğunu ortaya koydu. Araştırmanın baş yazarı Dr. Julia Morrison, “İnsanlar arasındaki en küçük sosyal alışverişler bile beynin mutluluk haritasını harekete geçiriyor,” ifadesini kullandı.
Ayrıca 2021’de Harvard Üniversitesi’nde yürütülen uzun soluklu bir mutluluk araştırması, günde yalnızca 5 dakikalık minnettarlık pratiği yapan bireylerin, bu alışkanlığı sürdürmeyenlere göre %25 daha az stres, %30 daha yüksek pozitif duygu bildirdiğini ortaya koydu. Bu çalışmada katılımcılara her sabah üç basit şey için şükran duymaları istendi ve 21 gün sonunda anlamlı bir zihinsel iyileşme gözlendi.
Mutluluk sandığınızdan daha yakınınızda olabilir. Belki de tek yapmanız gereken biriyle gülümsemek, sarılmak ya da “Teşekkür ederim” demek.


