Özel Proje okulları iki kısma ayrıldı: Özel Program Okulları ve Özel Proje Okulları
Sonhaberler sayfasından alınan verilere dayanarak, SonTurkHaber.com haber yayımlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), proje okullarına ilişkin yeni bir yönetmelik yayımladı. Resmî Gazete’de yer alan düzenlemeye göre, proje okulları artık "özel program uygulayan okullar" ve "özel proje uygulayan okullar" olarak iki ayrı başlık altında sınıflandırılacak.
Yönetmelikle, doğrudan Bakanlık veya protokollerle belirlenen, ulusal ya da uluslararası ölçekte proje yürüten resmi örgün eğitim kurumlarının belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar tanımlandı.
Bir eğitim kurumunun proje okulu olarak kabul edilmesi için çeşitli şartları sağlaması gerekecek. Bu şartlar arasında; sürdürülebilir projeler hazırlayıp uygulama yetkinliğine sahip olma, ulusal veya uluslararası düzeyde özel program yürütme ve kamu-özel sektör işbirlikleriyle faaliyet gerçekleştirme gibi kriterler yer alıyor.
ÖZEL PROGRAM UYGULAYAN OKULLARYeni yönetmeliğe göre, özel program uygulayan okullar, belirli disiplinlerde uzmanlaşmış, öğrencilerine özgün bilgi ve beceriler kazandırmayı hedefleyen programları uygulayacak.
Bu okullarda, bilim ve teknoloji gibi alanlara odaklanılarak derinlemesine eğitim verilecek. Müfredat ve öğretim yöntemleri, standart programlardan farklı şekilde tasarlanacak.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu tür okulları doğrudan belirleyebileceği gibi, çeşitli protokoller aracılığıyla da projeye dâhil edebilecek.
Bu okullarda aranan fiziksel şartlar arasında en az 20 derslik, yeterli sayıda laboratuvar, atölye, görsel sanatlar ve müzik derslikleri, spor salonu, konferans salonu, z-kütüphane, lojman ve tüm öğrencileri barındırabilecek pansiyon imkânı bulunuyor.
OKULLARDA AR-GE BİRİMLERİ KURULACAKBu kurumlarda sınıf başına düşen öğrenci sayısı 24 ile sınırlandırıldı. Her şube için en az 8 öğrenciye bir danışman öğretmen atanacak.
Ayrıca, öğretim kalitesinin artırılması amacıyla "Okul AR-GE Birimi" kurulacak. Bu birim, okul müdürü başkanlığında, bir koordinatör ve en az 3, en fazla 6 öğretmenden oluşacak.
Yapılan AR-GE çalışmaları sonucunda ortaya çıkan ürünlerin pazarlanması ve ticarileştirilmesi de yönetmelikte yer aldı.
Bu okullara öğrenci kabulü, Türkiye genelinde yapılan merkezi sınavlarda yüzde 1’lik başarı dilimine girilmesi ve ayrıca Bakanlık veya okul tarafından yapılacak özel sınavda başarılı olunması şartına bağlandı.
ÖZEL PROJE UYGULAYAN OKULLARÖzel proje uygulayan okullar ise araştırma, problem çözme ve düşünme becerilerini esas alan bir yaklaşımla eğitim verecek.
Bu okullarda öğrenci ve öğretmenlerin aktif olarak katılım sağladığı, sürdürülebilir büyümeye dayalı projeler uygulanacak. Projeler aracılığıyla öğrencilerin teorik bilgileri pratiğe dökmesi amaçlanıyor.
Başvuru ve değerlendirme süreci için İl Proje Okulu Değerlendirme Komisyonu, İl Proje Okulu Teklif Komisyonu ve Bakanlık Proje Okulu Tespit Komisyonu görev alacak.
Proje okulu niteliğinin devam edip etmediği, il milli eğitim müdürlüklerince her yıl, ilgili genel müdürlükçe ise iki yılda bir değerlendirilecek.
OKUL GELİŞİM PROJELERİ HAYATA GEÇİRİLECEKYeni yönetmelikle birlikte, özel proje uygulayan okullar için "okul gelişim projeleri" zorunlu hale getirildi.
Bu projeler kapsamında; okul iklimi, etkili öğrenme ortamı, yönetim kalitesi, mesleki gelişim, akademik başarı ve sosyal-kültürel etkinlikler gibi alanlarda iyileştirme hedeflenecek. Eğitimde bütüncül gelişimin sağlanması temel amaç olarak belirlendi.


